Shawarma coliflor

La recepta que us porto avui és de les que més m’agraden, ja que combina la verdura al forn i, a més, espiralitzada, que fa que el plat quedi divertit de preparar i de menjar.

Quan arriba el fred, a la nit acostumo a sopar amanides tèbies, que són una barreja de fulles verdes amb verdures al vapor o al forn; però a vegades busco opcions divertides i experimento amb receptes de gent d’altres cultures que trobo per internet i que són una mica diferents de les que em preparo jo, ja sigui perquè juguen amb espècies, o tenen una salsa diferent, o bé perquè em fan descobrir combinacions noves.

Per al plat d’avui m’he inspirat en el web www.inspiralized.com, que vaig descobrir fa anys, quan em vaig comprar l’Spiralli. Totes les receptes que s’hi poden trobar estan elaborades amb aquest utensili de cuina, i n’hi ha de tots tipus: dolces, salades, veganes, vegetarianes, amb gluten i sense, amb carn, peix, lactis, ous… Per mi és el millor utensili de cuina que tinc, juntament amb la batedora, ja que dóna molt de joc. Us prometo que menjar un tros de carbassa a daus o feta amb l’Spiralli i que quedin uns espaguetis no té res a veure. I m’encanten les dues coses, eh?

És una recepta senzilla i, com sempre, saludable, energètica i nutritiva. Jo no sóc partidària de combinar gaires aliments en un mateix plat, ja que serà més difícil de digerir i el què busquem sempre, i sobretot a l’hora de sopar, és sentir-nos saciats però lleugers.

Avui us parlaré una mica de la combinació d’espècies anomenada garam masala. És una barreja típica de l’Índia i, tot i no ser picant, és una mica forta de gust, així que jo us aconsello posar-ne poca quantitat si no hi esteu acostumats. La combinació original porta canyella, clau, nou moscada, pebre negre i cardamom, però n’hi ha que també tenen all en pols, gingebre, llavors de mostassa, cúrcuma, comí, etc.

La manera més adient de guardar les espècies seria separadament en pots de vidre, i triturar-les al moment amb un molinet; així ens assegurem que tinguin l’aroma i sabor que tant caracteritza aquesta barreja.

Per preparar la coliflor, jo us diria que, si teniu temps, la deixeu una mitja hora fora de la nevera macerant-se abans de posar-la al forn. El sabor de la coliflor serà més intens.

Si no us agrada la carbassa, podeu optar pel moniato o, fins i tot, per la pastanaga. Heu de ser creatius a la cuina, ja que d’una mateixa recepta en poden sortir quatre o cinc versions diferents!

Un cop ja hem fet salivera, us explico la recepta, perquè arrodonim aquestes nits fredes de sofà, manta i pel·li acompanyant-les d’aquesta coliflor a l’estil garam masala.

Ingredients coliflor garam masala

La recepta

Ingredients per a 1 persona:

Per especiar la coliflor:

  • 1 culleradeta de sal marina amb herbes del Mediterrani
  • 1 cullerada de postres de garam masala
  • 1 cullerada de postres de curri
  • 1 cullerada sopera de caldo de verdures ecològic
  • 1 cullerada sopera d’oli d’oliva verge extra

Per a la carbassa espiralitzada:

  • 1 carbassa allargada petita, també anomenada violí
  • 1 culleradeta de sal marina amb herbes del Mediterrani
  • 1 culleradeta d’una barreja de pebre negre, blanc, rosa i verd
  • 1 raig d’oli d’oliva verge extra de primera premsada en fred

Per a la ceba espiralitzada:

  • 1 cullerada sopera d’oli d’oliva verge extra
  • 1 ceba mitjana o 2 de petites

Per a la salsa:

  • 3 cullerades soperes de tahina blanca crua
  • 3 cullerades soperes d’aigua freda
  • suc de mitja llimona
  • sal marina amb herbes del Mediterrani al gust
  • barreja de pebre negre, blanc, rosa i verd al gust
  • comí al gust

Decoració:

  • cibulet

Preparació coliflor garam masala

Preparació:

  1. Escalfem el forn a 200 ºC i preparem dues safates amb paper apte per al forn.
  2. Netegem bé els arbrets de la coliflor i els posem en un bol juntament amb la sal, l’oli, el garam masala, el curri i el caldo de verdures. Deixem macerar una estona.
  3. Posem la coliflor a la safata i ho posem al forn durant uns 20-30 minuts, depenent de la intensitat del forn.
  4. Mentrestant, pelarem la carbassa amb un pelador de ceràmica i l’espiralitzarem. La col·locarem a l’altra safata amb un raig d’oli, sal i pebre i la posarem 10 minuts al forn o fins que els espaguetis estiguin una mica tous.
  5. Courem la ceba, que també haurem espiralitzat, amb un raig d’oli en una paella a foc molt baix fins que es dauri.
  6. Mentrestant es fan les verdures prepararem la salsa. En un minipimer o personal blender afegirem la tahina blanca crua, l’aigua freda, el suc de mitja llimona, una mica de comí, sal i pebre. Ho triturarem i ho tastarem a veure si s’ha de rectificar de sal o d’espessor.
  7. Ara ja només queda muntar el plat amb la base de carbassa, a sobre la ceba, pels voltants la coliflor especiada i, finalment, una mica de cibulet per decorar
  8. I a gaudir d’aquest sopar sen!
Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d’hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com