Suc i liquat no són el mateix.

Mentre que per fer un suc cal esprémer la fruita i treure’n la polpa, per fer un liquat, es bat o es liqua tota i normalment s’hi afegeixen també altres vegetals.

Suc, concentrat de fruita, nèctar de fruita o refresc de fruita?

Els sucs de fruita poden ser concentrats. En aquest cas s’elimina l’aigua de la fruita i s’hi poden haver afegit aromes. Els sucs no poden contenir sucre des de 2010, gràcies a una normativa de la Comissió Europea. No passa el mateix amb els nèctars, que sí que en poden dur fins a un 20%. Els nèctars són aigua en un 50%, fruita en un 25-40% i sucres. També podem trobar refrescos a base de sucs, que contenen menys del 25% de fruita. Els sucs de procedència ecològica han rebut un tractament millor i no contenen pesticides; en canvi tenen més vitamines i antioxidants. 4150880849_dfe017840d_o

Suc natural o envasat?

No és cert que les fruites més madures i dolentes són les que es fan servir per fer els sucs envasats. La indústria tria el punt òptim de maduració de la fruita, les escull manualment, les resguarda de cops i les neteja. Alguns sucs contenen additius com l’àcid ascòrbic (vitamina C) i l’àcid cítric per evitar que s’oxidin, però no són components sintètics. Sempre serà millor prendre un suc acabat de fer (les vitamines de la fruita es van perdent a mesura que la trossegem i entra en contacte amb l’oxigen), però els sucs envasats també ens aporten hidratació en qualsevol lloc i moment. Són una manera de prendre fruita fora de temporada. És, doncs, una molt bona opció puntual per als nens i avis que no estan gaire avesats a beure aigua, i més a l’estiu. Frescos i amb bon gust, ens mantenen hidratats i ens aporten unes quantes vitamines. A més, els sucs serveixen fins i tot per fer salses i vinagretes!

Suc i pastilles no són una gran combinació

Els sucs de poma, taronja i aranja tenen certs components que poden reduir l’eficàcia de certs antihistamínics, anticancerígens, betabloquejants i alguns antibiòtics. En el cas de les al·lèrgies i les reaccions inflamatòries, hem d’anar amb compte i no prendre fruites en excés, sobretot taronja, que facilita l’alliberament de la histamina. El suc de pinya, per altra banda, pot interferir en l’acció dels anticoagulants orals.

Els sucs, per tant, són una bona opció de tant en tant. No han de substituir mai l’aigua ni una peça de fruita. Hem de controlar no només la qualitat que tenen sinó també la quantitat, i cal que sapiguem si porten sucre.

suc_cat

Foto: Pau Esculies

Foto: Pau Esculies

Els deu sucs més sans:

  1. Per protegir i millorar la vista: suc de pastanaga i préssec.
  2. Per potenciar el bronzejat: suc de pastanaga, taronja i préssec.
  3. Per a les embarassades: suc de pastanaga, taronja i poma.
  4. Per als esportistes: suc de taronja i plàtan.
  5. Per a les persones cansades i anèmiques: suc de móra i poma.
  6. Per ajudar a aprimar: suc de poma i llimona (també amb api, cogombre i espinacs).
  7. Per a la retenció de líquids: suc de pinya i aranja.
  8. Per a la gent nerviosa i insomne: suc de plàtan i poma.
  9. Per als qui no tenen gana: suc de meló, taronja i llima.

10. Per als qui estan baixos de defenses: suc de taronja, poma i nabius.

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic