Actualment, dins del món de l’alimentació saludable, trobem una gran varietat de productes innovadors que prometen grans beneficis per a la salut. No obstant això, no sempre cal anar a buscar ingredients per cuidar l’organisme! Si redescobrim la cuina dels nostres avantpassats, també veurem que hi ha receptes ancestrals que amaguen grans propietats. Un bon exemple és el brou d’ossos, un brou que es prepara amb aigua, ossos grans d’animals, verdures i condiments, i que tradicionalment ja es feia servir quan hi havia alteracions intestinals.

Es tracta d’una recepta que, amb els anys, semblava oblidada, però que s’ha redescobert i revaloritzat fa poc gràcies a les propietats nutricionals que té.

El brou d’ossos com a font de col·lagen

El brou d’ossos aporta una gran quantitat de proteïnes molt biodisponibles i d’alt valor biològic, ja que proporciona tots els aminoàcids essencials que el cos necessita en quantitats adequades.

Concretament, el brou és ric en glicina, prolina i lisina, tres aminoàcids que ajuden a sintetitzar el col·lagen. La lisina és un aminoàcid essencial que intervé en la producció d’enzims, hormones i anticossos que poden inhibir algunes infeccions per virus (com l’herpes), i entre moltes altres propietats hi ha la de promoure la formació de col·lagen i impedir que es deteriori.

La glicina i la prolina no són essencials, ja que tenim la capacitat de sintetitzar-les de manera endògena, però, consumir aliments rics en aquests aminoàcids és beneficiós com a aportació addicional, ja que el cos no les produeix en tanta quantitat per cobrir la síntesi de col·lagen diària. A més, cal tenir en compte que, amb l’edat, la síntesi endògena de col·lagen va disminuint i, per tant, és beneficiós assegurar la ingesta d’aquests tres aminoàcids per mantenir-ne la producció.

En aquest cas, el brou d’ossos és un recurs natural ideal perquè és fàcil de preparar i prendre.

A més, també és font de minerals i vitamines B6 i B12.

Beneficis del col·lagen

Quan prenem brou d’ossos i proveïm glicina, prolina i lisina al cos, el cos pot utilitzar-les per sintetitzar col·lagen, una proteïna amb un gran ventall de funcions importants:

  • Articulacions. El col·lagen ajuda a disminuir el dolor articular i pot millorar els símptomes de l’artritis. A més, el brou d’ossos també conté glucosamina i condroïtina, unes substàncies que també ajuden a mitigar el dolor.
  • Pell. Amb l’edat, cada cop es perd més col·lagen i això es reflecteix en l’aparició de les línies d’expressió facials. Per això, assegurar els aminoàcids necessaris per sintetitzar-ne podria reduir els signes d’envelliment.

A més, gràcies a la glicina, el col·lagen també ajuda a descansar, ja que millora la qualitat del son i redueix la fatiga.

Com es prepara el brou d’ossos?

Preparar el brou d’ossos a casa és molt senzill, ja que no és complicat de fer ni cal tenir ingredients estranys: només ossos grans (que poden ser només de vedella, porc i/o pollastre), aigua, verdures i condiments. Aquí podeu veure la recepta.

L’únic problema que pot haver-hi, i pel qual moltes persones no en fan, és que té un procés lent de cocció. Per preparar-lo, primer cal rostir els ossos al forn durant 45 minuts i, després, cal cuinar-ho tot durant 24-30 h en una olla de cocció lenta o unes 6 h en una olla normal. L’olla de cocció lenta és més pràctica perquè permet no haver d’estar pendent del procés; si no, és complicat deixar el foc encès tanta estona.

La bona notícia és que Suravitasan ha comercialitzat un format de proteïna de brou d’ossos en pols! Es tracta d’un producte d’alta qualitat obtingut a partir dels ossos d’animals bovins alimentats de pastures de Nova Zelanda i cuinat de manera tradicional a foc lent. A més, disposa del certificat ISO 17025, que assegura que no conté antibiòtics ni hormones.

El brou d’ossos en pols ens pot servir per augmentar el valor proteic de sopes, estofats o salses de manera fàcil i senzilla, així com també el podem barrejar amb aigua calenta i prendre com a brou. Si en volem afegir 30a altres preparacions, l’únic consell és remenar alhora que s’aboca el producte a poc a poc, per evitar que es formin grumolls.

Mai havia estat tan fàcil beneficiar-nos de les grans propietats del brou d’ossos!

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat