La síndrome metabòlica, també coneguda com a síndrome de resistència a la insulina o síndrome metabòlica X, fa referència a la conjunció d’una sèrie de factors de risc que es poden mesurar i que augmenten la probabilitat de desenvolupar malalties greus cronicodegeneratives com la malaltia cardiovascular, la diabetis tipus 2, la hipertensió arterial o l’obesitat. Aquesta síndrome afecta una mica més els homes que les dones (en elles sol aparèixer més aviat en la menopausa o en pacients amb síndrome d’ovari poliquístic) i cada vegada és més habitual entre la població.

síndrome metabòlica

Diagnòstic de la síndrome metabòlica

Hi ha diferents factors de risc que poden derivar en la síndrome metabòlica. De forma generalitzada, es diu que, quan una persona en compleix com a mínim tres, es considera que té síndrome metabòlica. Els factors de risc implicats són:

 • Obesitat central. En aquest tipus d’obesitat hi ha excés de greix a l’àrea de l’estómac (la persona amb la típica forma de poma).
 • Dislipèmia aterogènica; és a dir, alteracions dels lípids en sang. En general, nivells baixos d’HDL (colesterol bo) i alts de triglicèrids (o estar en tractament farmacològic per triglicèrids elevats).
 • Nivells elevats de glucosa en sang en dejú (o estar en tractament farmacològic per sucre elevat).
 • Pressió arterial elevada (130/85 mmHg o més).
 • Estat proinflamatori (proteïna C reactiva elevada).

La bona notícia és que, si fem els canvis necessaris en l’estil de vida, és possible revertir i millorar la situació.

El problema principal de les persones amb síndrome metabòlica és que poques vegades tenen símptomes i, per tant, és una condició silent. Aquest fet pot dificultar el diagnòstic i, per això, és important fer controls mèdics regulars dels nivells de colesterol HDL i triglicèrids, la pressió arterial, el pes corporal i la glucosa en sang per poder valorar l’estat del pacient. Per altra banda, aquestes persones han de prendre consciència que aquesta síndrome existeix i adoptar les mesures necessàries per evitar disgustos. Per sort, fent els canvis adequats es pot recuperar la normalitat plenament.

Què fem per millorar la síndrome metabòlica?

La síndrome metabòlica es caracteritza per un conjunt d’alteracions, per la qual cosa, per abordar-la, cal anar millorant-les una per una, sempre sota la supervisió d’un professional de la salut.

Alguns dels aspectes clau per millorar l’estat general de les persones amb alteracions associades a la síndrome metabòlica són:

 • Alimentar-se de manera adequada. Eliminar processats, refinats i greixos de baixa qualitat i augmentar el consum d’aliments vegetals com verdures, fruites, llegums, fruita seca i llavors.
 • Incloure greixos saludables en l’alimentació de manera regular. Oli d’oliva cru, fruita seca, llavors, alvocat, olives i, sobretot, peixos blaus petits (molt alts en omega-3).
 • Deixar de fumar i reduir el consum d’alcohol.
 • Fer una vida activa. És a dir, fer exercici físic i moure’s de manera habitual.
 • Aprimar-se.
 • Controlar l’estrès.

Fer aquests canvis d’hàbits pot reduir la severitat dels factors de risc associats a la síndrome metabòlica.

En definitiva, hem de tenir en compte que la síndrome metabòlica és l’estadi previ a futurs problemes de salut greus i que, per això, és important solucionar-la amb un canvi adequat d’hàbits de vida. A més, el suport addicional de complements nutricionals també pot ser molt important per facilitar aquests canvis i millorar en menys temps.

Hi ha un complement nutricional preparat especialment per contribuir a enfortir el benestar cardiovascular en persones que tenen la síndrome metabòlica i tornar a un estat “saludable” conegut com a CardioNuaEPA®. Entre els ingredients, conté llevat vermell d’arròs, l’hidroxitirosol de l’oliva, la canyella o l’api, uns components ideals per donar suport a persones amb nivells alterats de colesterol, tensió sanguínia i/o sucre, factors de risc típicament associats a la síndrome metabòlica.