El llevat nutricional té un aspecte molt similar al llevat de cervesa, contenen el mateix fong (Saccharomyces cerevisiae) i es fan servir amb la mateixa finalitat, però el seu origen és força diferent.

El llevat de cervesa és un subproducte del procés d’elaboració de la cervesa i sol tenir un sabor més amargant pels components del llúpol d’aquesta beguda. A més, si no és ecològica també pot contenir sulfits procedents de l’elaboració.

Propietats i beneficis per a la salut del llevat nutricional

El llevat nutricional, en canvi, s’elabora de forma específica per al consum humà. És un llevat pur, cultivat en la remolatxa sucrera o melassa de canya, inactiu i assecat a baixa temperatura, i per tant no conté altres components com el llúpol o els sulfits, i el sabor sol ser molt més agradable.

Les propietats poden diferir lleugerament per les diferències en el procés d’obtenció. El llevat nutricional s’asseca a temperatures inferiors a 50 ºC i això fa que se’n preservi millor el contingut nutricional.

Les principals propietats del llevat nutricional

El llevat nutricional és un complement nutricional molt interessant que conté:

 • Proteïna vegetal

La meitat del pes d’aquest llevat està format per proteïna, i aporta una quantitat significativa d’aminoàcids essencials. És una font de proteïna fàcil de pair i d’alt valor biològic, i això la fa especialment interesant per a persones vegetarianes i veganes.

 • Minerals
  • Magnesi
  • Crom
  • Coure
  • Calci
  • Zinc
  • Ferro
  • Seleni

A més, és un gran enriquidor dels plats, ja que és baix en sodi i aporta molt de sabor.

 • Vitamines

El llevat nutricional conté moltes vitamines del grup B, un complex essencial per al funcionament òptim de l’organisme. Entre altres funcions, les vitamines del grup B intervenen en el metabolisme energètic, ja que ajuden a produir energia a través dels aliments ingerits.

També són essencials per mantenir el sistema nerviós en bones condicions, cuidar la salut mental, mantenir cabells, pell i ungles en bon estat, i enfortir el sistema immunològic, entre d’altres.

El llevat nutricional no conté vitamina B12 de forma natural, però podem trobar marques que n’hi afegeixen.

 • Fibra

Conté molta fibra, que ajuda a combatre el restrenyiment, a reduir l’absorció de colesterol i actua com a mecanisme de protecció contra malalties del còlon.

 • Altres

Conté beta-1,3-glucà, trehalosa, manà i glutatió, que s’associen al funcionament normal del sistema immunològic.

El glutatió, a més, també és un element clau per a la desintoxicació hepàtica.Propietats nutricionals del llevat nutricional

4 beneficis del llevat nutricional sobre l'organisme

 • 1. Gran complement proteic per als atletes

El llevat nutricional conté molta proteïna, pot ser recomanable en esportistes d’alt rendiment, ja que contribueix a millorar la recuperació després de l’exercici. Sobretot seria interessant per a esportistes vegans o vegetarians.

 • 2. Enforteix el sistema immunològic

Dins la família dels hidrats de carboni, els beta-glucans són un tipus de polisacàrids que es troben en cereals (com la civada), algues, llevats i fongs, i que resulten una gran eina preventiva i terapèutica gràcies als seus múltiples beneficis.

Una de les propietats dels beta-glucans que més destaquen és la capacitat de potenciar i modular la resposta immunitària. Cal no oblidar, tampoc, les propietats antioxidants.

 • 3. Ajuda a regular el colesterol

Els beta-glucans ajuden disminuir l’absorció de colesterol a l’intestí (tant exogen com endogen) i, per tant, ens ajuden a regular els nivells de colesterol en sang.

A més, algunes vitamines del grup B també ajuden a regular els nivells de colesterol i prevenen l’enduriment de les artèries.

 • 4. Ajuda a controlar els nivells de sucre en sang

Els beta-glucans també ajuden a amortitzar les oscil·lacions en els nivells de glucosa després dels àpats. És a dir, ajuden a evitar que, després de menjar, tinguem pics elevats de glucosa en sang.

A més, el llevat nutricional també conté crom, un mineral que potencia l’acció de la insulina i, per tant, també ens ajuda a regular els nivells de sucre en sang.

Els canvis vital que proporciona el llevat nutricional

El llevat nutricional és un condiment que es fa servir en petites quantitats i no s’han trobat contraindicacions pel que fa al consum.

No obstant això, el llevat nutricional és molt ric en fòsfor i, si se’n consumeix regularment en grans quantitats, és recomanable assegurar-se una bona ingesta d’aliments rics en calci, per evitar que hi hagi un desequilibri entre aquests dos minerals.

La dosi màxima recomanada sol ser de 2-3 cullerades soperes al dia.

Sovint es creu que el llevat nutricional podria estar contraindicat per a persones que han tingut o tenen candidiasi, però aquest llevat és inactiu i, per tant, no afecta el creixement de la Candida; així doncs, les persones amb sensibilitat a aquest tipus de fong en poden prendre de manera segura.

El llevat nutricional a la cuina

El llevat nutricional es fa servir com a complement nutricional (per afegir un plus en aminoàcids, vitamines del grup B i minerals) i com a condiment culinari, ja que aporta un sabor deliciós que recorda al parmesà i pot ser un fantàstic substitut del formatge ratllat.

El podem afegir el llevat nutricional a:

 • sopes, estofats i curris
 • remenats d’ou amb verdures
 • amanides
 • batuts
 • plats elaborats amb verdures o llegums
 • salses i vinagretes
 • pasta integral

A més, també resulta molt útil a l’hora de preparar formatges vegans a casa.

Recepta gratinat de card amb nou moscada i llevat nutricional per Cristina Arroyo

Recepta gratinat de card amb nou moscada i llevat nutricional per Cristina Arroyo

6 receptes delicioses amb llevat nutricional

Descobreix aquestes receptes dels nostres dietistes, nutricionistes i xefs de Etselquemenges amb llevat nutricional:

 1. Carbassa farcida de verdures i llevat nutricional per Núria Roura
 2. Espaguetis de carbassó  per Núria Roura
 3. Espaguetis de carabassó a la carbonara per Gina Estapé
 4. L’amorós gratinat de card amb nou moscada antiestrès per Cristinya Arroyoi
 5. Pizza de coliflor amb verdures per Núria Roura
 6. Amanida de remolatxa, fonoll i alvocat per Núria Roura

Tot el que no has d'oblidar del llevat nutricional

El llevat nutricional és un condiment que es fa servir per donar sabor als plats, ja que té un gust que recorda al formatge parmesà. A més, també resulta un bon complement nutricional gràcies al seu alt contingut en proteïnes, minerals i vitamines del grup B.

 

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites