La resposta del nostre sistema immunitari enfront de virus, bacteris, paràsits, fongs i altres agents interns que ens poden causar un perjudici en la nostra salut és el que es coneix com a resposta immunitària.
Cal diferenciar dos tipus d’immunitat:
- Immunitat innata: és la nostra primera línia de defensa i està formada per cèl·lules i teixits que formen part del nostre organisme des que naixem (pell, mucoses, substàncies químiques antimicrobianes). És una resposta inespecífica (reconeix diferents grups de cèl·lules o partícules estranyes) que actua de manera immediata i ens protegeix diverses hores. Els components cel·lulars que la formen són els fagòcits (macròfags i neutròfils) i les cèl·lules Natural Killer. Ajuda a regular la immunitat adaptativa o adquirida.
- Immunitat adaptativa o adquirida: aquesta immunitat es desenvolupa més tard (de diverses hores a diversos dies). Els responsables principals d’aquesta resposta són els limfòcits (limfòcits B i T) que s’activen per treballar contra cèl·lules estranyes o anòmales i partícules específiques. El primer pas és reconèixer l’antigen, tot seguit hi ha una fase d’activació i finalment es destrueix l’agent específic. Es caracteritza per tenir memòria, és a dir, el sistema recorda si és la primera vegada que lluita contra la partícula específica o si ja havia estat exposat anteriorment. Així, la resposta és més ràpida i agressiva.
La clau la tenim dins nostre
Per cuidar i contribuir a un funcionament normal del sistema immunitari, és bàsic un estil de vida saludable: seguir una alimentació saludable sense productes processats, fregits, farines i sucres refinats, etc. i potenciar cereals integrals, greixos bons, proteïnes animals i vegetals ecològics i complets, fruites i verdures de temporada, olis de primera prensió en fred, fruita seca, etc. També és recomanable fer exercici físic, respectar les hores de descans i intentar tenir un son reparador.
Però el nostre dia a dia és cada cop més exigent, amb més estrès, més responsabilitats i més rendiment, tant físic com intel·lectual. Aquestes situacions posen el nostre organisme en una situació d’alerta, que per més que ens alimentem adequadament, sentim que no arribem al final del dia.
En determinades èpoques de l’any, el nostre cos ens demana uns nivells d’energia que no som capaços d’aconseguir únicament amb la dieta i per això és recomanable una aportació de vitamines i minerals que ens ajudin a complementar les nostres necessitats.
Quines vitamines i minerals són bàsics per estimular el sistema immunitari?
Les vitamines i minerals tenen moltes funcions clau al nostre organisme.
- Vitamina C o àcid ascòrbic: és una vitamina hidrosoluble. Les seves funcions es basen en les seves propietats com a antioxidant, element necessari per a la síntesi i el manteniment del col·lagen (proteïna necessària per a la formació de la pell, els lligaments, els ossos, les dents i per a l’enfortiment de les parets dels vasos sanguinis). A més, estimula el bon funcionament del sistema immunitari i té un paper important en l’absorció del ferro, necessari per a la formació dels glòbuls vermells a la sang.
- Vitamina D3: vitamina liposoluble i essencial per a la nostra salut. Necessària per a l’absorció i la utilització del calci i del fòsfor i per al creixement, desenvolupament i manteniment dels ossos i les dents de nens i adults. És un micronutrient clau per estimular el sistema immune.
- Biotina o vitamina B8 o vitamina H: és una vitamina hidrosoluble. Actua com a cofactor enzimàtic catalitzant reaccions metabòliques essencials. Participa en el desenvolupament embrionari i reforça el bon funcionament del sistema immunitari i el metabolisme.
- Zinc: mineral clau per mantenir una funció immunològica adequada (redueix la incidència d’infeccions). A més, posseeix propietats antiinflamatòries i antioxidants. Si hi ha dèficit de zinc, pot ser per diferents factors, com ara patir una malaltia inflamatòria intestinal (Crohn o colitis ulcerosa), que en dificulta l’absorció; el baix consum d’aliments rics en zinc (marisc, ous, nous, llavors de carbassa, llegums, carn vermella ecològica, etc.) o l’elevada ingesta de nutrients que interfereixen en la seva absorció (calci i fibres dietètiques). El zinc en cereals integrals o altres fonts vegetals és, en general, menys abundant a causa del seu alt contingut en àcid fític, que actua inhibint-ne l’absorció.
Introdueix un complement natural en el teu dia a dia
Quan a través de la dieta no és possible obtenir la quantitat diària recomanada d’aquests micronutrients, és important valorar la introducció d’un complement nutricional.
Un aspecte rellevant a l’hora d’escollir un bon complement és valorar la sinergia dels ingredients que el componen, ja que així en potenciem l’efecte.
Inmun Plus, del Laboratori Raab VitalPlus, és un complement alimentari interessant perquè té una composició molt completa: vitamina C, vitamina D3, zinc, biotina i xilitol com a endolcidor. Tal com hem dit, la vitamina C, la vitamina D i el zinc contribueixen al bon funcionament del sistema immunitari. A més, la vitamina C i el zinc contribueixen a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu. La biotina contribueix al manteniment de les mucoses en condicions normals. Es presenta en forma de comprimits per xuclar, amb un agradable gust de gerds, lliure de gluten, lactosa i apte per a vegans.