L’arròs dolç és una varietat d’aquest cereal que també s’anomena glutinós, perquè es torna molt enganxós quan es cou (del llatí glūtinōsus). Però no s’ha de confondre amb la paraula gluten, que es refereix al contingut en glutenina o gliadina i designa la proteïna d’alguns cereals, que pot resultar indigesta o al·lergògena per als intolerants o celíacs. No hi ha cap varietat d’arròs que contingui gluten.

Aquest tipus d’arròs és originari del sud-est asiàtic –amb una antiguitat de més de 2.000 anys– i la seva qualitat enganxosa l’ha fet tan famós que fins i tot hi ha una llegenda xinesa que explica que el feien servir com a morter per als maons que es van utilitzar en la construcció de la Gran Muralla xinesa. Aquest fet sorprenent sembla que ha estat més o menys confirmat.

De totes maneres, no patiu; si mengeu arròs dolç no se us farà ciment a la panxa, al contrari. A continuació podeu veure que en realitat es tracta d’un arròs molt fàcil de digerir.

Les principals propietats nutricionals de l'arròs dolç

Els cereals integrals són la base d’una alimentació saludable i haurien de constituir com a mínim el 50% de la nostra alimentació. Són una bona font d’hidrats de carboni –energia–, proteïnes –que esdevenen proteïnes completes si es combinen amb llegums, llavors i fruita seca– i greixos insaturats –indispensables per al bon funcionament de les cèl·lules.

Totes aquestes propietats nutricionals només les conserven els cereals que no són refinats ni transformats, és a dir, els integrals i en forma de gra, com ara l’arròs dolç integral (a l’article quan parlem d’arròs dolç ens referim a la forma integral).

  • Font de proteína vegetal:

L’arròs dolç té més proteïna vegetal que altres varietats d’aquest cereal. Les proteïnes són com els “maons” de l’organisme: col·laboren en la construcció dels teixits. És per aquesta raó que l’arròs dolç és especialment indicat per a infants, embarassades i esportistes.

  • Hidrats de carboni de fàcil digestió:

Els hidrats de carboni de l’arròs dolç són molt fàcils de digerir –més que els d’altres arrossos– i s’absorbeixen amb facilitat, fet que proporciona glucosa d’alliberació lenta i, per tant, energia durant molta estona. Per aquesta raó és molt indicat per a persones delicades o convalescents amb problemes per digerir els aliments i treure’n profit.

  • Alt en greixos insaturats:

L'arròs dolç també conté greixos insaturats que són essencials per a l’organisme i vitamina E, que evita que es torni ranci; és a dir que fa de conservant natural d’aquests greixos tan delicats i és també una vitamina antioxidant.

  • Ric en vitamines B:

A més, proporciona vitamines del grup B (B1, B2 i B6) que afavoreixen l’assimilació dels nutrients de l’arròs i contribueixen a mantenir el sistema nerviós en plena forma.

Els principals efectes de l'arròs dolç per a la salut

  • 1. Prové de calor a l'organisme

L’arròs dolç té la propietat d’escalfar l’organisme. Pertany al grup de cereals especialment indicats per a l’hivern, com ho són també la civada i el fajol .

Per tant, és una bona idea menjar-ne per esmorzar o berenar habitualment a l’hivern, especialment els infants. A l’apartat que explica com es cuina us proposem un parell de receptes.

  • 2. Aliment medicinal

L’arròs dolç picat al morter s’anomena mochi i s’utilitza de manera habitual al Japó com a aliment medicinal gràcies al fet que és molt digestible durant la convalescència, en els casos que calgui combatre l’anèmia i per ajudar les mares lactants a produir llet abundant i d’alta qualitat.

  • 3. Conté tots els grups de nutrients

Els cereals integrals en general i l’arròs dolç en concret contenen tots els grups de nutrients –hidrats de carboni, proteïnes, lípids, vitamines, minerals, fibra i aigua incorporada en la cocció–, i a més en unes proporcions molt adequades per a l’alimentació humana, motiu pel qual esdevenen un aliment molt complet, semblant a la llet materna. Per aquesta raó són el primer aliment sòlid que es dóna als nadons.

L'arròs dolç segons la medicina tradicional xinesa

En la medicina tradicional xinesa, l’arròs dolç s’utilitza com a remei específic per enfortir l’energia vital i superar situacions de debilitat amb símptomes de fred (Paul Pitchford).

Els símptomes principals que té una persona en aquesta situació inclouen calfreds, aversió al fred i atracció per l’escalfor (s’abriga molt, fins i tot quan el clima no és gaire fred, té predilecció pel menjar molt calent i les begudes calentes). En general es tracta de persones que tenen el rostre apagat i sense color, amb excrecions i fluids del cos abundants i incolors, com l’orina incolora i la femta líquida amb moc diluït i líquid.

L’arròs dolç i el mochi s’utilitzen com a aliment amb propietats curatives en aquests casos perquè tonifiquen i reforcen l’organisme. Són especialment indicats en els casos de debilitat de la sang: anèmia, tant per falta de ferro com per falta de vitamines del grup B.

Com cuinar correctament l'arròs dolç

Com en la majoria de cereals integrals és molt beneficiós deixar-lo en remull unes hores –idealment tota la nit– amb una mica d’alga kombu, per fer-lo més fàcil de cuinar i de digerir.

Alhora de cuinar-lo es poden seguir les mateixes instruccions que vam explicar per a l’arròs integral: una cocció llarga amb el foc baix que permeti al gra alliberar tot el potencial nutritiu que té.

El truc: el mochi és la pasta que resulta de picar durant una bona estona l’arròs dolç cuit. Per preparar-lo, s’ha de fer servir un recipient molt resistent (per exemple d’acer inoxidable o un morter) i una mà de morter ben grossa.

L'arròs dolç de cultiu ecològic, proper i de temporada:

És molt important que sempre que consumim arròs dolç o cereals integrals ens assegurem que són de cultiu ecològic. La raó és que precisament a la clofolla del cereal integral s’hi acumulen els pesticides i productes químics que s’utilitzen en l’agricultura convencional.

3 receptes amb arròs dolç per a nadons, infants i adults

Avui us expliquem tres receptes on l'arròs dolç serà el protagonista, una per a cada grup d’edat:

1. Farinetes (per als nadons)

Per Yolanda Garcia

Ingredients:

  • 1 got de barreja d’arròs integral o semiintegral (50%) i arròs dolç rentat (50%)
  • Aigua o brou (5 o 6 mesures per mesura de cereal)
  • 1 cullerada de llenties o mongetes azuki (ben rentades i en remull unes quantes hores)
  • Sèsam
  • Alga kombu

Elaboració:

  • 1. Poseu a bullir el cereal i el llegum durant 1,5 o 2 hores –val més fer servir el difusor.
  • 2. Passeu-ho pel colador xinès i ja ho teniu llest.
  • 3. Podeu afegir-hi llavors de sèsam. A aquesta base de cereal hi podeu incorporar verdures preparades al moment. També podeu variar els cereals, però sempre amb la meitat d’arròs. Aquesta crema és molt nutritiva, digestiva i energètica.

2. Mochi com a berenar (per als infants)

Per Paul Pitchford (llibre Sanando con alimentos integrales)

Ingredients:

  • 3 tasses d’arròs dolç
  • 5 tasses d’aigua mineral
  • 1 polsim de sal marina sense refinar

Elaboració:

  • 1. Coeu l’arròs a foc lent en l’aigua amb el polsim de sal durant 2-3 hores en una olla normal o en una olla a pressió durant 20 minuts (fins que es torni molt suau).
  • 2. Una vegada cuit, buideu-lo dins d’un recipient resistent (tipus morter) i piqueu els grans amb una mà de morter fins que quedi una pasta.
  • 3. De tant en tant ruixeu el plat amb aigua freda per evitar que s’enganxi excessivament. Amb les mans humides amb aigua freda podeu donar la forma que vulgueu a la massa (boletes, quadrats, etc.).
  • 4. Mengeu-lo acabat de torrar en una paella sense oli.
  • 5. Per conservar el mochi l’heu de refrigerar o assecar. S’endureix un cop han passat unes 12 hores; llavors cal enfornar-lo, torrar-lo, fregir-lo o bullir-lo abans de menjar-se’l.

3. Crema d’arròs dolç per esmorzar (per a tothom)

Per Olga Cuevas

Ingredients:

  • ¾ parts d’una tassa plena d’arròs integral
  • ¼ part d’una tassa plena d’arròs dolç

Elaboració:

  • 1. Deixeu en remull els dos arrossos tota la nit.
  • 2. L’endemà cuineu-los amb 5 tasses d’aigua mineral.
  • 3. Hi podeu afegir panses, una branqueta de canyella o la pell d’una llimona ecològica.
  • 4. Deixeu-ho coure durant 45 minuts en una olla a pressió i ja teniu a punt una crema de cereals molt nutritiva que us donarà energia per afrontar amb molt bon ànim tot el matí.

Tot el que no has d'oblidar sobre l'arròs dolç

En resum, l’arròs dolç és un producte excel·lent per donar-nos energia i escalfor a l’hivern i per alimentar les criatures.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista