A causa de l’augment d’intoleràncies i al·lèrgies, del fet que amb el pas dels anys creix el percentatge de població que fa una dieta basada en productes vegetals o d’altres raons, cada vegada és més fàcil trobar alternatives vegetals a productes animals.

Pasta amb salsa vegetal i bacon

La versió vegetal dels lactis és una de les més buscades per la inclinació emocional que provoquen, la controvèrsia que susciten i el malestar que generen en molta gent. Et donem receptes per aprendre a substituir-les.

Al mercat trobem tot tipus de productes per substituir aquests aliments: des de margarines, begudes vegetals, cremes i dolços fins a salses i formatges. Avui us volem parlar de com substituir la crema de llet, un ingredient que aporta una textura cremosa i molt saborosa en les preparacions.

La crema de llet és un ingredient que resulta complicat de substituir, ja que aporta un toc cremós difícil d’aconseguir. Per obtenir una textura similar podem fer servir alguns aliments com la llet de coco (el substitut ideal en cremes, glacejats o mousses), els anacards (gràcies a la seva textura cremosa se solen fer servir per preparar salses o beixamel) o les nous de macadàmia (amb prou feines alteren el sabor i permeten aportar una bona textura sense que afecti el resultat final). O també podem optar directament per adquirir cremes de cereals ja preparades.

5 receptes amb cremes vegetals

Entre altres varietats de cremes vegetals trobem les d’arròs, civada o fajol, per exemple. Cadascuna es recomana per a diferents preparacions. Us deixem algunes receptes perquè aprengueu a fer-les servir.

1-Patates veganes gratinades

Ingredients

  • 500 g de patates
  • 2 c.s. d’oli d’oliva
  • 1 ceba, finament picada
  • 200 ml de crema de civada
  • 2 c.s. de llevat nutricional
  • 1 tassa de brou de verdures
  • Sal + pebre a gust

Elaboració

  1. Preescalfeu el forn a 180 ºC.
  2. Talleu les patates a rodanxes fines (no cal que les peleu).
  3. Col·loqueu les rodanxes en una safata per coure gran.
  4. Escalfeu l’oli en una cassola i afegiu-hi les cebes. Fregiu-les a foc lent durant uns 10 minuts, fins que estiguin suaus i lleugerament caramel·litzades.
  5. Afegiu-hi la crema de civada, llevat nutricional, brou, sal i pebre. Porteu a ebullició i abaixeu a foc lent. Remeneu fins que la salsa espesseixi.
  6. Aboqueu la salsa sobre les patates. Cobriu el plat amb paper d’enfornar i coeu durant uns 30 minuts.
  7. Retireu el paper i coeu durant 15 minuts més, fins que la part superior estigui cruixent i daurada.

2-Risotto de bolets

Ingredients

  • 200 g d’arròs per a risotto
  • 2 c.s. d’oli d’oliva
  • 30 g de xampinyons o bolets secs
  • 1 ceba
  • 2 grans d’all
  • 75 ml de vi blanc
  • 200 ml de crema d’arròs
  • 2 c.s. de llevat nutricional
  • 300 ml d’aigua o brou de verdures

Elaboració

  1. Primer de tot poseu els bolets en aigua per rehidratar-los (uns 100-120 ml).
  2. En una paella salteu la ceba i els grans d’all fins que les cebes es tornin translúcides.
  3. Afegiu l’arròs a la paella, barregeu bé amb la ceba i alls i afegiu-hi el vi. Cuineu fins que l’arròs hagi absorbit el vi. En aquest moment afegiu el líquid dels xampinyons i els xampinyons rehidratats.
  4. Remeneu sense parar fins que l’arròs es torni cremós. Aneu afegint aigua fins que l’arròs estigui al dente. Després afegiu-hi la crema i el llevat nutricional i cuineu uns minuts més.
  5. Serviu i decoreu amb julivert picat.

3-Pasta amb beixamel

Ingredients

  • 400 g de pasta al gust
  • 1 ceba picada
  • 2 grans d’all picats
  • 60 g de bacó a daus
  • 100 g de formatge vegà ratllat per fondre
  • Orenga
  • Beixamel d’arròs
  • 2 c.s. de llevat nutricional (opcional)
  • 1 pessic de nou moscada
  • Sal i pebre

Elaboració

  1. Feu bullir una olla d’aigua. Quan arrenqui el bull, afegiu-hi una mica de sal i la pasta. Cuineu-la segons les indicacions de l’envàs. Coleu-la i reserveu-la.
  2. Poseu una paella de fons gruixut al foc. Quan estigui calenta, afegiu-hi el bacó (no cal que hi poseu oli) i deixeu que es cuini fins que es dauri lleugerament. Reserveu-lo.
  3. A la mateixa paella, cuineu la ceba i els grans d’all fins que tot quedi translúcid. Després afegiu-hi una altra vegada el bacó i barregeu-ho bé.
  4. Afegiu la pasta en una safata de vidre per coure. Poseu per sobre la barreja de ceba, alls i bacó. Afegiu-hi la beixamel d’arròs, un polsim de nou moscada, l’orenga i el llevat nutricional, si n’hi poseu. Barregeu bé. Finalment afegiu-hi el formatge ratllat per fondre per sobre.
  5. Cuineu fins que la part de dalt quedi torradeta.

4-Saltat d’espinacs amb beixamel, pernil i ou escalfat

Ingredients

  • 800 g d’espinacs, tallats fins
  • 1 ceba
  • 2 grans d’all
  • Pernil salat al gust
  • Oli d’oliva
  • Salsa beixamel d’arròs
  • Ou escalfat
  • Nou moscada
  • Pebre blanc

Elaboració

  1. Piqueu la ceba i l’all a daus petits. Sofregiu-ho en una cassola amb un rajolí d’oli fins que es daurin lleugerament. En aquest moment, afegiu-hi el pernil a daus petits i els espinacs, un pessic de sal i salteu fins que quedin fets.
  2. Aboqueu la barreja en una cassola, regueu amb la beixamel d’arròs (prèviament escalfada), una mica de nou moscada i coroneu el plat amb un ou escalfat.

5-Xampinyons amb crema de fajol

Ingredients

  • 350 g de xampinyons o portobel·los laminats
  • 100 ml de crema de fajol
  • 1 ceba
  • 120 g de cansalada o bacó
  • 1 fulla de llorer
  • Julivert picat
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva

Elaboració

  1. Netegeu els xampinyons traient la terra que puguin tenir. Elimineu-ne les puntes i talleu-los a làmines.
  2. Piqueu la ceba. Afegiu un raig d’oli en una paella amb la fulla de llorer i la ceba picada. Cuineu-la fins que quedi lleugerament daurada.
  3. En aquest moment, afegiu-hi la cansalada o bacó fins que es dauri.
  4. Afegiu-hi els xampinyons i salteu-los a foc viu. Quan comencin a agafar color afegiu-hi la crema de fajol, una mica de sal i pebre i cuineu uns minuts més, fins que la salsa redueixi.
  5. Finalment serviu amb el julivert picat.