La immunonutrició interrelaciona la nutrició, el sistema immunitari, la infecció i el dany tissular. L’objectiu principal davant d’una possible infecció per virus o bacteris és augmentar la resistència de l’organisme, reduir-ne la gravetat i escurçar el temps de recuperació: la dieta i els complements alimentaris són factors clau per reforçar el sistema immunitari. Actualment, i davant de la pandèmia de COVID-19, és bàsic controlar la inflamació de baix grau i l’estrès oxidatiu per tal d’evitar complicacions.

sistema-immune

Com podem controlar la infecció amb immunonutrició?

Tant els micronutrients (vitamines, minerals i oligoelements) –que exerceixen un paper fonamental com a cofactors de moltes vies metabòliques, ja que potencien el funcionament de les defenses pròpies–, com les plantes medicinals (fitoteràpia) –amb accions específiques sobre els símptomes (antigripals, antihistamíniques, antiinflamatòries, expectorants, antitussígenes, adaptògenes…)– ens ajudaran a fer front als patògens modulant la resposta inflamatòria i possibles infeccions secundàries.

Com a micronutrients destaquem:

  • Vitamina C: ajuda a mantenir el sistema immunitari augmentant la producció de limfòcits T com a resposta a la infecció, i fa que siguem menys susceptibles a les infeccions del tracte respiratori superior.
  • Vitamina D: té uns efectes imprescindibles sobre l’esquelet, l’estat d’ànim i actua sobre la funció d’immunitat innata (la nostra primera línia de defensa) i la immunitat adquirida (la que generem amb el pas del temps per haver estat en contacte amb processos infecciosos i al·lergògens
  • Zinc: actua sobre el sistema immunitari en molts aspectes. Destaca, sobretot, a l’hora de tractar el refredat comú, especialment durant les primeres 24 h en què apareixen els símptomes.
  • Omega-3: l’EPA i DHA de l’omega-3 ens ajuden a controlar la inflamació de baix grau de la qual parlàvem abans.

Pel que fa a la fitoteràpia destaquem:

  • Fulla d’olivera: acció antiviral i antibiòtica natural que s’estén a tota mena de bacteris patògens.
  • Equinàcia: planta medicinal amb importants propietats immunoestimulants i antiinflamatòries especialment indicada per alleujar els símptomes del refredat comú.
  • Arabinogalactans: es comporten com un “agent estrany” al qual l’organisme ha de fer front i això condueix el nostre sistema immunitari a un estat continu de màxima alerta; augmenta, doncs, la producció i l’activitat dels macròfags.
  • Andrographis: ajuda a disminuir l’aparició de refredats recurrents i també és efectiva contra infeccions del tracte respiratori superior, sinusitis i en el refredat comú durant els mesos d’hivern.
  • Astràgal: és una de les cinquanta plantes més importants de la medicina tradicional xinesa. Tradicionalment es fa servir per augmentar la resistència al fred i estimular les defenses naturals, cosa que resulta un bon remei per a les infeccions virals.

Cal esmentar la L-glutamina (aminoàcid), ja que és un substrat energètic per als macròfags, neutròfils i limfòcits necessari per identificar patògens mitjançant la proliferació de cèl·lules immunes i la reparació de teixits.

Què més puc fer per ajudar les meves defenses?

Hi ha diverses línies de productes per reforçar el sistema immunitari, però, primer de tot, hem de tenir present fer una bona preparació: restaurar i mantenir les defenses a temps és la millor decisió!

Els arabinogalactans contribueixen a nodrir la mucosa gastrointestinal i, com a conseqüència, a mantenir les defenses. Nature’s Plus ofereix diferents complements alimentaris rics amb aquest extracte: Ara-Larix i Ara-Larix/Hoja de Olivo.

No podem oblidar-nos de revisar les quantitats de vitamina C i vitamina D en aquesta etapa de posar-nos a punt!

La vitamina C no només és bàsica en aquesta època per nodrir el sistema immunitari, sinó també perquè té beneficis a l’hora de reduir el cansament i la fatiga. Nature’s Plus ens proposa Vitamina C 1000 mg (vitamina C de fermentació bacteriana), enriquida amb gavarrera i que garanteix una alliberació prolongada de més de 8 hores, per a una activitat òptima durant tot el dia.

Nature’s Plus Vitamina D3/K2 és el complement de vitamina D3 (colecalciferol) obtinguda de lanolina i reforçada amb altres actius com la vitamina K2 (menaquinona MK-7) per a una acció sinèrgica, ideal per a pautes de manteniment.

El protocol de complementació recomanat en fase aguda ens permet complementar el tractament de base, que va encaminat a recuperar el benestar físic durant el procés infecciós: Nature’s Plus Tri-Immune, a base d’Andrographis, olivera i arabinogalactans, és ideal per actuar de forma immediata; Super C Complex aporta 1000 mg de vitamina C reforçada amb 500 mg de bioflavonoides; Express Defensas és vitamina C suau per a l’estómac enriquida amb bioflavonoides i zinc; Garden Vitamina D3 és un complement de vitamina D3 vegana amb fongs (xiitake, maitake, gírgoles i cordíceps).

Algunes persones poden tenir necessitats especials a conseqüència d’alteracions de defenses a les mucoses (amb valors baixos d’IgA) o nivells més alts d’estrès oxidatiu perquè produeixen un excés de radicals lliures. En aquest sentit, es recomana la complementació amb antioxidants. Per a aquest propòsit, destaquem Commando 2000, una fórmula equilibrada de vitamines i minerals amb acció antioxidant, reforçada amb plantes depuratives i de suport a les defenses, que es pot combinar amb Ara-Laix o Tri-Immune + Vitamina C 1000 mg + Garden Vitamina D3.

Dit tot això, és un bon moment per cuidar les defenses amb la millor selecció de nutrients i actius naturals de Nature’s Plus, la marca experta en benestar natural, compromesa amb el bon funcionament del sistema immunitari!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud