Què podem fer per reduir o combatre l’estrès?

Aquest últim aspecte és una de les grans assignatures pendents de molts de nosaltres, que vivim en una societat que avança a tota velocitat i que és molt demandant en molts aspectes. En els últims deu anys, hem triplicat el consum d’antidepressius, segons l’Agència Espanyola de Medicaments. Un 20% de la població –del qual un 16,5% són dones– pren ansiolítics o antidepressius. Per això, cada cop hi ha més professionals, activitats i recomanacions per intentar posar el fre a un ritme excessivament accelerat.

El ioga i la natura són eines potents antiestrès

Aquestes són les deu recomanacions que us fem des d’Etselquemenges i des de l’Eco Resort Cerdanya, que per segon any consecutiu organitza el Life Reset:

1- L’estrès i el menjar tenen una relació directa

Hem de tenir la flora equilibrada i força diversitat bacteriana perquè tenir uns bons nivells de serotonina o dopamina (neurotransmissors clau per a la felicitat). Per reduir l’ansietat i l’estat depressiu i/o l’estrès, és vital incorporar molta fruita i verdura. Les persones que mengen pocs vegetals tenen més problemes de depressió, perquè les dietes pobres en fruita i verdura inflamen el cos. Les proteïnes animals o vegetals també són importants, ja que ajuden a formar neurotransmissors i a regenerar teixits, i els greixos saludables (alvocat, oli d’oliva verge extra, fruita seca, ous, entre d’altres) garanteixen un bon funcionament cerebral. Finalment, els aliments probiòtics i els fermentats, segons estudis recents, ajuden a millorar els nivells de serotonina. Per això, l’ansietat social, pors, angoixes i fòbies, milloren molt menjant aliments rics en serotonina.

Les dietes pobres en fruita i verdura inflamen el cos

2- Atenció plena

En aquest moment en què la vida avança sense parar i molta gent té necessitat d’aturar-se un moment, neix amb força la filosofia de posar la màxima atenció en allò que estem fent i de prendre consciència de nosaltres mateixos: pau interior, gestió de les emocions, control mental i connexió amb l’entorn. Per això, cada cop hi ha treballs més interessants fets directament a la natura, aprofitant els sons i els silencis que orgànicament es generen i que harmonitzen l’estat de l’individu. Del mindfulness també hi ha una derivada molt interessant –que s’anomena mindful eating– per aprendre a menjar posant tots els sentits en una única acció: ingerir aliments, amb un ritme pausat, amb presència absoluta del que estem mastegant i respirant per garantir que l’àpat el farem en el temps, el lloc i la velocitat correctes. No serveix de gaire menjar vegetals, greixos saludables i proteïna de bona qualitat si ho fem a correcuita, en un estat de neguit i sense posar atenció absoluta en l’àpat, i fixant-nos, en canvi, en converses o dispositius electrònics.

3- Banys de bosc

Els banys de bosc van ser incorporats per primera vegada al Japó com una pràctica saludable i relaxant per ajudar les persones a gestionar l’estrès. Cada vegada hi ha més base científica que confirma els beneficis que tenen aquestes caminades al bosc per a la salut de l’individu. Són caminades en silenci tot fent exercicis de respiració i relaxació que busquen la comunicació amb la natura a través dels sentits. La teràpia es fa en boscos madurs, ja que, els arbres, quan es fan vells, tenen més olis essencials (fitocides) i substàncies volàtils amb molts beneficis per a la salut, com regular el sistema immunitari.

4- Ioga

Un clàssic imprescindible per mantenir una mens sana in corpore sano és el ioga. El nostre nivell d’estrès sovint no ens permet descansar a la nit, i el ioga és l’activitat perfecta per relaxar els músculs i coordinar l’exercici amb tècniques de respiració que, si acaben amb una meditació, donen uns resultats extraordinaris. Cada cop hi ha més estudis que afirmen que les persones que practiquen ioga saben gestionen bé l’estrès –o no en tenen–, en comparació amb persones sedentàries o que practiquen altres esports.

5- Excursions per la natura i aproximació a la permacultura

El contacte amb la naturalesa té molts beneficis físics i mentals. A més, ens allunya de la pol·lució i ens fa respirar en alçada. Les excursions més actives i pautades, com la marxa nòrdica, fan gaudir milers de persones i són una opció fantàstica per practicar regularment. Sovint, si vivim en pobles grans o ciutats, anem a la muntanya només en ocasions especials; en canvi, val la pena anar a la natura cada setmana.

6- Tractaments de benestar integral

L’emocosmètica, la cosmètica natural que equilibra les emocions a través de les flors de Bach, és una oportunitat per descobrir una nova manera de cuidar-se. Fitoteràpia: Aprendrem que la natura és una gran farmaciola. Tastarem i coneixerem diferents infusions, elaborarem amanides amb plantes i flors que recol·lectarem pels prats; i la Rosa Alonso, farmacèutica de Prullans, ens explicarà com a les farmàcies podem trobar una línia de medicaments naturals fets amb plantes i flors.

Totes aquestes activitats es faran en el nou Life Reset del 2019, que presenta –tant en el format de cap de setmana, com en el format de nou dies– un programa d’activitats per fer un bon reset a la nostra vida i reequilibrar el cos i la ment. A banda de les activitats esmentades, el Life Reset també proposa tallers de cuina, xerrades d’alimentació amb els nutricionistes d’Etselquemenges Marc Vergés i David Gasol i una tutorització especial d’Edgar Tarrés, una eminència en sessions de mindfulness i banys de bosc, concert d’harmònics, contes meditatius, Pilates, circuits de spa, sessions de fisioteràpia, etc.