Aquests dies ens preguntem si el drama del coronavirus ens servirà per canviar el sistema amb el qual hem viscut fins ara, que no permet que el món es prengui un descans perquè això significa una caiguda econòmica semblant a la Gran Recessió del 2008. Hi ha qui presagiava un 2020 molt potent i, sigui com sigui, el món que ens ha tocat viure és cada cop més incert i ara veiem que el canvi climàtic no és l’única amenaça que ens pot provocar pensaments apocalíptics.

Coronavirus Núria

Davant del confinament, l’avorriment o la necessitat imperiosa de distreure’ns per evitar la infoxicació de males notícies, cuinar és un bàlsam que ens ajudarà a afrontar millor aquesta possible recessió econòmica.

Cuinar a casa és sempre més econòmic que menjar qualsevol cosa fora, però si, a més, ens hi hem d’estar tantes hores com ara, podem ajustar més la despesa a l’hora d’anar a comprar i de cuinar.

Heu fet l’exercici de mirar l’extracte del banc d’aquest mes de març? Segur que hi ha moltes menys transaccions i us és més fàcil puntejar totes les compres de menjar i valorar quina despesa us suposa. Sovint es diu que el menjar saludable és car, però també cal capgirar l’argument i denunciar que el menjar porqueria és massa econòmic.

Econòmic i alhora enganyós, ja que la indústria busca en molts dels seus productes el bliss point o punt de felicitat, és a dir, la quantitat perfecta de sal, sucre i greix saturat per activar en el cervell una sensació de felicitat i addicció. I, si ens posem a mirar, quins aliments han desaparegut aquests dies dels prestatges dels grans hipermercats, el coronavirus encara no ens ha ensenyat a menjar saludable, però potser hi arribarem ben aviat. De moment, ja hi ha una preocupació i interès per reforçar el sistema immunitari i, davant de fenòmens com el de Greta Thunberg o Realfooding al nostre país, cada cop reclamarem amb més contundència a la indústria agroalimentària que no  podem continuar per aquest camí.

compra bossa de tela

Mesures per estalviar durant el confinament

  1. Aquests dies, en anar a comprar, quan poseu un producte al carro, valoreu si està fet per buscar aquest punt de felicitat de què parlàvem, i anoteu quin preu tenen tots els bliss point de la vostra compra. Tots, sense excepció, són prescindibles i són els que us fan gastar més diners. Si al carro i nevera hi teniu una lleixa plena de iogurts, natilles, flams i Petit Suisse, teniu un problema de despesa innecessària i gens saludable. Quan la COVID-19 s’acabi, direm prou al menjar que ens emmalalteix? Mirem-nos les neveres tots plegats i valorem si la dieta mediterrània es compleix només als llibres. #ConfinatsSenseProcessats #laneveradurantelconfinament
  2. Fent tots els àpats a casa, es minimitza molt el malbaratament de menjar perquè revisem més sovint la nevera i no se’ns fan malbé els aliments. Ja no ens queden arraconats alguns tàpers al fons d’un prestatge, perquè cada dia mirem amb atenció què ens queda. Per estalviar és recomanable comprar poc i sovint i no tenir la nevera a rebentar. Com més plena, més opcions hi ha que caduquin molts productes.
  3. Fent tots els àpats a casa, recorrem a la imaginació i reconversió de plats i reservem restes de menjar per recuperar-los l’endemà, sense perill que se’ns facin malbé. Això ens fa estalviar, perquè estirem els plats en àpats diferents.
  4. Quan no hi ha presses, posem el foc més baix, perquè ja sabem que així el menjar es cuina com cal i no es crema per fora i queda cru per dins. Ara que tenim temps, podem recuperar el xup-xup i, per tant, les coccions més saludables sense cremar menjar ni paelles per les presses. Sovint llencem molt de menjar que se’ns crema.
  5. Aprofitem, ara que no tenim pressa, per observar com tallem les verdures i els errors que cometem, com ara quan llencem puntes de verdures massa generoses, tiges plenes de calci o fulles com les dels raves, que són un esclat de nutrients.
  6. Si feu una dieta omnívora, aprofiteu per comprar aliments com ara una bona cansalada ibèrica i afegiu-ne una porció relativament petita en un plat generós de col i faves amb suc. De vegades la proteïna animal ens pot servir per tenyir el plat d’un gust contundent i deliciós, però no cal posar-hi gaire; amb poca ja farem i a més no tindrem la despesa econòmica dels que mengen tall cada dia, que, a sobre, sovint, no és de qualitat. No estalviem rebaixant la qualitat del menjar, sinó la quantitat; així estalviarem doble: diners i malalties.
  7. Comprem local i de proximitat. La verdura i la fruita de temporada són molt i molt més econòmiques que les de fora de temporada. Mengem el que ara ens dona la terra i evitem tota la resta.

En l’alimentació, també ens trobem en un carreró sense sortida i la culpa no només la té la indústria, sinó aquesta deixadesa que sovint tenim els ciutadans a l’hora de cuidar la nostra salut, quan tirem de pots i paquets poc saludables per anar de pressa i sobretot comprem de manera egoista menjar que ve de lluny, però que ens ve de gust i que, desenganyem-nos, acaba sent més car perquè, entre altres raons, no és de temporada.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll