Patata i mongeta versionada

Aquesta recepta és tota una declaració d’intencions. Explico per què. Cada cop que sento algú que diu que menja verdura i vol dir que menja patata i mongeta bullida em poso les mans al cap. Sincerament, reconec que jo menjo moltíssima verdura, però mai patata i mongeta (re)bullida. Ho trobo avorridíssim, si no és que hi afegim una mica d’alvocat, llevat nutricional, alguna fulla verda, germinats i pipes de carbassa o alguna altra llavor.

Menjar verdura té possibilitats infinites, totes delicioses, saludables, energètiques i més nutritives que la recepta de tota la vida

La recepta d’avui és una versió divertida i diferent del clàssic plat de patata i mongeta bullida que vol ensenyar que menjar verdura té possibilitats infinites, totes delicioses, saludables, energètiques i més nutritives que la recepta de tota la vida. A més, quan veig plats de patata i mongeta (re)bullida durant minuts i minuts, no puc deixar de sentir que allò em nodrirà més aviat poc.

La millor manera de menjar la patata és bullida amb pell, refredada a la nevera a uns 6 ºC aproximadament i menjada un cop freda (es pot tornar a escalfar a màxim 100 ºC). En aquest cas, però, no ho farem així, ja que també és bo gaudir a la cuina i, si no tenim cap patologia que requereixi un tractament més estricte temporalment, ser flexibles dins del que es considera una alimentació amb aliments naturals, integrals, nets i sense processar ni refinar. Així que, per fer aquesta recepta, cuinarem la patata en un saltat llarg; és a dir, primer de tot la saltarem a foc ràpid i després la deixarem fer tapada i a temperatura baixa durant uns quinze minuts.

Per a la resta de la recepta, buscarem que tingui color, ja que cada color d’aliment ens aporta un tipus de nutrients, antioxidants i sensació a la vista. Mengem també amb els ulls, així que és important que el que veiem ens vingui de gust i ens satisfaci el cos físic i emocional.

Col kale

Cada color d’aliment ens aporta un tipus de nutrients, antioxidants i sensació a la vista

Moltes vegades bullim la mongeta i la pastanaga molt de temps, quan en realitat les podem saltar entre tres i sis minuts i menjar-les cruixents. D’aquesta manera també aportem al plat el toc crunchy que tant necessitem, sense haver de recórrer, per exemple, a la fruita seca, que potser de nit no necessitem tant.

L’all negre és un aliment fermentat amb efecte probiòtic molt agradable de menjar, no repeteix i, a més, combina molt bé amb qualsevol plat.

Una manera molt fàcil de poder-nos beneficiar de tots els efectes anticancerígens i antiinflamatoris del bròquil és menjar-lo germinat. També podem, igualment, posar algun altre tipus de germinat, com per exemple d’alfals, créixens, col llombarda, ceba, all…

Podem canviar les llavors de cànem per unes llavors de lli o chía mòltes, pipes de carbassa o gira-sol, o de sèsam torrades, per exemple. El que tinguem a casa o ens vingui més de gust anirà bé; totes hi queden molt bé.

Ingredients patat i mongeta versionada

La recepta

Ingredients per a 1 persona:

  • 2 patates
  • 125 g de mongetes
  • 2 pastanagues
  • Un bol de kale (de diferents tipus)
  • Una mica de julivert
  • Una mica de coriandre
  • Una mica de germinats de bròquil
  • Un gra d’all negre
  • Llavors de cànem
  • 2 cullerades soperes de blat de moro ecològic fresc
  • 1 cullerada sopera de llevat nutricional
  • Oli de sèsam
  • Oli d’oliva
  • Sal marina sense refinar

Preparació

  1. Renteu molt bé tots els ingredients, especialment la kale.
  2. Agafeu el paquet de panotxes de blat de moro i traieu-ne uns grans, aproximadament dues cullerades soperes.
  3. Talleu les pastanagues i les mongetes com a la foto. Reserveu.
  4. Piqueu el julivert i el coriandre.
  5. Peleu les patates i espiralitzeu-les.
  6. En una paella, salteu un minut les patates amb oli d’oliva i sal i després tapeu i deixeu el foc a una temperatura baixa per fer que es cuinin uns 15 minuts.
  7. Traieu el tronc de la kale. Poseu les fulles en un bol i feu un massatge amb l’oli de sèsam, la sal i el llevat nutricional per tal d’anar trencant la fibra i que quedin tots els ingredients ben integrats.
  8. Salteu les mongetes, la pastanaga, el blat de moro, el coriandre i el julivert amb una mica d’oli i sal durant 3 minuts.
  9. Afegiu les patates a les verdures i barregeu una mica.
  10. Al plat de servir, poseu la kale pels voltants deixant el centre lliure.
  11. Afegiu la verdura i les patates al mig del plat.
  12. Col·loqueu els germinats al centre, decoreu-ho amb l’all negre prèviament trossejat i escampeu una mica de llavors de cànem pel plat.

 

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d’hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com