El col·lagen és una molècula que proporciona estructura i elasticitat a ossos, pell i teixits connectius. Es tracta d’una de les proteïnes més abundants del cos humà i està formada per aminoàcids no essencials (glicina, prolina i lisina), és a dir, que l’organisme pot sintetitzar.

micronutrients per a una pell jove

És conegut com la proteïna de la joventut per diversos motius. D’una banda, perquè la pell està formada principalment per fibres de col·lagen que s’encarreguen de mantenir-la elàstica, llisa. De fet, s’ha vist que les arrugues comencen a aparèixer a mesura que la producció de col·lagen disminueix.

A més, també té unpaper fonamental a l’hora de mantenir les articulacions –pensem que dos terços del cartílag són col·lagen– i de guanyar múscul, dos aspectes claus per mantenir-se joves.

Finalment, i com explica aquest article, la glicina del col·lagen facilita la producció de glutatió, un antioxidant molt potent que redueix l’envelliment.

L’edat, els hàbits i el cicle del col·lagen

Encara que puguem sintetitzar-ne, la producció de col·lagen cau de manera important a partir d’una edat determinada, com a conseqüència d’un metabolisme més lent i de canvis hormonals, ja que la producció de col·lagen està estretament vinculada als estrògens. S’estima que, cap als trenta anys, produïm la meitat de col·lagen que en l’adolescència.

Cal, per tant, obtenir-lo a través de la dieta o la complementació. Però abans és fonamental protegir el que tenim, i cal saber que hi ha alguns hàbits que ajuden a conservar-lo.

Acceleren la degradació de col·lagen l’exposició solar excessiva, el consum de menjar industrial, el tabac, l’alcohol, els contaminants, l’exercici físic excessiu, el sedentarisme, el mal descans i l’estrès. I, a l’inrevés, una alimentació basada en aliments reals, rica en aminoàcids, una vida activa, un bon descans, alenteixen la inevitable pèrdua d’aquesta preuada proteïna de la joventut.

Com convé prendre el col·lagen? Els millors aliments i complements

En la dieta, les fonts més interessants de col·lagen són a la pell i ossos d’animals. En el cas dels ossos, s’extreu a partir de bullir-los molta estona i després es converteix en gelatina. El famós brou d’ossos, que té aquest aspecte bavós, és una de les fonts alimentàries més recomanades. La pell del pollastre i els peus de porc o tripes també són una aportació dietètica de col·lagen.

Després, hi ha aliments d’origen vegetal que, com que contenen els aminoàcids precursors del col·lagen, també n’afavoreixen la síntesi: llegums, espàrrecs, alguna fruita seca i llavors.

Els complements també són una alternativa útil per aconseguir els beneficis del col·lagen, tant per a la pell com per als ossos i articulacions.

El complement que ha donat més bons resultats és el col·lagen hidrolitzat, ja que és la forma més assimilable d’aquest element. Es tracta d’un format que, com que ha estat sotmès a un procés enzimàtic que fragmenta les partícules de col·lagen, aconsegueix travessar la paret intestinal i arribar al torrent sanguini més fàcilment. Si és d’origen marí, s’obté de pell, ossos i escates dels peixos i, com que s’assembla molt al col·lagen que sintetitzem nosaltres, l’assimilem i tolerem d’allò més bé quan es tracta d’un complement.

Col·lagen amb àcid hialurònic, sinergia de nutrients per a un efecte antienvelliment

La fórmula del col·lagen de Nature Smart conté altres substàncies que també tenen un paper important a l’hora de nodrir i mantenir una pell jove: vitamina C, zinc, coenzim Q10 i àcid hialurònic.

L’àcid hialurònic és una molècula també present en el cos que actua com a lubricant, facilita els moviments de músculs i articulacions i contribueix a mantenir la pell ferma i hidratada. Com el col·lagen, la producció d’àcid hialurònic disminueix amb el pas del temps.

El col·lagen hidrolitzat marí de Nature Smart ha estat extret mitjançant processos naturals, aspecte fonamental perquè sigui una alternativa efectiva, més assimilable. Es tracta d’una opció que val la pena considerar per contrarestar els efectes de l’envelliment i afavorir un aspecte més vital, ja que potencia i reestructura la xarxa de col·lagen de la pell des de dins.