El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer ens presenta propostes per a una bona salut hormonal.
Índex de continguts de la Guia per una bona salut hormonal
1. Per a què serveixen els estrògens?
1. Per a què serveixen els estrògens?
Els estrògens són indispensables per a la salut, però convé que el cos els pugui eliminar correctament.
La capacitat de fabricar estrògens ve marcada ja des de l’època fetal (els sis primers mesos d’embaràs). Si la mare està exposada a molts estrògens, la facilitat per generar-ne més durant la resta de la vida que tindrà el seu fill o filla augmentarà. Mireu-vos els dits de la mà dreta:
- El dit índex indica el nivell d’exposició a estrògens del fetus i la capacitat de generar-ne de grans.
- El quart dit (l’anular) de la mà dreta indica la capacitat de generar testosterona.
- Un patró masculí habitual és tenir l’anul·lar més llarg que l’índex.
- Si l’índex és més llarg que el quart dit, indica més capacitat de generar estrògens.
“Una dona pot saber que té excés d’estrògens quan tingui dolor premenstrual: no és normal que la regla faci mal”
Aspectes positius d’un nivell adequat d’estrògens:
- Més capacitat intel·lectual i més capacitat de fer diverses tasques alhora.
- Més bona circulació del cap i de la sang.
- Estimulació del creixement de l’esquelet i l’ossificació dels cartílags de creixement.
Els problemes apareixen quan els nivells d’estrògens del cos són excessius per culpa d’una mala eliminació i/o d’un excés de fabricació.
2. Què em passa i quines són les causes?
3. Què puc fer-hi?
La dona en edat fèrtil pot fabricar els estrògens a través de dues vies: dels ovaris i de l’enzim aromatasa. Quan s’arriba a la menopausa, els ovaris deixen de fabricar estrògens i en aquest moment, tant els homes com les dones, tenen la mateixa capacitat de fabricar estrògens a partir de l’aromatasa.
Així, els altres òrgans que fabriquen estrògens a través de l’aromatasa són els següents: pell, fetge, glàndules suprarenals, cervell i músculs. L’aromatasa s’accelera quan hi ha nivells alts de sucre en sang. És a dir, que quan mengem aliments rics en sucre (pa, pasta, torrades d’arròs…) passa el següent:
Si la regla us fa mal, esteu cansades, us engreixeu amb facilitat, teniu la pell seca, fred tot el dia, dolor, mal de cap…, esteu ficades en un bon embolic i no ho sabeu!
- Augmenta el nivell de sucre de la sang.
- El pàncrees secreta insulina perquè el sucre pugui entrar a les cèl·lules i el pugui fer servir com a energia o hi ha un excés emmagatzemar-lo en forma de greix.
- Quan la insulina està alta, el cos envia el senyal perquè l’aromatasa fabriqui estrògens.
- Una vegada el sucre ja no és a la sang, reapareix l’ànsia de dolç i es torna a menjar pa, pasta, torrades d’arròs… La pauta es repeteix.
Al llarg del dia hi ha diferents pujades de sucre en sang seguides de pujades d’insulina en sang. Al final, tot el mes es té la insulina alta i el cos haurà anat fabricant estrògens en excés. Si el fetge no pot eliminar bé aquest excés perquè està sobresaturat, tindreu problemes.
Per frenar l’aromatasa és importantíssim perdre pes en cas de sobrepès o obesitat.
Aliments i hàbits que cal eliminar
Vista la taula, podem dir que, el pitjor esmorzar seria: un got de llet amb cacau soluble ensucrat i cereals d’esmorzar o galetes. La primera mitja hora hi ha una pujada de sucre molt gran; al cap de dues hores hi ha la baixada i es té molt gana. Les hormones es desequilibren.
Alhora, estem exposats a substàncies externes que tenen una forma idèntica als estrògens que fabriquem nosaltres i que contribueixen a augmentar-ne el nivell. Vegem quines són:
Aliments i hàbits que cal potenciar
Com podem detectar quin dels quatre embuts netejadors del fetge està debilitat?
“Abans pensava que la merda era al vàter, ara sé que és a l’armari del lavabo. La cosmètica intoxica i sobrecarrega el fetge”
- Glutatió: la persona té molta sensibilitat a les olors, les arracades de bijuteria li fan reacció, té taques a la pell, l’alcohol li puja de seguida.
- Sulfatació (encarregada d’eliminar tòxics ambientals, hormones sexuals…): sabrem que funciona malament perquè l’orina de després de menjar espàrrecs fa una olor forta, i els alls i les cebes repeteixen.
- Metilació: una metilació lenta fa que no eliminem bé la histamina, els tòxics ambientals i les hormones de l’estrès. La persona pateix de nerviosisme i també té altres alteracions com: caspa, mal de cap, mal de panxa, diarrea. Sol ser gent amb un caràcter perfeccionista, obsessiva, autoexigent (professionalment molt eficient, perquè s’exigeix molt).
- Glucuronidació: és el procés que ajuda a eliminar estrògens a través de la formació de bilis; quan està alentida la persona té groc el blanc dels ulls i la pigmentació de la pell és groguenca.
4. Conclusió i més informació
Aquestes pautes d’alimentació i d’hàbits milloren la salut hormonal.
Sabreu que ho heu fet bé si no teniu síndrome premenstrual ni mals de regla (si sou dones en edat fèrtil); els homes reduiran el greix dels pits i de la panxa (això últim també les dones). A més, un altre bon indicador és la millora de les femtes (ben formades, no pastoses i sense restrenyiment).
Si voleu aprofundir sobre la salut hormonal femenina, us deixem dos vídeos que hem elaborat per tractar específicament el tema:
I si voleu aprofundir sobre els problemes d’hipotiroïdisme, us deixem l’enllaç a la xerrada que van fer la nutricionista Lucía Redondo i la dietista Montse Reus:
Esperem que aquest resum us hagi estat d’utilitat.