Fa uns dies, vaig llegir que el psicòleg Roy Baumeister havia fet un experiment que havia conclòs amb una observació importantíssima per a nosaltres, tots els que volem que menjar saludable es converteixi en un hàbit o bé que volem ajudar altres persones a adoptar aquest hàbit.

Replantejant el canvi d'alimentació

L’equip de Baumeister destaca repetidament que l’esforç de la voluntat o l’autocontrol causa fatiga: si hem d’esforçar-nos per fer alguna cosa, estem menys disposats a exercir l’autocontrol –o en som menys capaços– en el repte següent, si és proper.

Les conclusions de l’experiment en concret diuen que els participants estaven esgotats després d’haver-se centrat a menjar aliments beneficiosos, com raves o api, mentre es resistien a la temptació d’un pastís de xocolata i crema.

Davant d’una tasca cognitiva difícil, aquests participants abandonaven abans del que s’esperava.

És a dir, si menjar saludable ens suposa un conflicte, un esforç i ens comporta reprimir la nostra tendència natural –en el sentit d’adquirida amb els anys–, això ens debilita l’autocontrol i no ens sentirem capaços d’esforçar-nos en altres coses o senzillament cometrem més errors en tots els àmbits del dia a dia.

I la cirereta del pastís: els efectes d’aquest esgotament podrien ser compensats ingerint glucosa.

Segueixo donant voltes a aquestes observacions per millorar la nostra tasca, per tenir en compte que no sempre és tan fàcil fer un canvi d’hàbits encara que tinguem molt bona intenció, perquè hi ha molts més factors en joc que la voluntat i prou.

Si ens fixem en aquestes observacions, quan replantegem un canvi d’alimentació podríem tenir presents les reflexions següents:

  • Qualsevol petit canvi és important per anar fent camí.
  • No tinguem pressa per menjar “oficialment” saludable si implica molts canvis o conflictes personals, familiars o laborals.
  • Fixem els objectius a mitjà i llarg termini.
  • Comencem amb objectius fàcils a curt termini, que no ens suposin un conflicte. Cadascú sap què té més arrelat o menys.
  • Plantegem-nos que potser hi ha algun hàbit que, tot i que no es consideri adequat en una alimentació saludable, a nosaltres ens fa sentir bé i podem mantenir-lo, com a mínim, durant un temps més.

Replantejant el canvi d'alimentació

Aquesta primavera, seguint aquestes reflexions, us oferim:

  • Un taller d’amanides i vinagretes, que sempre és una manera fàcil de menjar sa i que no suposa un gran esforç.
  • Un taller de dolços per als nens per fer que coneguin aliments desitjables mitjançant el gust dolç, que tant els agrada.
  • El taller de pastisseria clàssica per anar fent el canvi a poc a poc i aprendre a substituir ingredients poc saludables per altres de més bona qualitat.
  • L’Elena ens explicarà com depurar-nos periòdicament i ajudar l’organisme a recuperar l’equilibri per mantenir una bona salut al taller de dietes depuratives i hipotòxiques.
  • I, finalment, la Martina ens farà una xerrada per millorar el son i el descans. Sovint ens posem com a objectiu menjar millor i oblidem la importància d’un bon descans per regenerar el cos de l’activitat feta durant el dia. Dormir bé i prou hores hauria de ser un objectiu al mateix nivell que millorar l’alimentació, perquè directament ens ajuda a tenir més resistència, a tenir el cap més clar i a estar de més bon humor.

 

Tallers de cuina saludable de primavera

 

Amanides i vinagretes inoblidables 100% vegetals

Replantejant el canvi d'alimentació Dimecres 24 d’abril de 18h a 21.30h

Amanides i vinagretes inoblidables 100% vegetals

Barcelona Cuina Natural

El secret d’una amanida inoblidable és que sigui 100% vegetal i que combini els sabors, colors, aromes i textures necessaris per fer gaudir els cinc sentits. Una bona vinagreta pot marcar una gran diferència fins i tot en l’amanida més senzilla. Voldràs menjar amanides a totes hores!

Snacks i dolços sans per a nens feliços i famílies tranquil·les

Replantejant el canvi d'alimentació Dijous 25 d’abril de 18h a 20.30h

Snacks i dolços sans per a nens feliços i famílies tranquil·les

Barcelona Cuina Natural

En aquest taller aprendràs a preparar refrigeris i dolços sans i fàcils, sense passar gaire temps a la cuina. Podràs deixar-los fets amb antelació i fins i tot, emportar-te’ls a l’escola, d’excursió o a les vacances. T’explicarem quins són els millors ingredients i et donarem les bases perquè puguis crear receptes pròpies i variar-les com més t’agradi.

Dietes depuratives i hipotòxiques. Aprèn a depurar l’organisme a la primavera!

Replantejant el canvi d'alimentació Divendres 26 d’abril de 17.30h a 21.30h

Dietes depuratives i hipotòxiques. Aprèn a depurar l’organisme a la primavera!

Barcelona Cuina Natural

Depurar periòdicament i ajudar l’organisme a recuperar l’equilibri natural és essencial per mantenir una bona salut i benestar físic, emocional i mental. I la primavera és una estació especialment propícia per fer-ho!

Clàssics de pastisseria en versió saludable

Replantejant el canvi d'alimentació Divendres 3 de maig de 17.30h a 20.30h

Clàssics de pastisseria en versió saludable

Barcelona Cuina Natural

Avui dia no es fácil trobar pastisseries que utilitzin ingredients integrals, farines sense gluten i endolcidors naturals que no disparin l’index glucèmic ni aportin calories buides, per això el millor es preparar-la tu mateix a casa, aixi sabrás què hi poses i podràs fer-ho al teu gust.

Com dormir bé, millorar el descans i llevar-se amb energia

Replantejant el canvi d'alimentació Divendres 24 de maig de 18h a 20h

Com dormir bé, millorar el descans i llevar-se amb energia

Barcelona Cuina Natural

Dormir és una necessitat bàsica: mentre dormim, l’organisme du a terme funcions d’una importància vital. Per això volem donar-te les eines, trucs i consells per ajudar-te a recuperar el descans.

Esperem que la nostra proposta us ajudi en els vostres reptes!

 

Replantejant el canvi d'alimentacióAlba Balaguer Sauret

Organitza cursos, tallers i xerrades de Barcelona Cuina Natural i el curs anual Vull Menjar Sa.