Una amanida tèbia de quinoa i mill saltats en oli de sèsam amb espècies i sobre una base de fulles verdes, plantes aromàtiques, germinats i una poderosa i intensa salsa verda de pèsols crus, plens de vitamines, minerals, enzims i antioxidants.

A la primavera, l’horta es vesteix de verd en diferents tonalitats i formes, i un dels regals més màgics que ens fa són els pèsols, que, quan són frescos i tendres, resulten dolços com la fruita i, quan maduren i s’assequen, adquireixen un caràcter més proteic i reconstituent.

No sé què tenen les amanides tèbies, però m’encanten. Fins i tot a l’estiu, a moltes persones els costa pair els aliments crus, així que combinant-los amb un saltat lleuger de bolets, verdures, fruites, cereals o llegums, aconseguirem un plat ple de nutrients, però sobretot molt digestiu!

La salsa, a més de fàcil, m’ha sorprès pel seu sabor intens. Pèsols crus, suc i ratlladura de llimona, oli d’oliva i una mica d’aigua. Consumir els pèsols crus o gairebé crus ens permet gaudir del seu sabor dolç i de la seva textura cruixent.

Pèsols per combatre l’astènia primaveral

Si esteu buscant aliments molt rics en vitamines del grup B, els pèsols són l’elecció correcta: contenen B2, B3, B6, B9 i destaquen en vitamina B1; així doncs, combaten l’astènia primaveral i ens omplen d’energia. I gràcies a tota la fibra que contenen (una tassa ens en proporciona 8 grams!), ens ajuden a regular la resposta glucèmica i les digestions.

La proteïna de pèsol és considerada com una de les millors perquè té molts aminoàcids essencials, dels quals una proporció important són ramificats, com la L-arginina, amb propietats per reparar teixits i antienvelliment.

Segons la medicina oriental, els pèsols relaxen, tonifiquen la melsa i el pàncrees, l’estómac i enforteixen el sistema digestiu. Estem vivint temps d’incertesa, i això moltes vegades ens porta a sentir emocions negatives cap a nosaltres mateixos i cap als altres. Fins i tot moltes persones tenen taquicàrdies, ansietat, insomni o símptomes respiratoris com asma.

Des del punt de vista energètic, el color verd és protector del cor, davant del dolor emocional i espiritual. Consumir ingredients sense processar, frescos i senzills, ens omplirà el cor d’alegria i ens permetrà nodrir cos i ànima per viure aquesta primavera amb plenitud i abundància.

La recepta: Amanida tèbia amb salsa de pèsols

Ingredients per a l’amanida (2 persones)

  • 1 tassa de quinoa cuita (al dente)
  • 1 tassa de mill cuit (al dente)
  • 1 c.s. de pipes de carbassa
  • 1 c.p. de mostassa en gra
  • 1 polsim de comí en pols
  • 150 g de pèsols frescos
  • Brots de fulles verdes (kale, ruca, espinacs…)
  • 1 tassa de menta fresca
  • 1 tassa d’alfàbrega fresca
  • Germinats de pèsol
  • Sal marina
  • Pebre blanc
  • Oli de sèsam (per saltar els grans)
  • OOVE (per amanir l’amanida)

Ingredients per a la salsa de pèsols

  • 150 g de pèsols frescos
  • 6/7 c.s. d’OOVE
  • Aigua mineral (al gust)
  • Suc de 1/2 llimona
  • Ratlladura de 1/2 llimona
  • Un pessic de sal marina

Preparació:

  1. En una plata per a amanida, prepareu una base amb les fulles verdes, les plantes aromàtiques i els germinats.
  2. Regueu-ho amb OOVE, sal marina i pebre blanc.
  3. Pinteu una paella amb oli de sèsam i salteu les espècies (mostassa i comí) amb les pipes de carbassa. Moveu la paella sense parar fins que comencin a espetegar i desprendre aroma.
  4. Afegiu-hi el mill i la quinoa i salteu-los fins que estiguin daurats. Reserveu-los.
  5. Tritureu tots els ingredients de la salsa de pèsols (corregiu la textura amb una mica d’aigua o suc de llimona, si cal).
  6. Afegiu a la base de fulles els grans saltats, els germinats, pèsols crus al gust i regueu generosament amb la salsa.

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner