beguda Al supermercat hi ha molta varietat de salses, però, sovint van plenes de sucres o additius poc recomanables. Per això, preparar salses a casa és una alternativa molt bona per saber ben bé quins ingredients prenem.

Cada vegada és més freqüent trobar gent amb intolerància a la lactosa o directament gent a qui no se li posa bé la proteïna dels lactis. Per això avui volem compartir unes salses delicioses sense lactis. Perquè pugueu seguir acompanyant els plats de salses cremoses i saboroses.

Al mercat hi ha diverses alternatives a la crema de llet. Entre les que ens agraden més hi ha la crema d’arròs, ideal per preparar salses, cremes, sopes, risottos i fins i tot postres; la de civada, bona alternativa per aportar un toc suau a salses i cremes, i la de fajol, fantàstica per als intolerants al gluten. I el millor, es poden fer servir tant en receptes dolces com salades.

Les nostres receptes de salses favorites

1-Filet de porc amb salsa de xampinyons

Ingredients per a 2 persones:

  • 1 ceba
  • 200 g de xampinyons
  • 50 ml de vi blanc
  • 200 ml de crema vegetal d’arròs
  • 200 ml de brou de verdures
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • 1 c.p. d’arrow-root o maizena per espessir (opcional)

Recepta:

  1. Peleu la ceba i talleu-la a daus molt petits.
  2. Afegiu un rajolí d’oli en una paella. Quan estigui calent, afegiu-hi la ceba i una mica de sal i cuineu-la fins que estigui lleugerament picada, uns 10 minuts aproximadament.
  3. Mentrestant, netegeu i talleu els xampinyons a rodanxes.
  4. Quan la ceba estigui a punt, afegiu-hi eaqls xampinyons i cuineu un parell de minuts més.
  5. En aquest moment, afegiu-hi un rajolí de vi blanc, remeneu-ho i cuineu-ho fins que s’evapori l’alcohol.
  6. Després, aboqueu-hi el brou de verdures i cuineu 10 minuts més. Finalment, incorporeu-hi la crema vegetal d’arròs, sal i pebre i barregeu fins que quedi tot ben integrat.
  7. Si voleu que la salsa sigui una mica més densa, afegiu-hi l’arrow-root o maizena i seguiu remenant fins que espesseixi.
  8. Serviu-la sobre el filet de porc ja cuinat.

2-Entrecot amb pebre

Ingredients per a 2 persones:

  • 150 ml de crema vegetal de civada
  • ½ ceba
  • ½ c.s. de pebre verd
  • Brou de carn
  • Vi blanc o rajolí de brandi
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre

Recepta:

  1. Talleu la ceba a daus petits.
  2. Afegiu un rajolí d’oli a la paella. Salteu la ceba amb una mica de sal fins que estigui lleugerament transparent.
  3. Afegiu-hi el vi i el brou. Barregeu-ho bé i remeneu-ho fins que l’alcohol s’evapori.
  4. Afegiu-hi la crema vegetal i el pebre verd. Barregeu-ho bé i cuineu-ho fins que espesseixi sense arribar a bullir.
  5. Serviu-la sobre un entrecot cuinat a la planxa i decoreu el plat amb alguns grans de pebre.

NOTA*: Si la voleu més espessa, afegiu-hi arrow-root o maizena. Si la voleu menys espessa, afegiu-hi una mica més de brou.

3-Pollastre amb salsa cremosa de mostassa

Ingredients per a 4 persones:

Recepta:

  1. Afegiu un rajolí d’oli en una paella i poseu-hi tots els ingredients: la beixamel, la mostassa i el brou de pollastre. Cuineu fins que la salsa espesseixi lleugerament.
  2. Serviu-la amb pollastre a la planxa i decoreu el plat amb julivert fresc.