Ja és aquí! L’esperada primavera ha arribat amb tota l’energia, i ens regala més hores de llum, amb canvis de temps inesperats, amb més terrasses per fer el brunch i, sobretot, ens fa venir més ganes d’estar a l’aire lliure i en contacte amb la natura. És per això que he pensat que era un moment idoni per ensenyar-vos a preparar un deliciós pícnic per menjar sols o en companyia en alguna zona verda de la ciutat o del camp.
A mi m’encanta la primavera, perquè deixem enrere receptes més calentes elaborades al foc per donar la benvinguda a una cuina amb aliments més crus i plens de vida.
Segur que ja sabeu que combinar ingredients de colors diferents és molt saludable, perquè cada un aporta unes propietats, beneficis i antioxidants diferents, oi? Per exemple, els aliments de color vermell, com el pebrot o el tomàquet, tonifiquen el cor, afavoreixen la circulació i apugen l’estat d’ànim. Els aliments de color groc i taronja, com les pastanagues, el mango o el blat de moro, tenen propietats antioxidants, anticancerígenes i protegeixen la pell. Els de color morat, com la col llombarda o els nabius, van molt bé per a la salut de la vista, ja que en prevenen el deteriorament, i també tenen propietats bactericides que ajuden a tractar infeccions urinàries. El color verd es troba principalment en plantes i crucíferes, com ara la ruca, la carxofa i l’api, i bàsicament ajuden a depurar el fetge i a tenir una bona digestió. Els aliments de color fosc, com les azukis, els cacauets, les llavors de chía, el pebre negre o el sèsam negre ajuden al bon funcionament dels ronyons. Per tot això, avui us porto una recepta fabulosa i tan plena de color que sembla un arc de Sant Martí.
Mentre pensava amb què sorprendre-us aquest mes, m’he adonat que gairebé mai mengem a l’aire lliure i que hauríem de potenciar més el pícnic. És un moment preciós, si el temps acompanya, és clar, perquè s’hi pot anar en parella, amb amics, família o fins i tot sol. És una oportunitat genial per respirar aire pur, per beneficiar-se d’estar assegut i descalç sobre de gespa i plantes, per impregnar-se de vitamina D i aclarir la ment i oblidar-se de les preocupacions quotidianes. És màgic!
A més, aquests rotllets de primavera SENsacionals estan pensats per compartir des de l’elaboració fins al moment de menjar-los. Es tarda una mica a preparar-los, ja que cal tallar diverses verdures fines i això demana estona, però podem gaudir d’aquest moment amb algú i així començar ja a compartir el sopar o dinar des del minut zero.
Pel que fa als ingredients, avui vull parlar del tamari. No en faig servir gairebé mai en les receptes que comparteixo, perquè hi ha persones que no poden prendre soja, però avui he fet una excepció, ja que hi queda de primera i es pot substituir amb un ingredient que us explicaré. El tamari, per cert, és la salsa de soja sense blat. És una salsa salada, així que, quan la fem servir, no cal afegir sal als plats, encara que jo sempre aconsello tastar abans de servir i rectificar si és el cas.
Com deia, si no es pot consumir soja, al mercat hi ha una salsa que es diu Coconut Aminos, que és una alternativa a la salsa de soja elaborada amb coco. Tampoc té gluten, és vegana i molt rica en aminoàcids. En aquest enllaç hi ha més informació.
I ara sí, a cuinar i, sobretot, a gaudir.
La recepta
Ingredients per a 2 persones:
- 1 carbassó ecològic
- 1 pebrot vermell petit
- 1 pebrot groc petit
- 1 pebrot verd petit
- 1 alvocat
- 2 pastanagues taronges
- 2 pastanagues grogues
- 1 trosset de col llombarda
- 1 manat de cibulet i/o alfàbrega
- 6 papers d’arròs
Per a la salsa:
- 70 g de cacauets sense torrar
- 2 alls petits pelats
- 2 c.p. de gingebre ratllat
- 2 c.s. de tamari
- 1 c.s. d’oli de cacauet o de sèsam
- Aigua tèbia
Per decorar:
- Llavors de sèsam
Preparació:
- Prepareu la salsa barrejant tots els ingredients en un processador d’aliments o batedora excepte l’aigua tèbia. També es pot fer amb un minipimer. L’aigua s’ha d’anar afegint a poc a poc fins que la consistència sigui una mica líquida, ja que, si després es deixa la salsa en repòs, s’espesseix sola gràcies als cacauets. Reserveu en un bol.
- Talleu en juliana tota la verdura, excepte l’alvocat, que es talla a làmines fines. Reserveu.
- En un bol ample amb aigua tèbia/calenta, mulleu un paper d’arròs fins que estigui tou. Col·loqueu el paper d’arròs a sobre d’una taula de tallar verdures i poseu-hi a sobre un drap de cuina de cotó per eixugar una mica.
- Ompliu el paper al mig amb les verdures, el cibulet o l’alfàbrega i l’alvocat de manera que quedi tot centrat i ben junt per poder tancar-lo i no s’escapi res. Deixeu les puntes obertes perquè sobresurtin les verdures i es vegi l’arc de Sant Martí.
- Feu el mateix amb els altres papers.
- Poseu-los en un plat gran o una taula de fusta. Afegiu el sèsam per sobre dels rotllets i de la salsa.
- Asseieu-vos a la gespa, respireu fondo i gaudiu de l’entorn i els rotllets.
Nota: Sobraran verdures, així que comparteixo unes idees per aprofitar-les:
- Feu més rotllets i més salsa i convideu més amics o familiars.
- Guardeu-les en un recipient i aprofiteu-les per a les properes receptes, ja siguin amanides, arròs amb verdures, pizza, etcètera.
- Elaboreu el doble de salsa i suqueu-les.
De veritat que estic convençuda que aquesta recepta us encantarà, a vosaltres i als vostres acompanyants.
Us deixo gaudir de l’arc de Sant Martí i de la primavera!