Quina beguda vegetal és més suau de gust? Quina és més nutritiva? Quina és més similar a la llet? Serveixen per cuinar? Cal substituir la llet per una beguda vegetal? Quines marques ofereixen una relació qualitat-preu més bona? Cal vigilar amb la de soja?
El primer que cal saber és que s’anomena beguda de civada, no llet de civada; ja que etimològicament la llet només pot sortir d’una mama, i les begudes vegetals són això, vegetals.
Quines begudes vegetals podem trobar?
Arran de l’augment de diagnòstics d’intolerància a lactosa que hi ha hagut en els últims anys, cada vegada hi ha més marques i supermercats que ens acosten begudes vegetals diferents. La més coneguda i que trobem a tot arreu és la de soja, després la de civada – que ara fins i tot es pot trobar a Obbio sense gluten–, i la d’arròs. A poc a poc trobem cada cop més les d’ametlles, avellanes, quinoa, espelta, kamut, mill, teff, castanya, xufa, nous, sèsam, gira-sol, coco… Marques com Oatly, La Finestra, Vitariz, Lima, Monsoy, Bonsoy i Ecomil són les més bones pel que fa a la quantitat del cereal, la procedència ecològica d’aquest, el sabor i que gairebé no afegeixen res més.
*Cal vigilar si porten sucre; si és així, val més descartar-les (el sucre acidifica el cos, roba minerals als ossos, aporta moltes calories, i és addictiu).
Per on comencem? Quina beguda vegetal és més suau de gust?
L’arròs és el cereal més neutre, no té un gust gaire predominant; per tant, la beguda d’arròs és la que té un gust més neutre, menys dolç o menys fort. És recomanable tastar-les totes en brics petits (o d’un litre si sou molta colla), fins a trobar la que us agradi més.
Quines propietats tenen? Quina és més nutritiva?
Alternar és el més equilibrat.
La de civada és la més recomanada per a persones amb colesterol i amb nervis, estrès, ansietat o que facin dieta. Conté avenina i vitamines del grup B, que ajuden a regular i a tranquil·litzar el sistema nerviós.
La d’arròs, que és la que té un sabor més ben acceptat, és molt indicada per a sistemes digestius delicats, gasos, úlceres, gastritis… Restreny? No és aigua d’arròs, és un producte hidrolitzat en el que es trenca part del midó, per tant la podem prendre si patim restrenyiment. També va bé l’orxata de xufa, que ve més de gust a l’estiu.
Les de fruita seca com ametlles o avellanes són molt i molt riques en vitamines i minerals; a més aporten més energia, per tant, per als nens o per als que fem esport serien les més indicades, sobretot perquè la d’ametlles conté més calories que la resta i és un bon reconstituent.
La de quinoa és molt rica en proteïna, ja que és un pseudocereal i conté tots els aminoàcids essencials, però té un gust més difícil. En canvi, les de castanya i xufa agraden molt.
Les de llavors són molt riques en greixos insaturats i minerals.
La de soja és la que conté més proteïnes, ja que és un llegum, i a més conté tots els aminoàcids essencials. Té isoflavones, que ajuden a tranquil·litzar els símptomes durant la menopausa, i lecitina, que neteja les artèries i ajuda a combatre el colesterol. Tanmateix el debat és si té més beneficis que contraindicacions, com veurem més avall. A més, cal consumir-la ecològica per evitar que sigui transgènica.
Quina s’assembla més a la llet?
No n’hi cap d’igual, són aliments completament diferents; tanmateix, la de soja conté molta proteïna i una mica de calci.
Tothom pot prendre beguda de soja?
Vegem els problemes de consumir soja… (per saber-ne més, cliqueu aquí).
- Conté purines, per tant cal vigilar si es té àcid úric.
- Costa més de digerir. Es tracta d’un aliment cru molt nou al qual no estem encara adaptats i que pot alterar la flora intestinal, sobretot la dels més petits.
- En naturopatia sempre s’ha dit que tant la llet animal com la de soja produeixen mucositat si es prenen cada dia.
- Hi ha estudis que relacionen el consum diari de beguda de soja amb càncer de mama i alteració de la tiroide (hipotiroïdisme, goll) per l’alt contingut en isoflavones. Tanmateix, el nostre psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, explica que la soja (crua o cuita, no fermentada) només en altes quantitats diàries (més de 4-5) fa augmentar els nivells de IGF-1, una proteïna que augmenta el risc de càncer de mama, endometri, pròstata, tiroides i colon.
Si hem de substituir la llet de vaca que prenem diàriament, val més que no sigui per la de soja, però si n’em de prendre esporàdicament no hi ha cap problema.
Engreixen?
Les begudes vegetals tenen menys calories que la llet semidesnatada de vaca (la més comuna), i també menys greixos, sobretot saturats i colesterol; en canvi contenen més greixos insaturats. El calci que ens proporcionen els lactis animals els podem obtenir del sèsam, el bròquil, els espinacs, el tofu…, i la vitamina D simplement estant una estona al sol.
L’excés de proteïna animal acidifica el cos, sobrecarrega el fetge i alenteix tots els sistemes.
Versions amb calci
Tal com passa amb la llet de vaca, les begudes vegetals ja tenen versions amb calci i amb vitamina D. Són necessàries? No, però ens aporten la tranquil·litat de pensar que obtenim el mateix. De totes maneres, si optem per les no enriquides, la beguda de soja, i sobretot la d’ametlles contenen calci de manera natural.
Cal substituir la llet per una beguda vegetal?
Si la llet se’ns posa malament o tenim al·lèrgia o intolerància, les begudes vegetals seran un bon substitut sense lactosa ni caseïna. En general les pairem millor i no deixaran aquella capa de greix gustós a la boca.
El costum de prendre llet
- Cal recordar que la beguda no té les mateixes propietats que l’aliment original, primer perquè només en conté un 10% (el 90% és aigua i altres ingredients que li donen textura i sabor, com oli de càrtam o de gira-sol, maltodextrina de blat de moro, sal, sucre, xarop d’atzavara o aroma a vainilla) i després perquè el procés de col·lació elimina una part dels nutrients, que a més estan dissolts en aigua.
- La feta a casa sempre serà més nutritiva, tot i que durarà menys dies.
- Les begudes vegetals són una beguda refrescant, més nutritiva que els sucs envasats, que no tenen vitamines i només contenen sucres. Són una bona opció, doncs, a mitja tarda, calentes a l’hivern i fresquetes a l’estiu, o després de l’escola o de fer esport com a remineralitzant (ja que també les podeu trobar en monodosis com si fos un suc).
- Beure un got de llet és un costum no necessari. Hi ha altres alternatives més saludables als esmorzars i berenars de llet amb cereals o galetes o cafè amb llet (ja en parlarem en altres articles). La indústria ens ha creat aquesta necessitat; tanmateix, si voleu substituir-la, ho podeu fer i us servirà fins i tot per cuinar: postres i brioixeria, creps, beixamels i altres salses, purés i cremes de verdures, etc.