Sigui pel motiu que sigui –ètic, intolerància o malestar en general–, deixar de consumir lactis és un esforç per a gairebé tothom.

La bona notícia és que cada vegada és més fàcil i habitual trobar alternatives i, per sort, cada vegada estan més aconseguides i s’assemblen més als lactis. Perquè aconseguir una textura adequada i un sabor que recordi lleugerament al dels lactis no és bufar i fer ampolles. Així doncs, si trobeu a faltar un bon lacti, no perdeu l’esperança.

És comú trobar begudes vegetals com a alternativa a la llet en gairebé tots els supermercats. I per sort, cada vegada és més fàcil trobar també alternatives al iogurt sense soja, ja que fins fa poc gairebé totes les opcions que oferia el mercat es feien a partir d’aquest llegum. Vet aquí les alternatives més saludables:

3 idees per substituir el iogurt de vaca

Per sort, gràcies a l’experimentació de la indústria, s’han aconseguit bons resultats amb alguns ingredients. Destaquen:

Coco

Els iogurts vegetals de coco són un dels més aconseguits del mercat. Es poden preparar a casa amb coco fresc i probiòtics, però el procés pot ser una mica feixuc. L’ideal seria extreure la polpa de cocos acabats de collir i, en el millor dels casos, de plantacions que siguin orgàniques, sostenibles i en què no es maltractin els animals.

El coco és un fruit amb una pila de beneficis, ja que té propietats antioxidants, minerals com potassi i fòsfor, i també té força àcids grassos saturats, en concret àcid làuric, una molt bona font d’energia amb propietats antimicrobianes.

A més d’una textura cremosa molt agradable, el coco pot donar un toc exòtic als plats. Acompanyat de pinya natural o grans de cacau o per acompanyar curris, queda espectacular.

Anacards

L’anacard és un altre dels ingredients estrella per fer iogurts vegetals sense lactis. Té una cremositat diferent de la del coco, però igual de deliciosa. És ric en vitamines (E, B i K) minerals (magnesi, coure, fòsfor, seleni i zinc) i és una font de proteïna vegetal.

Aquesta fruita seca atipa força i és la mar de bona. Feu servir el iogurt per acompanyar creps o per crear una massa de pa de pessic de llimona i canyella.

Ametlles

Les ametlles són un altre dels ingredients estrella per fer lactis vegans.

Les ametlles són una fruita seca fàcil de pair, són riques en greixos monoinsaturats, contenen proteïnes vegetals d’alta qualitat, fibra, minerals com calci i  magnesi i vitamina E.

Combineu el iogurt vegetal d’ametlles amb llavors de xia, nabius deshidratats i una bona cullerada de crema de cacauet. Segur que repetiu.

En general, els iogurts vegetals són molt versàtils i ajuden a convertir plats en preparacions variades, creatives i sanes. El millor és que cada alternativa al iogurt tradicional ens ofereix textures i sabors lleugerament diferents. Això ens ajuda a aconseguir uns plats versàtils i atractius per a tothom. Es poden posar en porridges, pans de pessic o pastissos, tzatziki, salsa per a pasta, batuts, gelats, salses salades o on us vingui de gust.

En el mercat, trobem diverses alternatives, una de les quals és NaturGreen, que ens ofereix la gamma de iogurts vegetals Biogurt. Tots són sense sucres afegits, amb certificació orgànica i fan servir cultius actius de iogurt i quefir vegà. I per si no fos prou, l’embalatge és 100% reciclable i no té ni alumini ni bisfenol.

A més, NaturGreen dona suport a diferents projectes de sostenibilitat com la reforestació local activa, la creació d’espais per a insectes pol·linitzadors i cuida espècies en extinció com la tortuga mora. En definitiva, una bona manera de consumir aliments de qualitat que nodreixen el cos i respecten el medi ambient.