El pomer és un arbre importat de l’Orient. En concret, es creu que va ser el primer arbre que l’home va conrear, i va començar a fer-ho fa quinze mil o vint mil anys al centre d’Àsia, en una zona muntanyosa al nord-est de la Xina i el Kazakhstan.

D’aleshores ençà, s’ha convertit en un fruita habitual en la nostra dieta i en sinònim d’aliment saludable. Com totes les fruites, si es menja adequadament és un aliment molt beneficiós per a la salut.

Propietats i beneficis per a la salut de la poma

 

Les propietats nutricionals de la poma

La poma destaca per ser rica en:

 • Vitamina C
 • Potassi
 • Quercitina, un flavonoide de propietats antioxidants que neutralitza els radicals lliures.Té efectes anticancerígens i pot prevenir la formació de tumors, en especial els de bufeta.
 • Pectina, una fibra soluble que forma part de la paret cel·lular de les plantes, en especial es troba a la pell de les fruites. Quan es combina amb sucre o amb àcids forma un gel, i és per aquesta raó que és un dels ingredients principals de les melmelades.

Els 7 principals beneficis per a la salut de la poma

 • 1. Aliment refrescant

A Healing with whole foods,  Paul Pitchord explica que la poma és un aliment refrescant, especialment a l’estiu, i que produeix fluids corporals, sobretot als pulmons, i per aquesta raó es considera que pot protegir aquest òrgan del tabac. Segurament també té a veure amb la quercetina, com explicàvem abans.

 • 2. Estimula la gana

La poma fa venir gana i és un bon remei contra la indigestió a causa del seu elevat contingut en àcid màlic i àcid tartàric, que inhibeixen el creixement de ferments i de bacteris nocius al tracte digestiu.

 • 3. Regula l'activitat intestinal

La poma també també regula l’activitat intestinal: té efecte laxant i alhora pot frenar la diarrea per les fibres, el sofre, la fructosa, el sorbitol, el zinc i l’àcid gàl·lic que conté.

 • 4. Prevé la formació de tumors

La poma té efectes anticancerígens i pot prevenir la formació de tumors, en especial els de la bufeta.

 • 5. Són flatulentes

I ara, la part desagradable: si sou propensos a patir gasos, vigileu amb les pomes perquè poden ser flatulentes. Per evitar-ho, mastegueu-les molt bé abans d’empassar-vos-les.

 • 6. Redueix el colesterol present a la sang

La pectina de la poma impedeix la reabsorció del colesterol intestinal produït per la bilis en la digestió dels aliments. La fibra soluble crea un gel que atrapa el colesterol, que és expulsat sense passar al corrent sanguini. El fetge, que necessita el colesterol per formar àcids grassos, l’ha de treure de la sang, i això en redueix la presència.

 • 7. Elimina metalls pesants

Un altre efecte beneficiós de la pectina de la poma és que elimina metalls pesats com el plom o el mercuri, i també residus de radiació.  És beneficiosa en casos de nivells molt baixos de sucre i per tractar la depressió emocional que hi està associada.

Cúrcuma latte amb rosquilles de poma per Adriana Ortemberg

Cúrcuma latte amb rosquilles de poma per Adriana Ortemberg

Les pomes segons la medicina tradicional xinesa

Segons diu el doctor Pérez-Calvo a Nutrición energética y salud, la poma crua no és bona per a persones de temperament nerviós. Tanmateix, aquestes persones haurien de prendre suc de poma quan estan irritades o colèriques.

Segons la medicina xinesa, l’excés de foc el fetge és el responsable d’aquestes emocions, i el suc de poma té trofisme pel fetge –dit d’una manera més planera: al fetge li va bé el suc de poma. Per tant, si un dia arribeu a casa de mal humor i no voleu que els altres en pateixin les conseqüències, feu-vos un suc de poma i us relaxarà. Sona estrany, però funciona.

He de menjar-me la pell de la poma?

D’entrada, com la resta de fruites, si teniu una constitució sana i una bona digestió, en podeu menjar sempre que vulgueu, però, això sí, fora dels àpats.

Si teniu problemes digestius, és millor menjar la poma crua només a l’estiu i en forma de compota amb un xic de canyella durant la tardor i l’hivern.

Compota de pastanaga i poma i hidratat de chía

Compota de pastanaga i poma amb hidratat de chía per Adriana Ortemberg

Val més menjar la poma amb pell, perquè es on hi ha bona part de la pectina i de les vitamines; dit això, mai us la mengeu amb pell si no és d’origen ecològic, perquè és on s’hi acumulen els pesticides i perquè per fer-les més atractives a la vista hi posen ceres, llustre, potenciadors del color i altres productes que, no cal dir-ho, són un desastre per al nostre organisme. Per tant, si no esteu segurs del seu origen, peleu-la.

Les millors i més originals receptes amb poma

No et perdis les millors receptes amb pomes que trobaràs al web de etselquemenges:

Adam Martín
Adam Martín

Periodista, escriptor, pare, especialista en nutrició i salut.

  @adammartinsk   @adammartinsk