Fa uns dies, vaig llegir que el psicòleg Roy Baumeister havia fet un experiment que havia conclòs amb una observació importantíssima per a nosaltres, tots els que volem que menjar saludable es converteixi en un hàbit o bé que volem ajudar altres persones a adoptar aquest hàbit.

L’equip de Baumeister destaca repetidament que l’esforç de la voluntat o l’autocontrol causa fatiga: si hem d’esforçar-nos per fer alguna cosa, estem menys disposats a exercir l’autocontrol –o en som menys capaços– en el repte següent, si és proper.

Les conclusions de l’experiment en concret diuen que els participants estaven esgotats després d’haver-se centrat a menjar aliments beneficiosos, com raves o api, mentre es resistien a la temptació d’un pastís de xocolata i crema.

Davant d’una tasca cognitiva difícil, aquests participants abandonaven abans del que s’esperava.

És a dir, si menjar saludable ens suposa un conflicte, un esforç i ens comporta reprimir la nostra tendència natural –en el sentit d’adquirida amb els anys–, això ens debilita l’autocontrol i no ens sentirem capaços d’esforçar-nos en altres coses o senzillament cometrem més errors en tots els àmbits del dia a dia.

I la cirereta del pastís: els efectes d’aquest esgotament podrien ser compensats ingerint glucosa.

Segueixo donant voltes a aquestes observacions per millorar la nostra tasca, per tenir en compte que no sempre és tan fàcil fer un canvi d’hàbits encara que tinguem molt bona intenció, perquè hi ha molts més factors en joc que la voluntat i prou.

Si ens fixem en aquestes observacions, quan replantegem un canvi d’alimentació podríem tenir presents les reflexions següents:

  • Qualsevol petit canvi és important per anar fent camí.
  • No tinguem pressa per menjar “oficialment” saludable si implica molts canvis o conflictes personals, familiars o laborals.
  • Fixem els objectius a mitjà i llarg termini.
  • Comencem amb objectius fàcils a curt termini, que no ens suposin un conflicte. Cadascú sap què té més arrelat o menys.
  • Plantegem-nos que potser hi ha algun hàbit que, tot i que no es consideri adequat en una alimentació saludable, a nosaltres ens fa sentir bé i podem mantenir-lo, com a mínim, durant un temps més.

Aquesta primavera, seguint aquestes reflexions, us oferim:

  • Un taller d’amanides i vinagretes, que sempre és una manera fàcil de menjar sa i que no suposa un gran esforç.
  • Un taller de dolços per als nens per fer que coneguin aliments desitjables mitjançant el gust dolç, que tant els agrada.
  • El taller de pastisseria clàssica per anar fent el canvi a poc a poc i aprendre a substituir ingredients poc saludables per altres de més bona qualitat.
  • L’Elena ens explicarà com depurar-nos periòdicament i ajudar l’organisme a recuperar l’equilibri per mantenir una bona salut al taller de dietes depuratives i hipotòxiques.
  • I, finalment, la Martina ens farà una xerrada per millorar el son i el descans. Sovint ens posem com a objectiu menjar millor i oblidem la importància d’un bon descans per regenerar el cos de l’activitat feta durant el dia. Dormir bé i prou hores hauria de ser un objectiu al mateix nivell que millorar l’alimentació, perquè directament ens ajuda a tenir més resistència, a tenir el cap més clar i a estar de més bon humor.

 

Tallers de cuina saludable de primavera

 

Esperem que la nostra proposta us ajudi en els vostres reptes!

 

Alba Balaguer Sauret

Organitza cursos, tallers i xerrades de Barcelona Cuina Natural i el curs anual Vull Menjar Sa.