Que algú que hi entén et digui quins són els aliments que has de tenir sempre a la cuina perquè són veritablement sans és una sort. A Etselquemenges tenim sovint aquesta voluntat, com sabeu. Els Supermercats Veritas, com a líders en la distribució ecològica a casa nostra, engeguen una campanya amb la mateixa filosofia: explicar als consumidors quins són els aliments imprescindibles en cada època de l’any. “A Veritas tenim clar que existeix un ampli ventall de productes que, quan els introdueixes a casa, creiem fermament que suposaran grans millores a la teva vida”, tal i com explica Roger Ripoll, cap de màrqueting dels Supermercats. “Amb els Imprescindibles tenim el propòsit de facilitar a la gent que els incorpori de manera progressiva i sempre respectant les necessitats específiques de l’organisme i a cada estació. Segurament molts dels imprescindibles ja formen part de la teva vida i sinó, estarem encantats de descobrir-te’ls”.   

En aquesta primera entrega, les recomanacions estivals són la quinoa, les llavors, el kombutxa, el tomàquet i el desodorant bio. Vegem-los pas a pas.

La quinoa

La calor fa perdre la gana però també alenteix les digestions. Dos bons aliats per resoldre-ho són la quinoa i les llavors. La quinoa, un pseudocereal molt nutritiu, és excel·lent per tonificar els ronyons i la melsa, on es fa la digestió i assimilació intestinal dels aliments fins que es transformen al fetge. A més, és un fons de nevera excel·lent perquè la podem tenir preparada en un recipient hermètic i fer-la servir per elaborar receptes ben fresques com amanides, tabules… per recuperar-nos del calor alhora que gaudim de les seves propietats incomptables.

Les llavors

Les llavors són el complement perfecte de qualsevol recepta estival, ja que aporten molts nutrients en format petit, que és molt necessari en aquesta època en què la calor ens fa perdre la gana. Afegides senceres o lleugerament torrades sobre cremes fredes, batuts, amanides o sucs, entre d’altres, aportarem al plat un toc cruixent deliciós alhora que afegirem una gran quantitat de minerals com calci, zinc i magnesi, antioxidants com la vitamina E (imprescindible per cuidar la pell a l’estiu) i àcids grassos omega-3 i 6, que ens protegiran el sistema cardiovascular. A més, si les mengem motes, potenciarem encara més les propietats que tenen, ja que alliberen olis essencials i es tornen més digestives, ideal en aquesta època de l’any.

El kombutxa

Tant si som persones que suem molt o som esportistes, trobarem en el te kombutxa l’aliat ideal per recuperar tota l’aigua perduda. Es tracta d’una beguda mil·lenària que resulta de la fermentació de te amb sucre gràcies a l’acció d’uns microorganismes i llevats que transformen la sacarosa en àcid acètic, que li confereix un toc àcid. És ric en antioxidants que ajuden a reparar els danys del sol i també en microorganismes vius, cosa que el converteix en un probiòtic molt potent que ajuda a protegir la microbiota intestinal i a reforçar el sistema immunitari, molt important a l’estiu, època de canvi d’hàbits, de menjar fora de casa, d’alterar horaris, cosa que ens fa candidats a tenir més infeccions intestinals i males digestions. Beure kombutxa o fer-lo servir com a substitut del vinagre en receptes fredes és una manera fantàstica de crear un escut interior per no posar-nos malalts.

El tomàquet

Com que el tomàquet el mengem amb la pell, és altament recomanable que sigui ecològic

Si la temperatura de l’estiu, que dilata els vasos sanguinis, ens perjudica la circulació i tenim cames cansades, trobarem en el tomàquet, ben madur i dolç, un company inseparable. Aquesta fruita és rica en licopè, un antioxidant més potent que la vitamina E, que ajuda a protegir-se de la radiació solar, a mantenir saludable el sistema cardiovascular i a evitar la diabetis. Conté, a més, betacarotens, que beneficien vista i pell, ja que lluiten contra els danys de la radiació UV. Per absorbir-los bé, val més menjar-lo cuinat (suc, salsa, puré…), ja que se n’alliberen els pigments, i juntament amb una font de greix. I el més important: com que el tomàquet el mengem amb la pell, és altament recomanable que sigui ecològic.

El desodorant ecològic

Amb les temperatures altes, si tendim a suar, el desodorant és del tot imprescindible i n’hem de triar un de ben saludable, ja que la pell és l’òrgan més gran del cos i sovint la tenim poc present. Molts cops triem desodorants amb ingredients tòxics que absorbim per la pell i que es relacionen amb malalties importants. La solució és adquirir un bon producte, ecològic, amb ingredients naturals elaborats amb plantes com el te, la sàlvia o el gira-sol, per exemple, que deixin respirar la pell alhora que ens proporcionin un aroma fresc i ens protegeixin de la suor respectant l’equilibri natural de la pell. Hem d’evitar parabens, sals d’alumini i triclosan, que inhibeixen la funció corporal de suar. Aprofitem per recordar que el triclosan, present en moltes pastes de dents, desodorants i col·lutoris, altera la microbiota intestinal, afavoreix la inflamació de colon i el càncer colorectal, tal com s’està observant en estudis recents.

Si voleu comprovar que tot això és cert, correu a Veritas i aconseguiu els vostres imprescindibles! Per la primera compra de cada imprescindible acumulareu 500 ecos i si completeu el bono dels 5 imprescindibles sencer, sumareu 1.000 ecos extres. El bono el trobareu a l’app de Veritas. Aprofiteu per baixar-vos-la al mòbil, acumulareu ecos i els podreu bescanviar per euros de descompte.