Les cols de Brussel·les pertanyen a la família de les crucíferes i aporten molta fibra, vitamines K, C i del grup B, minerals com el calci, manganès, potassi, fòsfor i magnesi, betacarotens i clorofil·la. A més, com totes les cols, contenen compostos derivats del sofre, amb un efecte anticancerigen reconegut en l’organisme, i faciliten els processos depuratius del fetge.
Tenen un aspecte i una textura molt similar a la col, però, malgrat això, no en mengem gaire sovint perquè les associem amb un gust i olor gens agradables. Però això no té perquè ser així! Quan les cols de Brussel·les no fan bona olor, sovint és per un excés de cocció. Perquè això no passi, cal cuinar-les el temps just perquè estiguin cuites, però mantinguin un color verd brillant i una textura lleugerament cruixent, sense olors ni gustos desagradables. Es poden bullir, saltar o cuinar al forn i es poden barrejar amb altres ingredients per aconseguir combinacions boníssimes!
Avui us proposo una recepta de cols de Brussel·les amb puré de carbassa: una combinació suau i deliciosa amb aliments de temporada que acompanyarem amb un cruixent de magrana, que aporta el toc de color. A més, si consumiu lactis, també hi podeu afegir una mica de mató de cabra esmicolat.
La recepta
Ingredients per a 4 persones
- 1 kg de cols de Brussel·les
- 1 magrana
- 50 g d’ametlles o nous pecanes
- 440 g de carbassa
- 160 g de moniato
- Oli d’oliva verge extra
- ½ culleradeta de comí en pols
- Un pessic de pebre negre
- Sal marina
Elaboració:
- Preescalfeu el forn a 190 ºC.
- Renteu les cols de Brussel·les, talleu-ne la part dura de la base i traieu-ne les primeres fulles si cal. Després, partiu-les per la meitat.
- Poseu-les en una safata de forn i afegiu-hi 50 ml d’oli d’oliva verge extra i un pessic de sal. Barregeu-ho bé i cuineu al forn durant 25 minuts, fins que siguin lleugerament tendres.
- En una altra safata de forn untada amb oli, poseu-hi la carbassa i el moniato pelats i tallats a trossos mitjans. Afegiu-hi un pessic de sal i un raig d’oli i cuineu-ho al forn durant 20-25 minuts.
- Tritureu la carbassa i el moniato amb 40 ml d’oli d’oliva verge extra, ½ culleradeta de sal, ½ culleradeta de comí en pols i un pessic de pebre negre, fins que aconseguiu un puré homogeni.
- Desgraneu la magrana i trossegeu o piqueu les ametlles o nous pecanes. Barregeu-ho amb les cols de Brussel·les.
- Per servir: col·loqueu un fons de puré a cada plat i afegiu-hi unes cullerades de cols de Brussel·les per sobre. Decoreu amb unes fulles de ruca si ho desitgeu.
- Bon profit!