És habitual escoltar les paraules estrès i ansietat de manera indistinta i utilitzades fins i tot com a sinònims. Però tot i que les dues emocions poden tenir efectes semblants, és important diferenciar-les per fer front a cadascuna d’elles de manera apropiada.

L’estrès és una resposta fisiològica, una eina del nostre organisme, que desencadenem quan el nostre cervell interpreta una situació com a perillosa o amenaçant o de més necessitat d’energia. En concret, s’activa la part simpàtica de l’SNA ( “lluita o fugida”) i l’eix hipotalàmic-pituïtari-adrenal (HPA). Normalment es tracta d’un problema momentani, real i present, en el qual l’organisme dedica totes les seves energies a combatre’l. És a dir, per lluitar, fugir, reaccionar, etc. i es coneix com a estrès agut.

L’estrès és necessari, ja que ens ajuda a fer front a moments puntuals de gran exigència. Normalment, quan ja ha passat l’esdeveniment al qual hem de fer front, l’estrès desapareix. El problema és quan es converteix en estrès crònic, com succeeix de manera bastant habitual a la nostra societat o quan la persona no té les eines per combatre’l. Això és així pel fet que les nostres amenaces actuals disten bastant de les dels nostres avantpassats. Ja no hem de fugir de cap animal o enemic que ens ataca, ara combatem l’estrès asseguts en una cadira i això pot provocar problemes físics greus i perjudicials per a la nostra salut si no aprenem a gestionar-lo de manera adequada.

L’ansietat, a més, és una situació perllongada en el temps (tot i que el problema en si hagi desaparegut) i té a veure amb una patologia de caràcter mental. Generalment es tracta de la reacció al mateix estrès i té a veure amb l’anticipació a alguna cosa que la persona percep com a negativa, però que encara no ha passat i que, probablement, mai passarà. Normalment apareix quan mantenim l’estrès en el temps. Quan això succeeix, es comencen a generar pensaments negatius o preocupacions sobre alguna cosa que no podem controlar. Situacions que no són realment amenaçadores i que generen en l’individu ansietat i preocupació excessiva (expectativa aprensiva). En aquest tipus de situacions la persona té dificultats per controlar l’estat de preocupació constant.

És cert que el nostre organisme necessita una resposta hormonal adequada per poder sobreviure a situacions de risc i que l’estrès pot ser bo i necessari. Però si el mantenim en el temps i l’ansietat es retroalimenta i ens supera, pot acabar generant problemes més greus com trastorn per estrès o ansietat. I totes dues coses ens poden causar diferents símptomes i conseqüències, tant físiques com psicològiques, que van des de palpitacions i taquicàrdies, malalties cardíaques, obsessions, nàusees i vòmits, mal de cap, contractures, sensació de pèrdua de memòria, irritabilitat, esgotament mental, preocupació, sequedat a la boca… per això és important ser capaç de reconèixer els símptomes comuns per ajudar-nos a controlar-los.

Nutrients que s’esgoten durant períodes d’estrès o ansietat

Un dels problemes generats a partir de l’estrès i l’ansietat és que provoquen l’esgotament de molts nutrients. Això pot acabar provocant una sèrie de símptomes que poden afectar el nostre benestar. Per això, reposar-los és imprescindible per millorar la situació. Entre els més destacats hi ha:

  • Triptòfan: és un component bàsic de la serotonina i la melatonina.
  • Omega-3: el cervell el necessita per a la formació de cèl·lules nervioses sanes.
  • Vitamina C: quan se n’augmenta el consum es redueixen els efectes nocius de les hormones de l’estrès i millora la capacitat del cos per fer-hi front.
  • Vitamines del grup B: la majoria funcionen en el desenvolupament i manteniment del sistema nerviós. També ajuden a mantenir les glàndules suprarenals i a millorar els mecanismes d’afrontament.
  • Seleni: és un mineral involucrat en les reaccions que alliberen energia de les cèl·lules amb impacte en la funció de les glàndules suprarenals.
  • Zinc: es correlaciona inversament amb la depressió i l’ansietat.
  • CoQ10: hi ha estudis que suggereixen que les teràpies de millora mitocondrial poden tenir un paper en el tractament de la malaltia afectiva.
  • NADH: participa directament en el cicle de Krebs. La seva administració s’associa amb la disminució de l’ansietat i freqüència cardíaca màxima.
  • Serina: presenta efectes antioxidants i citoprotectors a través de l’elevació d’alguns factors antioxidants crucials com NRF2, HO-1 i NO.

Sabem que hi ha diferents estratègies per reduir l’estrès com: eliminar estimulants (cafeïna, sucre, alcohol, drogues…), mantenir els nivells de glucosa en sang estables, reduir els factors estressants, fer teràpies de relaxació, respirar de manera adequada, mantenir uns ritmes circadiaris adequats… Però si ja ho has provat pràcticament tot, i tot i així no trobes cap solució, optar per una complementació que inclogui algun d’aquests nutrients també pot ser una bona alternativa.

Quin tipus de trastorn pateixes?

L’estrès o l’ansietat es poden evidenciar de diferents maneres i cadascú ho farà a la seva manera. Pot ser tant en el terreny físic com en el mental. Aquestes són algunes de les situacions més habituals que provoquen:

Em costa agafar el son o em desperto a mitjanit

Quan ens trobem en una situació d’aquest tipus generalment hi sol haver problemes amb la melatonina, l’hormona cronoreguladora que gestiona el moment d’agafar el son, i el magnesi, mineral que s’encarrega de relaxar l’SNC i el cos, regular els batecs del cor i produir noves cèl·lules, entre altres funcions. Sabies que s’estima que fins a un 20% de la població europea no arriba als nivells diaris adequats de melatonina i que es relaciona les persones amb ansietat amb baixos nivells de magnesi?

Per poder millorar aquest tipus de situacions hi ha diferents opcions al mercat. Però les que més ens interessen són aquelles que combinen el magnesi amb la melatonina i, en el millor dels casos, que incloguin també plantes relaxants que treballin el sistema GABAèrgic (en aquest aspecte les plantes més destacades serien la valeriana, la passiflora, la rosella de Califòrnia…), de manera que ajudin a millorar la relaxació i sedació. La combinació de totes aquestes presenta una sinergia que permetrà poder agafar bé el son i introduir un descans reparador.

En cas que el teu problema sigui el de despertar-te a mitjanit, amb la combinació de melatonina i plantes relaxants n’hi haurà prou. Això sí, és important que la forma d’alliberament sigui modificada, constant i sostinguda durant la nit, perquè l’efecte es prolongui.

Em llevo ja amb cansament

Quan no tens energia i et canses molt, pot ser que estiguis gastant un excés vitamines i nutrients a causa d’un sobreesforç físic. Això acaba provocant que et llevis ja amb cansament i necessitis el primer cafè del matí per poder començar a rendir.

En aquest tipus de situacions optar per vitamines és la millor opció. En concret, els multivitamínics et poden ajudar a complementar la dieta, proporcionen energia i milloren el rendiment tant físic com mental. Així que optar per multivitamínics amb quantitats adequades i biodisponibles de totes les vitamines pot ser una bona alternativa.

Noto nervis, inquietud i fins i tot de vegades tinc sensació d’ofec

Aquest tipus de situacions poden ser provocades per un excés d’adrenalina que s’ha mantingut en el temps. Això produeix una acceleració de la freqüència cardíaca i del sistema circulatori, cosa que pot arribar a provocar sensació de dispnea. En situacions així els canals GABA (un neurotransmissor que té com a funció reduir els nivells d’estrès fisiològics) adquireixen una gran importància, ja que la seva activació té poder relaxant de tot l’organisme.

En aquest tipus de situacions l’ús de plantes com la valeriana, la passiflora o la rosella de Califòrnia poden ser una gran alternativa, ja que el pacient millora la seva situació d’ansietat de manera ràpida sense patir somnolència ni dependència. El conjunt d’aquestes plantes pot ajudar a facilitar la relaxació, millorar la gestió de l’estrès, ajudar a calmar i donar tranquil·litat.

No puc deixar de preocupar-me, tot em desborda i el cap m’explotarà

Quan això succeeix el pacient sol tenir un grau de fatiga mental elevat i se sol trobar en estat depressiu, a més de tenir estrès i nervis amb nivells alts de cortisol. En aquest tipus de situacions és fàcil i comú que la persona es llevi amb energia al matí, però que no aconsegueixi mantenir-la la resta del dia.

En aquests casos és important aportar complements que millorin el rendiment físic i mental i que contribueixin a recuperar la màxima funcionalitat. De la mateixa manera que en casos anteriors, aquí també es veuen alterats els dipòsits de magnesi a causa de l’estrès, així que serà necessari reposar-ne els nivells per millorar el descans i la recuperació fisiològica. En concret, ens interessa aportar NADH, coenzim Q10, serina, magnesi i vitamina C, nutrients que solen estar baixos en casos d’estrès i ansietat i que, actuant en sinergia, ajuden a millorar la concentració, la memòria, l’agilitat mental, l’estat d’ànim, el reforç físic i l’estrès.

Em sento en tensió o contracturat

En situacions d’estrès, es consumeix magnesi per a la generació de neurotransmissors. Aquest magnesi no aportarà benefici energètic a la feina muscular i acabarà provocant tensió i contractures.

L’opció habitual és tractar aquesta simptomatologia amb analgèsics i antiinflamatoris orals o cremes tòpiques. No obstant això, aquestes alternatives alleugen el dolor i la inflamació, però no acceleren el procés de recuperació.

La millor opció per a aquest tipus de situacions és l’aportació de magnesi. Actuarà com a relaxant muscular, escurçarà el temps de recuperació i previndrà futures contractures. A més, també millorarà la capacitat de descans en renovar els dipòsits de magnesi esgotats per l’estrès.

Al mercat podem trobar moltíssimes opcions vàlides, però Vitae, un laboratori que té com a objectiu aconseguir un estat de salut i benestar òptim als seus clients, presenta la combinació perfecta de totes.