Comença l’any i un dels propòsits que més ens fem és el d’alimentar-nos bé. Sabem que, per aconseguir-ho, és fonamental consumir aliments frescos i de temporada. Tenir present el calendari de fruites i verdures locals és una gran ajuda perquè, en definitiva, no hi ha res millor que fer cas a la naturalesa, que sap què ens ha de donar en cada moment per tenir salut.

fruites i verdures de gener

El gener és un dels mesos més freds de l’any. Necessitem calories que ens donin energia per mantenir-nos calents. Per això abunden les verdures d’arrel i els tubercles, dolços i rics en midons que ens permetran elaborar brous i tot tipus de plat de cullera. També podem afegir a la cistella unes quantes fulles verdes per incorporar a les amanides tèbies. Gairebé no falta cap membre de la família de les crucíferes, molt rica en glucosinolats, que són substàncies protectores difícils de trobar en altres aliments.

Les fruites no es troben especialment a l’ordre del dia i és que, en general, tendeixen a refredar-nos molt i per això venen de gust més en èpoques de calor. En canvi, seguirem trobant algunes pomes i cítrics, riques en vitamina C, la gran aliada del sistema immunitari.

A continuació, us deixem una llista de les fruites i verdures que hauríem de tenir a la taula al llarg d’aquest mes. El nostre territori és molt ampli i això fa que hi hagi petites variacions entre les zones més càlides i les més humides i costaneres. Recordeu que, quan trieu aliments locals i de temporada, no només aposteu per la vostra salut, sinó també per la del planeta.

fruites i verdures de temporada