Amanida refrescant amb salsa de menta i coco

Sembla que l’estiu encara no vol marxar i a tots ens agrada sentir aquesta escalfor dels últims rajos de sol abans que comenci el fred, així que, per celebrar-ho, avui us presento aquesta amanida molt refrescant i amb un gust sorprenent!

La temporada del cogombre ja arriba a la fi, així que no hi ha millor manera de dir-li adéu que elaborar aquest plat i deixar que el paladar recordi les nits d’estiu…

La salsa és el punt clau: li dóna una cremositat lleugera que fa que aquesta amanida sigui ben diferent. La llet de coco que s’utilitza per fer salses i que és més espessa té un procediment d’elaboració ben curiós: s’agafen els cocos madurs, se’n ratlla la part blanca, és a dir, la carn de coco, i se submergeix en aigua. Al cap d’una estona, a la superfície s’hi acumula la part més cremosa. Després és quan ja està a punt.

El coco té moltes propietats, i amb molt poca quantitat que en consumim obtenim molta fibra. A més, és ric en vitamines del grup B, vitamina C, vitamina E i minerals essencials com ferro, seleni, sodi, calci, magnesi i fòsfor. Les vitamines del grup B ajuden a formar glòbuls vermells i transformen les calories en energia que el cos necessita per afrontar el dia; les vitamines C i E són antioxidants; i els minerals essencials, els que el cos no fabrica per si sol, milloren el sistema immunitari i, en conseqüència, ens ajuden a estar forts i prevenir malalties. Per altra banda, el coco té propietats antifúngiques, antibacterianes, antivíriques i antiparasitàries.

Aquesta recepta tan senzilla d’elaborar permet variacions segons la temporada, així que podem fer servir la imaginació i modificar algun ingredient ajustant-nos a l’estació de l’any. De fet, això és el què hauríem de fer amb totes les receptes que consultem: primer mirar si ens vénen de gust, mirar quins ingredients porten, i fer-les nostres tenint en compte preferències, necessitats –segons el ritme de vida, estat de salut, intoleràncies, etc.–, el clima del lloc on vivim o l’estació de l’any, i la temporalitat dels ingredients. En aquest cas, podríem substituir el cogombre per làmines de carbassó cru, o fins i tot la podríem fer tèbia i afegir-hi moniato i/o carbassa, fets prèviament al vapor o al forn tallats a daus, per exemple.

És una de les millors amanides que he provat mai. Jo, com segurament deus fer tu, m’inspiro molt sovint en receptes que trobo per Instagram o als blogs de cuiners d’alimentació saludable. I just per a la recepta d’avui m’he inspirat en una que he trobat al blog de l’Angela Liddon, que es diu “Oh She Glows”, i que segueixo des de fa força anys. Té unes receptes veganes molt originals que no us podeu perdre! Mireu que fàcil que és agafar una recepta i ajustar-la a les necessitats personals. A mi em va agradar la recepta original però volia fer-ne un plat únic per sopar, així que vaig decidir afegir-hi ingredients com la panotxa, els espàrrecs verds i els germinats de llenties. Una altra idea que tenia al cap era afegir-hi pèsols, que estic segura que també hi quedarien molt bé.

No us faig esperar més, que s’acabarà l’estiu i us quedareu amb les ganes de tastar-la!

Ingredients amanida refrescant

La recepta

Ingredients per a 1 persona*

Per a la base:

  • Un grapat de ruca
  • Un grapat de canonges

Cononges i ruca

Per a l’amanida:

  • 2 cogombres
  • ½ ceba vermella petita
  • 4 tomàquets xerri
  • 5 fulles de menta trossejades
  • 1 culleradeta de sal de sèsam
  • Pebre negre al gust
  • ½ culleradeta de flocs de bitxo
  • Una mica de romaní
  • Oli d’oliva verge extra de PPF

Cogombre, tomàquets i ceba

Per a la salsa:

  • 100 ml de llet de coco cremosa especial per cuinar
  • 6 fulles de menta
  • Suc de ½ llima
  • ½ culleradeta de sal marina sense refinar
  • 1 culleradeta d’oli d’oliva verge extra

Menta, llet de coco i llima

Cogombre, menta i llima

Acompanyament:

  • 1 panotxa ecològica cuita
  • 1 manat d’espàrrecs verds
  • 1 grapadet de germinats de llenties

Espàrrecs verds i panotxa

Panotxa

Preparació

  1. Talleu els cogombres, els tomàquets i la ceba a daus petits. Poseu-ho en un recipient de vidre amb les fulles de menta, trossejades prèviament, i afegiu-hi la sal de sèsam, el pebre, els flocs de bitxo, el romaní i l’oli. Barregeu-ho tot molt bé i deixeu reposar. (Si és possible, 1 hora fora de la nevera.)
  1. Mentrestant, tritureu la salsa: poseu els 100 ml de llet de coco cremosa ecològica especial per cuinar amb les fulles de menta, el suc de mitja llima, la sal i l’oli. Reserveu-ho en un bol. Si voleu que la salsa sigui més refrescant la podeu guardar a la nevera fins que sigui l’hora de servir.
  1. Talleu els espàrrecs verds per la meitat i salteu-los durant uns 5-7 minuts (o feu-los al vapor durant 3-5 minuts). Reserveu.
  1. Unteu d’oli i sal la panotxa i col·loqueu-la en una altra paella. Com que ja està cuita, només s’ha de tenir al foc fins que els grans de blat de moro es comencin a torrar.
  1. En un plat col·loqueu la base de fulles verdes, la barreja de cogombre, ceba i tomàquets, els espàrrecs, els germinats de llenties i regueu-ho amb la salsa. En un racó del plat poseu-hi la panotxa sencera.
  1. A gaudir i a deixar el plat ben net!

Recordeu sempre a practicar el “mindfulleating” (alimentació conscient i plena) i mastegueu a consciència per tenir una bona digestió.

* Tots els ingredients els podeu trobar a Biospace.

Amanida refrescant amb salsa de menta i coco

Núria Roura

Núria Roura
Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com
nroura@etselquemenges.cat