El descans és una de les necessitats més bàsiques de l’ésser humà, com menjar o respirar. Ningú pot viure sense dormir i cada vegada hi ha més estudis científics que expliquen que, quan no descansem correctament, hi ha més probabilitat de desenvolupar malalties. Així, la manca de son sostinguda en el temps podria contribuir a l’aparició de problemes greus com obesitat, depressió, fibromiàlgia, entre molts altres.

descans

La mala notícia és que l’estil de vida modern posterga permanentment la qualitat del descans. Vivim en un estat constant d’estrès, presses i en contacte permanent amb dispositius que emeten un tipus de llum i una quantitat d’informació que fan que els ritmes circadians es desregulin. Mòbils, ordinadors, televisió haurien de quedar aparcats una bona estona abans d’anar a dormir.

El descans té un objectiu essencial i vital: reparar i regenerar el cos i el cervell. Les necessitats de son varien en funció de diferents factors, com l’edat. Si no ho fem bé, hi ha un desgast que no és possible sostenir durant gaire temps. Hi ha algunes mesures senzilles que poden revertir la situació de manera molt efectiva.

La higiene del son

Aquest concepte fa referència als hàbits que faciliten la conciliació del son i que eviten l’insomni. De vegades una mica menyspreades, algunes accions són molt poderoses per evitar un mal descans. Vegem-les.

Una de les primeres mesures és destinar el llit exclusivament per descansar, llegir o per a les relacions íntimes i no pas per treballar o mirar el mòbil. També, sopar una bona estona abans d’anar al llit per tenir la digestió encaminada és una altra de les ajudes més simples i efectives que ens permeten agafar el son més fàcilment. Així mateix, passar com a mínim una hora sense mirar pantalles és un dels reptes més grans, però també més necessaris, perquè les hormones ens guiïn cap al bon descans nocturn. Molt important, a més, és intentar deixar l’activitat física per a la primera part del dia, ja que, com més tard entrenem, més costa anar a dormir.

Aliments que ajuden a agafar el son

Hi ha alguns aliments que són especialment interessants per acabar el dia, ja que, o són rics en triptòfan, un aminoàcid precursor de la serotonina i la melatonina (hormona del son), o faciliten l’entrada d’aquesta substància al cervell.

El triptòfan és present en el plàtan, el peix, l’alvocat, el sèsam, l’ou, alguna fruita seca o els llegums, per exemple. De fet, hi ha molts aliments rics en aquest aminoàcid i no és difícil plantejar un sopar que en contingui. Però, a més, és interessant incloure alguna font de carbohidrat, que, en augmentar els nivells d’insulina, facilita l’entrada del triptòfan al cervell, ja que la insulina s’endú altres aminoàcids i, per tant, hi ha menys competència per travessar la barrera hematoencefàlica.

No s’ha de perdre de vista, però, que un sopar fàcil de pair és més interessant que un de més pesat i que, per descomptat, productes com l’alcohol, el cacau o el cafè són excitants i boicotegen qualsevol intent d’anar a dormir.

Fitoteràpia, una altra gran aliada per millorar el descans

Les plantes, com sabem, tenen usos terapèutics diferents. Algunes són especialistes a afavorir la relaxació del sistema nerviós. Fer-les servir per aconseguir un bon descans pot ser un suport molt efectiu als hàbits i l’alimentació proposats. Algunes de les plantes tradicionalment més utilitzades són la melissa, la passiflora, la valeriana o el til·ler.

La casa Raab ha desenvolupat un complement alimentari a base d’extracte de melissa, llúpol, valeriana i vitamina C, ideat per contribuir al bon descans nocturn. La valeriana i el llúpol ajuden a agafar el son i a dormir profundament i tranquil·lament. La vitamina C natural d’acerola contribueix a normalitzar la funció psicològica. Els olis essencials, les substàncies amargues i els tanins de la melissa afavoreixen la relaxació profunda i alleugen els estats d’ansietat. Tots els ingredients són de cultiu biològic controlat i, com sempre, la casa és garantia de la màxima qualitat.