Remenat vegà

Una solució ideal és fer la base del remenat amb coliflor; queda boníssim i, a sobre, com que és verdura, és ideal per menjar-lo a la nit, quan hem de prendre menys calories i hem d’evitar la carn. A més, gràcies a la coliflor i als xiitake, tenim un sopar molt ric en fibra, que ens assegura que, l’endemà, el trànsit intestinal funcioni correctament.

Però el més rellevant d’aquest plat és que ens ajuda a evitar refredats, grips i virus, ja que tots els ingredients que conté reforcen el sistema immunitari. A més, els bolets xiitake tenen reconegudes algunes propietats medicinals i anticàncer. La Montse Reus ens explica aquestes propietats –i moltes més– en un article molt extens que inclou altres receptes.

La coliflor, tot i que és blanca, és de la família de les cols, i, per tant, rica en fibra; però també destaca perquè conté moltes vitamines –com la C–, minerals i, com el xiitake, perquè és rica en antioxidants, és un anticancerigen molt potent i reforça el sistema immunitari. A més, com que té vitamines del grup B i a la vegada magnesi, si en mengem al vespre, podem aprofitar-nos de l’efecte relaxant que té sobre el sistema nerviós. Seguint les recomanacions de la xef Montse Vallory i l’especialista Olga Cuevas, per tal que la coliflor preservi la vitamina C, la posarem trossejada en flors grans sobre una cistelleta de bambú o vaporera dins de l’olla de pressió durant 3-4 minuts. Serà un cop barrejada amb els bolets que l’anirem trossejant.

Els alls tendres són un aliment clau en qualsevol remenat. Com a valor nutricional aporten un efecte antisèptic, antibiòtic, bactericida, diürètic i vasodilatador, ideal per al tractament tant d’infeccions com de trastorns metabòlics. Els alls, doncs, també reforcen el sistema immunitari i fan pujar les defenses. A més, tenen uns principis actius anomenats al·licina i al·liïna, que també es troben a la ceba, amb propietats antiinflamatòries, antioxidants i per reduir la tensió arterial. La ceba també és diürètica, serveix com a antibiòtic natural i es fa servir per lluitar contra malalties de l’aparell respiratori o digestiu. A més, cada vegada li atribueixen més propietats antitumorals per inhibir el càncer.

Ingredients (per a dues persones)

 • 1 coliflor
 • 8 bolets xiitake grans
 • 4 alls tendres
 • 5 cebes tendres
 • Una mica de julivert
 • Sal marina sense refinar
 • Oli d’oliva

Ingredients remenat vegà

Preparació

 1. Netegeu bé la coliflor i talleu-la a flors grans.
 2. Netegeu els alls tendres, la ceba tendra i els bolets xiitake.
 3. Poseu la coliflor a la cistelleta de bambú o vaporera i, després, a dins de l’olla de pressió durant 3-4 minuts.
 4. Talleu els alls tendres ben petits.
 5. Talleu la ceba tendra a mitges llunes.
 6. Talleu els bolets xiitake a trossos fins i allargats.
 7. Salteu primer els alls i la ceba amb una mica d’oli (o aigua) i sal durant uns 5 minuts aproximadament o fins que estiguin daurats. Si s’enganxa, poseu una mica d’aigua en lloc d’oli.
 8. Afegiu els bolets xiitake i salteu-ho tot junt 4-5 minuts més.
 9. Afegiu la col, remeneu-ho 1 minut més i traieu-ho del foc.
 10. Trossegeu-ho perquè s’assembli més a un remenat.
 11. Serviu amb una mica de julivert.
 12. Opcionalment, afegiu-hi algun tipus de llavor.

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen