En general, se solen fer fregits, però la nostra proposta és al forn: queden cruixents per fora i tendres per dins. A més ens hem animat i portem la recepta a l’estil tradicional, partint de cigrons secs.
Aquesta recepta és una manera fàcil i deliciosa d’incorporar llegums al dia a dia i, a més, és un plat que agrada a tothom! Així que, si teniu convidats a casa, us recomano sorprendre’ls amb aquest plat tan ple de color.
La recepta
Ingredients per a 6 falàfels (2 racions)
- 1 tassa de cigrons secs
- 2 grans d’all escalivats o un de cru
- 1 grapat de coriandre fresc
- 1 tros de pebrot vermell tallat ben fi
- ½ ceba
- 1 culleradeta de comí i una altra de pebre vermell
- Sal i pebre al gust
- 2-3 cullerades de farina de cigrons
- Oli d’oliva verge extra
- 1 pa de pita
- Salsa de iogurt vegana fàcil: barregeu un iogurt de soja natural, amb un parell de cullerades de tahina, una altra d’oli, suc de mitja llimona i sal al gust
Preparació:
- Renteu bé els cigrons secs en un colador i aboqueu-los en una olla amb aigua (uns 5 cm d’aigua). Porteu a ebullició i deixeu cuinar 1 minut. Tapeu l’olla i retireu del foc (deixeu reposar una hora).
- Escorreu i renteu els cigrons (assequeu-los bé i deixeu refredar).
- Afegiu a una processadora cigrons, ceba, grans d’all, pebrot, coriandre i espècies. Doneu copets perquè tots els ingredients es combinin però que no quedi un puré fi (vigileu de no processar la barreja més del compte).
- Aboqueu la massa en un bol, afegiu-hi la farina i combineu. Tapeu la massa i deixeu a la nevera 30-60 minuts abans de formar els falàfels.
- Preescalfeu el forn a 180 ºC. Traieu la massa de la nevera i feu boletes de la mateixa mida. Col·loqueu els falàfels a la safata de forn amb un rajolí d’oli. Enforneu durant 20-25 minuts fins que estiguin daurats, tombeu cada falàfel i deixeu coure 10 minuts més.
- Per servir, talleu el pa de pita per la meitat i passeu per la paella per torrar-lo i que estigui calent. Afegiu-hi espinacs frescos, cogombre, raves tallats, ceba i algun envinagrat (personalment m’encanta amb remolatxa i llombarda amb vinagre).
I recordeu que tots els ingredients d’aquesta recepta els podreu comprar a Biospace, el súper d’alimentació ecològica d’alta qualitat de Barcelona, i també en línia!
Beatriz Moliz – @beatrizmoliz / www.beatrizmoliz.com