Foto: Becky Lawton

Cada cop que he de crear una recepta no puc deixar de pensar en les consultes que m’arriben, algunes sobre determinats problemes funcionals, d’altres sobre com poder fer més sans alguns plats, i sense oblidar que tot ha de ser fàcil. Així arribo, per exemple, a la d’aquest mes, dedicada als amants del cacau i els seus subproductes i dedicada també als que tenen restrenyiment. Si pertanys a tots dos bàndols, gaudiràs el doble d’aquest esmorzar.
La base és una bona orxata de xufa, la beguda de l’estiu més popular i que normalment prenem a la tarda en una terrassa. Doncs us convido a reinventar-la en un esmorzar, combinar-la amb cacau, chía i una mica de fruita fresca i començar un dia amb energia i bon rotllo.

Orxata: és una “llet” que s’obté de la xufa, un petit tubercle ric en minerals com magnesi i potassi, i que està considerat com un aliment antiquíssim (sembla que hi ha dades del seu consum a Egipte, 4.000 anys abans de l’era cristiana). És ideal per als que no beuen lactis i per als que no poden beure llets de fruits secs per intoleràncies o al·lèrgies. Ens ajuda a recuperar minerals quan suem i en època de calor.

Cacau pur: parlem de cacau en pols sense sucre, ric en fibra i en minerals. Per exemple, 1 cullerada conté del 3 al 9% de la dosi recomanada de minerals com ferro, magnesi, manganès, i zinc. També són interessants els seus flavonoides, dels quals el cacau és ric en dos tipus: les catequines, que tenen acció antioxidant.

Llavors de chía: cada vegada són menys desconegudes per a nosaltres, sabem que són riques en fibra soluble (ens ajuden a combatre el restrenyiment i són saciants), en àcids grassos omega-3, i en proteïna, però sempre podem aportar alguna dada no tan coneguda. Per exemple que els guerrers asteques menjaven llavors de chía per obtenir un alt nivell d’energia i resistència, i després ja se’ls va quedar el malnom de “runner’s food“; de fet en llengua maia la paraula chía significa “força”. Les investigacions actuals li confereixen propietats benèfiques per a la salut de la pell, la salut cardiovascular, el sistema digestiu, la diabetis i per al sistema ossi i muscular.

Bé! Després d’una mica de coneixement, anem a la pràctica.

La recepta

L’orxata ja és dolça, però s’hi pot afegir una mica d’endolcidor natural si cal per contrarestar l’amarg del cacau. La fruita es pot canviar al gust.

Ingredients:

  • 2 cullerades rases de llavors de chía
  • 1 cullerada rases de cacau en pols sense sucre
  • 2 culleradetes de sucre de coco (opcional)
  • 1 got d’orxata de xufa ecològica
  • Mig plàtan
  • 2 o 3 cireres
  • 2 culleradetes de nibs de cacau (opcional)

Preparació:

  1. Poseu en un pot de vidre o un got ample les llavors de chía i el cacau. Afegiu-hi una mica de l’orxata per barrejar-ho bé. Després afegiu-hi la resta i barregeu.
  2. Poseu-ho a la nevera i deixeu-ho tota la nit.
  3. Talleu el plàtan a rodanxes, i les cireres, per la meitat.
  4. Poseu la fruita sobre el preparat, afegiu els nibs de cacau i serviu.
Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana