Aquests makis sense arròs són ideals si busqueu un àpat lleuger, alcalinitzant, antioxidant, baix en greix fàcil de pair, molt desintoxicant i plaent.

La coliflor picada ens fa d’”arròs” en aquesta recepta; a més aporta extra d’alcalinitat i és l’ingredient depuratiu principal. La coliflor és de la família de les crucíferes, grans conegudes per les seves virtuts anticàncer. En concret, la coliflor té vitamina K, que és un dels nutrients antiinflamatoris més destacats. La vitamina K actua com a regulador directe de la possible inflamació.

La coliflor també conté fitonutrients anomenats glucosinolats que poden ajudar a activar els enzims de desintoxicació i regular-ne l’activitat.

És cert que, perquè les crucíferes siguin un veritable aliment anticàncer, s’han de consumir preferiblement crues i mastegar molt bé, perquè, així, s’activin els enzims. En aquesta recepta, en la qual la coliflor imita l’arròs, gran part de la feina ja la tenim feta, ja que ha estat molt triturada i això i una bona masticació assegurarà que s’activen les seves meravelloses propietats.

Per fer aquesta recepta hi donarem un toc de paella, molt breu i suau, ja que d’aquesta manera els enzims no es destrueixen per la cocció excessiva (la coliflor precisament ens pot resultar, si no, una mica complicada de digerir; encara que si no és el vostre cas, podeu posar-la crua).

La resta d’ingredients aporten frescor, textura, greixos de qualitat i, amb els germinats, molta, moltíssima nutrició. Així que no dubteu a afegir-n’hi tants com vulgueu, ja siguin d’alfals, o bròquil, ceba o brots de pèsol o gira-sol.

L’alga nori és, a més, una excel·lent aportació de minerals.

I la salsa… La salsa és la clau!

Podeu servir aquests makis perfectament en un sopar d’inspiració japonesa, acompanyant una sopa miso o unes tallarines amb xiitake. En aquest cas, si en teniu a mà, acompanyeu aquests makis amb gingebre i, per què no, també amb wasabi; ja veureu que us transportareu a un restaurant japonès.

La recepta

Quantitat: dos rotllets­­

Temps: 20 minuts

Estris: robot cuina o picadora

Ingredients “arròs” de coliflor:

  • Uns 200 g de de coliflor
  • 3 grans d’all aixafats
  • ½ c.p. de comí molt
  • ¼ c.p. de sal
  • 1 c.s. d’oli d’oliva

Altres ingredients per farcir:

  • 1 cogombre petit
  • 1 alvocat petit
  • unes fulles d’espinacs
  • germinats d’alfals, ceba o brots de gira-sol

Salsa:

  • ½ T de suc de poma espremut a casa
  • 3 c.p.  de suc de llimona
  • 1 c.p. de tamari
  • 2 c.p. d’oli de sèsam o oliva suau
  • un tros de gingebre picat o picada
  • unes llavors de sèsam negre
  • 2 fulles de nori sense torrar

Preparació:

  1. Traieu les tiges de la coliflor i piqueu-la en un robot de cuina o similar (com un túrmix amb accessori d’aspes amples). Reserveu.
  2. Peleu i trossegeu al llarg el cogombre i també l’alvocat. Feu juliana de fulles d’espinacs. Reserveu.
  3. Espremeu una poma gran (fins a obtenir uns 125 ml de suc) i barregeu-lo en un pot amb tapa amb la resta d’ingredients de la salsa. Reserveu.
  4. Piqueu molt bé o aixafeu els alls i escalfeu una paella amb una mica d’aigua o brou; quan estigui calent afegiu-hi els alls i el comí i deixeu que es cuini una mica. Després, afegiu “l’arròs de coliflor” i cuineu a foc suau i sense parar de remenar, uns 3 minuts. Apagueu el foc i Reserveu.
  5. Amb la mise en place preparada, enrotlleu els makis. Prepareu una estoreta per a sushi i poseu a sobre una làmina de nori amb la part brillant cap avall (tocant l’estoreta) la part rugosa cap amunt (cap a vosaltres).

    Amb l’ajuda d’una cullera, esteneu la meitat de la coliflor recobrint la meitat de l’estoreta per on es comença a enrotllar. Aplaneu bé. Poseu a sobre els espinacs, el cogombre, l’alvocat i els germinats. Mulleu lleugerament la part final de l’alga, per ajudar que s’enganxi quan enrotlleu el maki. Enrotlleu el maki i pressioneu cap a vosaltres amb l’ajuda de l’estoreta perquè quedi ben ferma. Ha de quedar un rotllo ben atapeït. (A internet, hi ha un munt de tutorials sobre com s’enrotllen els makis).

  1. Talleu en 5 o 6 trossos.
  2. Serviu amb la salsa.

Recepta facilitada per Elka Mocker a Biospace