Què sopo?

Inici / Què sopo? 7 de desembre 2016 per Núria Roura

Amanida nadalenca de kale macerada amb salsa d’alvocat

És la millor amanida de nadal que podem menjar, perquè inclou verdura de fullla verda fosca crua molt nutritiva -la col kale-, greixos saludables -alvocat, nous i olives- i un ingredient molt alcalí -la llimona-. A més, els pocs ingredients que porta són altament saciants gràcies a la seva densitat de nutrients i a la riquesa en fibra i greixos. És molt fàcil de preparar i, a la vegada, deliciosa, així que agradarà a tothom. I si algú de la familia no la vol tastar, és millor no obligar-lo i gaudir de tenir-ne més per nosaltres.

foto-final-ok

M’encanta aquesta època de l’any per molts motius: perquè em reuneixo amb la família, perquè gaudeixo moltíssim només de veure la il·lusió dels més petits de la casa, perquè s’organitzen sopars festius, perquè em retrobo amb les amistats que no tinc a prop cada dia, perquè noto l’alegria que hi ha a l’ambient, perquè els carrers estan especialment més bonics, i perquè per fi ja no associo aquests dies a males digestions, a haver de renunciar als meus hàbits saludables ni a veure’m “obligada” a fer àpats excessivament copiosos. Tot el contrari, he aconseguit que aquests dies entorn de la taula siguin principalment per gaudir de la família, de l’alegria del Nadal i d’un menjar deliciós però, alhora, saludable, energètic i nutritiu. Ja no renuncio a res: ni a la companyia de la meva família i amics ni als meus hàbits d’alimentació, que em fan sentir bé.

Enguany volem que pugueu experimentar la mateixa sensació de benestar els dies de Nadal, i per això proposem un menú molt saludable que inclou l’amanida que trobareu tot seguit i també versions més sanes tant de la típica escudella com dels canelons i, fins i tot, de les postres.

Els plats saludables i nutritius que proposem us faran tenir més energia, vitalitat i alegria que els plats copiosos típics de Nadal

Crec que és una oportunitat boníssima per prendre consciència que els plats saludables i nutritius que proposem us faran tenir més energia, vitalitat i alegria que els plats copiosos típics de Nadal. Notareu la diferència entre la baixa energia, l’apatia i les males digestions que teníeu abans i la sensació tan diferent i molt més agradable que tindreu quan acabeu el menú saludable que us proposem. Acabareu de menjar i us sentireu alegres, amb energia, amb una digestió normal i, també, sense l’ansietat per menjar un dolç darrere l’altre.

Com que és cert que per Nadal fem dinars i sopars més abundants, i no tothom vol canviar aquest hàbit, jo proposo fer un primer plat a base de fulla verda crua i greixos saludables que saciï i nodreixi, mentre que alhora tota la família puguem gaudir d’un plat deliciós. I si algú no vol tastar l’amanida no passa res: no hem d’obligar ningú a fer canvis o a incorporar aliments nous, i menys aquests dies de tradició. Però el què sí que podem fer és preparar aquesta amanida per tenir-la per a nosaltres i oferir-la a qui en vulgui. Agrairem molt començar l’àpat així, ja que la llimona li dóna un toc refrescant.

Com que els altres plats del menú nadalenc segur que són més llargs de preparar, aquesta amanida ens anirà molt bé: és molt ràpida d’elaborar i, a més, es pot deixar ja mig preparada el dia abans.

La col kale crua pot ser difícil de digerir, ja que és molt fibrosa, però si es fa un massatge amb les mans per trencar les fibres i es deixa macerar una bona estona –o fins i tot durant la nit prèvia– la pairem molt millor. També pot servir per elaborar sucs verds, amanides, saltats de verdures, salses…

És un tipus de col que, fa uns tres o quatre anys, no trobàvem aquí, però ara la venen totes les verduleries. Es va posar de moda perquè té moltíssimes propietats, com, per exemple, alts nivells de ferro i de calci (s’absorbeix molt millor que un got de llet), també vitamines A, C, E i K i és ideal si es vol perdre pes, ja que és rica en fibra i proteïnes que sacien moltíssim i, en canvi, té un valor energètic baix.

De l’alvocat ja n’he parlat moltíssim en altres receptes, així que si encara dubteu sobre incorporar-lo o no a la vostra alimentació us convido a fer-hi un cop d’ull.

I ara preparem la recepta.

Ingredients d'amanida de kale

La recepta

Ingredients (els podeu trobar tots a Biospace)

Per a l’amanida:

  • 3 branques de kale
  • 1 cullerada sopera de llevat nutricional
  • suc de 1/2 llimona
  • 1 culleradeta de sal marina d’herbes del Mediterrani
  • 1 grapat de cibulet
  • 1 alvocat al punt
  • 12 olives de Kalamata
  • 1/2 ceba morada
  • 1 gra d’all
  • 1 grapat de nous

Per a la salsa d’alvocat:

  • 1 alvocat al punt
  • 1 cullerada de postres de pasta d’umeboshi
  • flocs de xili

Preparació

  1. Renteu molt bé la kale. Aquest punt és importantíssim, perquè com que les fulles són molt arrissades, s’hi enganxen i amaguen molts insectes.
  2. Separeu el tronc de les fulles i assequeu-les amb paper de cuina o bé amb un centrifugador d’enciams. El tronc el podeu guardar per als sucs verds.
  3. Talleu la kale a trossets petits.
  4. Col·loqueu la kale en un bol amb el llevat nutricional, la sal i el suc de 1/2 llimona.
  5. Amb les mans ajudeu a trencar les fibres fent un massatge.
  6. Deixeu macerar durant el màxim de temps possible (mínim 30 minuts i, fins i tot, durant tota el dia o la nit).
  7. Mentrestant talleu els altres ingredients: la ceba morada, l’all, el cibulet, les olives i l’alvocat a trossos petits.
  8. Per preparar la salsa tritureu l’alvocat i la pasta d’umeboshi fins que quedi una crema lleugera i sense grumolls*.
  9. Col·loqueu la salsa en un bol petit i poseu els flocs de xili per sobre.
  10. Incorporeu tots els ingredients que heu tallat a la kale macerada i barregeu bé.
  11. Passeu-ho tot a una safata ben maca per servir i afegiu-hi les nous.

* Recordeu que és millor preparar la salsa just al moment perquè l’alvocat no s’oxidi ni quedi negre. El que sí que podem fer amb antelació és netejar la kale i la maceració.

Amanida de kale i alvocat

Us asseguro que tindrà molt d’èxit i repetireu segur!

Bones festes saludables.

Núria Roura

Núria Roura
Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com
nroura@etselquemenges.cat

amunt

Apunta't a la xerrada de dimarts 17 d'en Marc Vergés on parlarem de la gran estafa del colesterol