El fetge, l’òrgan principal de depuració, elimina a la primavera les toxines i tensions guardades durant l’hivern fent rebrotar al·lèrgies, problemes de pell i de vies respiratòries. L’arribada d’aquesta estació suposa per al cos un procés d’adaptació dels nous bioritmes, i moltes vegades genera la famosa astènia primaveral (cansament i ànim baix).

primavera_475Si el fetge està carregat per un excés de proteïna animal, sucres i greixos, aquests símptomes s’accentuaran més que mai. I és que aquest òrgan fa més de cinc-centes funcions, entre les quals hi ha metabolitzar els greixos, convertir glucosa en glucogen, emmagatzemar ferro i depurar toxines.

La vida sedentària, l’estrès i les emocions com els conflictes familiars o laborals també afecten el fetge, i n’alenteixen les funcions –per això, de vegades, davant els disgustos, hi ha persones que veuen alterades les digestions o el trànsit intestinal.

Al seu torn, un fetge inflamat –molt yin– o molt contret –molt yang–, segons el Tao, es relaciona amb generar emocions com l’enuig, la irritabilitat, la frustració i la ràbia.

Per mantenir un fetge saludable hem d’evitar menjar en excés, encara que siguin aliments de bona qualitat i sobretot de nit, que és quan aquest òrgan es regenera. És important reduir el consum de farines, greixos, fregits, sucres i controlar els lactis i la proteïna animal.

De tant en tant, hem de deixar descansar el cos de fàrmacs i suplements. Una dieta depurativa abans de començar l’estació és el més recomanat per començar amb força.

Avui sabem que hi ha certs aliments que ens poden ajudar a mantenir l’equilibri del fetge cada dia, així com accelerar el procés de depuració: les crucíferes, vegetals amargs com les endívies, els espàrrecs i les carxofes, les espècies com la cúrcuma, l’alvocat, les algues, els germinats o el te verd bancha i kukicha, el miso, la umeboshi, i els pickles.

Substituir el sucre per la melassa d’arròs, un edulcorant de cadena llarga que ajuda a relaxar el fetge i els seus estancaments.

  • El miso desintoxica i alcalinitza la sang, aporta enzims vius, molt importants per a l’intestí. Per això, augmenta la resistència davant les malalties, desperta el sistema nerviós sense excitar-lo, i evita la sensació de cansament. Per veure realment aquests beneficis es recomana prendre’n fins i tot cada dia.
  • Una o dues umeboshi a la setmana nodreixen el fetge gràcies al seu sabor àcid. Aquesta pruna actua com a emulsionant dels greixos pesats que el sobrecarreguen i afavoreix la digestió de les proteïnes. A més té un gran efecte alcalinitzant.
  • Una cullerada de pickles al dia depura el cos, especialment els intestins, ja que aporta enzims perquè el trànsit intestinal funcioni correctament.

És bo tenir en compte l’índex d’histamina que estem consumint. L’excés d’histamina al cos és responsable moltes vegades d’aquests quadres al·lèrgics.

Si no hem arribat a temps de fer una dieta depurativa preventiva i l’alimentació rica en depuratius ens queda curta, la complementació natural ens pot ajudar a alleujar certs símptomes propis de l’al·lèrgia, l’astènia o la baixada de defenses a la primavera.

primavera_cat

El DHA –que activa la producció de prostaglandines i eicosanoides–, té un efecte antiinflamatori davant les al·lèrgies primaverals. També fa pujar l’estat d’ànim. Per això és interessant prendre un omega-3 amb la concentració més alta possible de DHA.

D’altra banda, en cas d’astènia primaveral, a més de nodrir-nos millor, és important sortir més a l’aire lliure, practicar exercici físic i entaular més contacte social.

 

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic