Les albergínies són un dels ingredients clau i més versàtils de la dieta mediterrània. Pertanyen a la família botànica de les solanàcies, com el tomàquet, els pebrots i les patates, molt presents a la nostra cuina i plats més tradicionals.

Des del punt de vista botànic, trobem moltes varietats d’albergínies que poden variar en color, mida o forma. Diferenciem l’albergínia americana (de color morat fosc i amb la qual estem més familiaritzats), l’albergínia italiana (similar a l’anterior, encara que més petita), l’albergínia blanca (tal com indica el nom, és de color blanc i té una textura molt suau i delicada), l’albergínia siciliana (també anomenada “albergínia de ratlles” o “zebra”, ja que té la pell de color blanc i porpra) o l’albergínia japonesa (allargada i fina de sabor gairebé dolç).

Cada una d’aquestes classes d’albergínia té característiques organolèptiques úniques. Però, més enllà de l’atractiu culinari que puguin tenir, són molt nutritives i tenen molts beneficis. Us ho expliquem.

Beneficis de les albergínies

Les albergínies tenen molts beneficis, entre els quals destaquem:

  • Contingut alt en aigua.L’albergínia és un aliment amb molt poques calories, raó per la qual se sol incloure en dietes d’aprimament. A més, conté fibra, per la qual cosa ajuda a mantenir-nos saciats sense necessitat de picar constantment.
  • L’albergínia és alta en potassi (necessari per a la transmissió d’impulsos nerviosos i l’activitat muscular normal) i en menor quantitat també proporciona calci (ajuda a construir i mantenir ossos i dents).
  • Estimula la funció del fetge:té un efecte estimulador del fetge i afavoreix la digestió dels greixos.
  • Alta en antocianines, que li aporten el seu color característic i tenen propietats antioxidants. Es troben, principalment, a la pell d’aquesta hortalissa i han mostrat un efecte protector enfront de malalties cardiovasculars.
  • Digestiva: Com que té fibra soluble, l’albergínia afavoreix un bon estat de la flora bacteriana i unes digestions adequades.
  • Diürètica: ajuda a eliminar líquids perquè té molt de potassi i és pobra en sodi. Això ajuda també a rebaixar la pressió arterial.

Com podem eliminar l’amargor de les albergínies?

Les albergínies són delicioses. No obstant això, si no sabem cuinar-les de la manera adequada, poden acabar deixant un sabor lleugerament amarg i fort que pot resultar molest. Per evitar-ho, cal fer el següent:

  • Talleu l’albergínia a rodanxes (o d’una altra manera, segons com les vulgueu preparar).
  • Afegiu sal fins a cobrir-ne tots els trossos (no cal crear una capa gruixuda, però sí intentar que s’impregni gairebé tota) i deixeu reposar com a mínim mitja hora.
  • Una vegada passat el temps, semblarà que l’albergínia ha “suat” (hi haurà unes gotes d’aigua formades al voltant). En aquest moment, cal rentar-la sota l’aixeta per eliminar tota la sal i eixugar-la bé amb paper de cuina.

A punt! Ara només l’heu de preparar com vulgueu i gaudir del plat i de tots els seus beneficis.

En definitiva, hauríem de menjar albergínia de manera habitual, ja que, a més de tots els usos que puguem donar-li a la cuina, té moltes propietats que ens poden beneficiar.

Una forma molt fàcil de prendre-la és en forma d’hummus. Quan tenim una mica més de pressa o menys ganes de cuinar, aquesta opció és una bona alternativa per incloure vegetals a la dieta.

La Piara ofereix un deliciós hummus d’albergínia amb tahina ideal per servir sobre una torrada de pa, per sucar-hi bastonets de verdures o per acompanyar vegetals crus i aportar un extra de vitamines i minerals. Aquest producte no té conservants, colorants, additius, gluten ni lactosa. Tots els ingredients que conté són naturals, és apte per a vegans i, a més, és ideal per incloure vegetals sense necessitat de perdre ni un minut a la cuina.

Entre les altres varietats que ofereixen, també hi ha hummus de carxofes amb olives negres, hummus amb curri i hummus tradicional.