Aquesta recepta és tota una declaració d’intencions. Explico per què. Cada cop que sento algú que diu que menja verdura i vol dir que menja patata i mongeta bullida em poso les mans al cap. Sincerament, reconec que jo menjo moltíssima verdura, però mai patata i mongeta (re)bullida. Ho trobo avorridíssim, si no és que hi afegim una mica d’alvocat, llevat nutricional, alguna fulla verda, germinats i pipes de carbassa o alguna altra llavor.
Menjar verdura té possibilitats infinites, totes delicioses, saludables, energètiques i més nutritives que la recepta de tota la vida
La recepta d’avui és una versió divertida i diferent del clàssic plat de patata i mongeta bullida que vol ensenyar que menjar verdura té possibilitats infinites, totes delicioses, saludables, energètiques i més nutritives que la recepta de tota la vida. A més, quan veig plats de patata i mongeta (re)bullida durant minuts i minuts, no puc deixar de sentir que allò em nodrirà més aviat poc.
La millor manera de menjar la patata és bullida amb pell, refredada a la nevera a uns 6 ºC aproximadament i menjada un cop freda (es pot tornar a escalfar a màxim 100 ºC). En aquest cas, però, no ho farem així, ja que també és bo gaudir a la cuina i, si no tenim cap patologia que requereixi un tractament més estricte temporalment, ser flexibles dins del que es considera una alimentació amb aliments naturals, integrals, nets i sense processar ni refinar. Així que, per fer aquesta recepta, cuinarem la patata en un saltat llarg; és a dir, primer de tot la saltarem a foc ràpid i després la deixarem fer tapada i a temperatura baixa durant uns quinze minuts.
Per a la resta de la recepta, buscarem que tingui color, ja que cada color d’aliment ens aporta un tipus de nutrients, antioxidants i sensació a la vista. Mengem també amb els ulls, així que és important que el que veiem ens vingui de gust i ens satisfaci el cos físic i emocional.
Cada color d’aliment ens aporta un tipus de nutrients, antioxidants i sensació a la vista
Moltes vegades bullim la mongeta i la pastanaga molt de temps, quan en realitat les podem saltar entre tres i sis minuts i menjar-les cruixents. D’aquesta manera també aportem al plat el toc cruixent que tant necessitem, sense haver de recórrer, per exemple, a la fruita seca, que potser de nit no necessitem tant.
L’all negre és un aliment fermentat amb efecte probiòtic molt agradable de menjar, no repeteix i, a més, combina molt bé amb qualsevol plat.
Una manera molt fàcil de poder-nos beneficiar de tots els efectes anticancerígens i antiinflamatoris del bròquil és menjar-lo germinat. També podem, igualment, posar algun altre tipus de germinat, com per exemple d’alfals, créixens, col llombarda, ceba, all…
Podem canviar les llavors de cànem per unes llavors de lli o chía mòltes, pipes de carbassa o gira-sol, o de sèsam torrades, per exemple. El que tinguem a casa o ens vingui més de gust anirà bé; totes hi queden molt bé.
La recepta
Ingredients per a 1 persona:
- 2 patates
- 125 g de mongetes
- 2 pastanagues
- Un bol de kale (de diferents tipus)
- Una mica de julivert
- Una mica de coriandre
- Una mica de germinats de bròquil
- Un gra d’all negre
- Llavors de cànem
- 2 cullerades soperes de blat de moro ecològic fresc
- 1 cullerada sopera de llevat nutricional
- Oli de sèsam
- Oli d’oliva
- Sal marina sense refinar
Preparació
- Renteu molt bé tots els ingredients, especialment la kale.
- Agafeu el paquet de panotxes de blat de moro i traieu-ne uns grans, aproximadament dues cullerades soperes.
- Talleu les pastanagues i les mongetes com a la foto. Reserveu.
- Piqueu el julivert i el coriandre.
- Peleu les patates i espiralitzeu-les.
- En una paella, salteu un minut les patates amb oli d’oliva i sal i després tapeu i deixeu el foc a una temperatura baixa per fer que es cuinin uns 15 minuts.
- Traieu el tronc de la kale. Poseu les fulles en un bol i feu un massatge amb l’oli de sèsam, la sal i el llevat nutricional per tal d’anar trencant la fibra i que quedin tots els ingredients ben integrats.
- Salteu les mongetes, la pastanaga, el blat de moro, el coriandre i el julivert amb una mica d’oli i sal durant 3 minuts.
- Afegiu les patates a les verdures i barregeu una mica.
- Al plat de servir, poseu la kale pels voltants deixant el centre lliure.
- Afegiu la verdura i les patates al mig del plat.
- Col·loqueu els germinats al centre, decoreu-ho amb l’all negre prèviament trossejat i escampeu una mica de llavors de cànem pel plat.