Antigament, un dels motius per afegir cúrcuma als plats era perquè ajudava a conservar millor els aliments i es mantinguessin més temps frescos, nutritius i saborosos. [1]
En la Medicina ayurvèdica, la cúrcuma s’ha utilitzat internament com un protector estomacal, un tònic i un purificador de la sang; i per via tòpica en la prevenció i tractament d’infeccions parasitàries de la pell, ferides i inflamacions.
Avui en dia també es troba en forma de càpsules i s’utilitza amb fins medicinals.
Quins beneficis per a la salut ens aporta la cúrcuma
La cúrcuma és una espècia derivada dels rizomes de la planta Curcuma longa, que és membre de la família del gingebre (Zingiberaceae).
El color groc brillant de la cúrcuma prové principalment de greixos solubles, pigments polifenòlics coneguts com a curcuminoides. La curcumina, coneguda químicament com a diferuloylmethane (C21H20O6), és considerada el component més actiu de la cúrcuma i actua com un potent promotor de la resposta antioxidant.
Però a més d’això, la curcumina modula la resposta inflamatòria i s’ha demostrat que té molts usos:
- per a la salut cognitiva
- per la salut cardiovascular
- per a les malalties metabòliques
- per a la malalties autoimmunes
- per a les malalties neoplàsiques.
La curcumina, un antiinflamatori natural
La propietat antiinflamatòria de la curcumina s’ha conegut durant segles. Els estudis mostren com la curcumina actua sobre les vies inflamatòries (NF-kB) i els gens relacionats amb la inflamació, per la qual cosa pot tenir un paper important en la prevenció i tractament de diverses malalties cròniques proinflamatòries.
Aquestes característiques, combinades amb la seva seguretat, fan que la curcumina sigui un agent atractiu per explorar més a fons. [2] [3] La curcumina inhibeix els enzims que participen en la síntesi de substàncies inflamatòries en el cos.
L’activitat antiinflamatòria natural de la curcumina és comparable en força als medicaments esteroïdals i alguns de no esteroïdals, però sense els efectes secundaris dels medicaments. [4], [5], [6]
Diversos estudis clínics han comparat els efectes de la curcumina en una dosi de 400 mg per dia a dosis de 1.200 mg d’antiinflamatoris no esteroïdals, i demostren la mateixa eficàcia en el tractament de la inflamació de postoperatoris i artritis.
Els principals efectes de la curcumina per a la salut
- És un antioxidant potent
La curcumina és un antioxidant potent que actua neutralitzant els radicals lliures, però al mateix temps també s’ha vist que augmenta l’activitat dels enzims antioxidants propis del cos.
- Efectes beneficiosos sobre el càncer
S’han investigat els efectes beneficiosos de la curcumina en el tractament del càncer. S’ha demostrat que podria reduir l’angiogènesi (creixement de nous vasos sanguinis en els tumors), la metàstasi (disseminació del càncer), així com contribuir a la mort de les cèl·lules canceroses (apoptosi).
Molts estudis han demostrat que la curcumina pot reduir el creixement de les cèl·lules canceroses al laboratori i inhibir el creixement de tumors en animals. [6], [7], [8]
La curcumina té la capacitat de modular l’activitat genètica, tant mitjançant la destrucció de les cèl·lules canceroses com amb la promoció de la funció cel·lular saludable. La investigació també ha demostrat que funciona sinèrgicament amb certs medicaments de quimioteràpia.
Hi ha certa evidència que pot ajudar a prevenir el càncer, especialment els càncers del sistema digestiu (com el càncer colorectal). [7], [8], [9]
- Millora de lartritis
Tenint en compte que la curcumina és un antiinflamatori potent, diversos estudis mostren que la curcumina pot ser més eficaç en aquest camp que un fàrmac. [10], [11]
- Altres beneficis de la curcumina
S’ha demostrat que té beneficis antivirals, antibacterians, antifúngics, antioxidants i antiinflamatoris. Destaca pel seu potencial contra diverses malalties com ara la diabetis, l’artritis, l’Alzheimer i altres malalties cròniques. [8], [5]
Com escollir el millor complement nutricional de cúrcuma
Hi ha diferents presentacions de la curcumina en el mercat. La principal limitació que trobem és la seva escassa biodisponibilitat.
Per evitar la utilització d’altes dosis d’extracte de cúrcuma avui en dia hi ha complements de cúrcuma en forma fitosomada i també complements de cúrcuma en què s’inclouen els curcuminoides (no només la curcumina) conjuntament amb els olis essencials (com ara ar-turmerone, α-tumerone, β-tumerone, etc.) dels rizomes de la cúrcuma. Aquestes presentacions n’asseguren més biodisponibilitat.
La cúrcuma s’utilitza com a espècia a l’Índia, al sud-est asiàtic i a la cuina de l’Orient Mitjà. Els curcuminoides suposen el 2-9 % de la cúrcuma. La curcumina és el curcuminoide més abundant a la cúrcuma, que proporciona un 75 % dels curcuminoides totals.
Dosis, precaucions i recomanacions en el consum de cúrcuma
- La dosi mitjana que pot ser tolerada de manera segura per als adults és de 400-600 mg tres vegades al dia.
- Quin és el millor moment per prendre’n?
Alguns informes indiquen que la curcumina és més eficaç quan es pren amb l’estómac buit. Per tant, es recomana que es prengui aproximadament una hora abans de menjar. - Si es pren en pols, sempre serà millor fer-ho amb una mica de pebre negre i amb oli d’oliva o algun aliment amb greix.
- Efectes secundaris.
- Tot i que no s’observen efectes secundaris, pot ocasionar problemes d’estómac en algunes persones en cas de prendre’n en excés.
- La curcumina pot augmentar el risc de sagnat en persones que prenen anticoagulants o antiplaquetaris com l’aspirina o la warfarina.
- En cas d’embaràs no se’n recomana el consum com a complement.
- De totes maneres, sempre es recomana buscar l’assessorament d’un professional de la salut.
Bibliografia
- [1] B. B. Aggarwal, Y.-J. Surh, and S. Shishodia, The Molecular Targets and Therapeutics Uses of Curcumin in Heath and Disease, no. June 2015. 2007.
- [2] A. Manuscript, A. Neurodegenerative, and N. Diseases, NIH Public Access, vol. 41, no. 1. 2010.
- [3] Y. Takada, A. Bhardwaj, P. Potdar, and B. B. Aggarwal, “Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation.,” Oncogene, vol. 23, no. 57, pp. 9247–9258, 2004.
- [4] D. K. Binder and H. E. Scharfman, “Brain-derived neurotrophic factor.,” Growth Factors, vol. 22, no. 3, pp. 123–131, 2004.
- [5] S. Dong, Q. Zeng, E. S. Mitchell, J. Xiu, Y. Duan, C. Li, J. K. Tiwari, Y. Hu, X. Cao, and Z. Zhao, “Curcumin enhances neurogenesis and cognition in aged rats: Implications for transcriptional interactions related to growth and synaptic plasticity,” PLoS One, vol. 7, no. 2, pp. 1–12, 2012.
- [6] J. Ravindran, S. Prasad, and B. B. Aggarwal, “Curcumin and cancer cells: how many ways can curry kill tumor cells selectively?,” AAPS J., vol. 11, no. 3, pp. 495–510, 2009.
- [7] R. E. Carroll, R. V. Benya, D. K. Turgeon, S. Vareed, M. Neuman, L. Rodriguez, M. Kakarala, P. M. Carpenter, C. McLaren, F. L. Meyskens, and D. E. Brenner, “Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia,” Cancer Prev. Res., vol. 4, no. 3, pp. 354–364, 2011.
- [8] D. Soni and B. Salh, “A neutraceutical by design: the clinical application of curcumin in colonic inflammation and cancer.,” Scientifica (Cairo)., vol. 2012, p. 757890, 2012.
- [9] T. Kawamori, R. Lubet, V. E. Steele, G. J. Kelloff, R. B. Kaskey, C. V Rao, and B. S. Reddy, “Chemopreventive Effect of Curcumin , a Naturally Occurring Anti-Inflammatory Agent , during the Promotion / Progression Stages of Colon Cancer Chemopreventive Effect of Curcumin , a Naturally Occurring Anti-Inflammatory Agent , during the Promotion / Prog,” pp. 597–601, 1999.
- [10] B. Chandran and A. Goel, “A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis.,” Phytother. Res., vol. 26, no. 11, pp. 1719–25, 2012.
- [11] R. a. Sharma, W. P. Steward, and A. J. Gescher, “Pharmacokinetics and pharmacodynamics of curcumin,” Adv. Exp. Med. Biol., vol. 595, pp. 453–470, 2007.
- [12] Y. Henrotin, F. Priem, and A. Mobasheri, “Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management.,” Springerplus, vol. 2, no. 1, p. 56, 2013.