Tot i que la situació actual és l’excusa perfecta per començar a cuidar-se de veritat, el respecte cap al cos i la cura personal haurien de ser una prioritat tot l’any. I ara que ja és primavera, és un moment perfecte per preparar el cos i fer una neteja hepàtica.

depuració hepàtica

El fetge és un òrgan increïble. S’encarrega d’emmagatzemar vitamines i minerals, descompondre el greix, ajudar a regular el sucre en sang, controlar la producció i eliminació del colesterol, capturar substàncies tòxiques en sang, alliberar bilis, produir col·lagen o metabolitzar aminoàcids, i, a més, és el principal òrgan encarregat de la desintoxicació, entre altres funcions. És a dir, transforma i elimina substàncies que l’organisme reconeix com a tòxiques.

En el dia a dia estem exposats a toxines de forma habitual –ja sigui en forma de metalls pesants, de pesticides o herbicides, ftalats o bisfenol A, entre d’altres–, que poden provenir de l’exterior, però que també es poden generar a través de processos interns.

Per això un estil de vida saludable és imprescindible perquè el nostre complex sistema de protecció i neteja funcioni correctament.

Com s’eliminen les toxines del cos?

El fetge, l’òrgan encarregat de netejar el cos, fa servir dues vies per neutralitzar les toxines i eliminar-les del cos.

Aquestes vies corresponen a dues fases:

  • En la primera fase el fetge s’encarrega de neutralitzar les toxines o els productes químics que poden resultar perillosos transformant-los en substàncies menys nocives i preparant-los per poder ser excretats de forma més fàcil.
  • En la segona fase té lloc la conjugació que tracta d’unir altres molècules a les toxines, convertir-les en elements inerts, i així poder eliminar-les per la femta o l’orina.

El problema apareix quan tenim deficiència d’alguns nutrients, consumim certs medicaments, tenim contacte excessiu amb metalls pesants o hi ha algun tipus de dany hepàtic, ja que aquestes fases es poden veure afectades, tenir menys activitat i provocar acumulació de toxines i malestar.

Recomanacions per ajudar el fetge

  • Limitar l’exposició a toxines. Tant mitjançant l’alimentació com limitant el consum de certs medicaments, alcohol i tabac, per exemple.
  • Promoure un bon estat de salut intestinal mantenint una microbiota saludable i fomentant la integritat de la barrera intestinal.
  • Fer exercici físic per eliminar toxines mitjançant una de les vies utilitzades: la suor.
  • Consumir aliments que impulsin el fetge: aliments rics en glutatió (o els seus precursors), aliments antiinflamatoris o aliments rics en sofre, entre d’altres.

A més de tot això, donar ajudes externes de tant en tant també pot ser una bona alternativa quan volem fer una neteja una mica més profunda (sigui en canvis d’estació, per començar dietes de pèrdua de pes, per una sobrecàrrega hepàtica, cansament, acne, cel·lulitis o hipercolesterolèmia, entre altres raons).

Sabem que l’òrgan ja s’encarrega per si mateix de netejar l’organisme, però, com hem dit, perquè ho faci cal seguir un estil de vida saludable i adequat. I sempre és positiu impulsar-lo una mica.

Alguns productes com el Depuratiu Bio-detox de Vitalart, poden ser un bon complement a l’alimentació durant aquests dies.

Aquest en concret consisteix en un pla detox a base d’extractes de plantes i macerats de gemmes amb acció depurativa que actua sobre el benestar corporal. Una acció completa gràcies a l’associació de 19 preparats vegetals ecològics que actuen en sinergia. Les gemmes s’han macerat durant 28 dies mitjançant un mètode tradicional exclusiu que permet aprofitar tot el potencial nutricional de les plantes en ple desenvolupament.

Entre els seus ingredients hi ha saba de bedoll –que tradicionalment s’ha fet servir per cuidar les vies urinàries i afavorir la diüresi– i extractes de plantes ecològics com la cúrcuma –molt coneguda perquè manté en bon estat la funció hepàtica– o el fonoll –útil per suavitzar les digestions i eliminar substàncies no desitjades.

Aquest producte destaca, a més, perquè té ingredients ecològics, aspecte molt important a l’hora de depurar el cos. Com que no s’ha d’enfrontar amb pesticides o altres components problemàtics, el fetge pot treballar de manera més eficaç. També és important destacar que no porta sucres afegits ni al·lèrgens i és apte per a persones vegetarianes.

En qualsevol cas, és important recordar que el fetge necessita cures durant tot l’any. Així que sempre cal fer una alimentació adequada basada en vegetals, proteïna de qualitat i greixos saludables, beure força aigua durant el programa de depuració, fer exercici físic i tenir una bona salut mental per facilitar-li la feina.