Creiem que hem descobert el perquè de la dita popular “ser eixerit o eixerida com un pèsol”. Aquestes petites verdures lleguminoses són plenes de vitamines que són específiques per al bon funcionament del sistema nerviós i que, fins i tot, ens poden ajudar a superar el nerviosisme i a mantenir un estat d’ànim més positiu.

Els pèsols pertanyen a la família de les lleguminoses, però des del punt de vista nutricional els que són frescos s’assemblen més a una verdura. Per tant, podríem dir que són les dues coses alhora. Els pèsols frescos de temporada (de març a maig) són una autèntica meravella per al paladar que val la pena aprofitar també, perquè són molt rics nutritivament. Els pèsols destaquen per un contingut alt en vitamines del grup B, vitamina C, proteïnes fàcilment digeribles, hidrats de carboni d’assimilació lenta i minerals com el calci, el ferro, el potassi.

Propietats nutricionals

Els pèsols són dels aliments més rics en vitamines del grup B. Les vitamines del grup B són hidrosolubles, és a dir, es dissolen en l’aigua i, per tant, són fàcils d’eliminar per l’orina; per això convé prendre’n diàriament, perquè no tenim capacitat d’emmagatzemar-les. A continuació expliquem la importància que tenen aquestes vitamines:

La vitamina B1 és necessària perquè les fibres nervioses es nodreixin de glucosa adequadament. Una deficiència provoca la degradació de les fibres nervioses i produeix símptomes desagradables, com la falta de coordinació, la sensació de formigueig a les cames, mans o peus.

També són rics en vitamina B3, que, juntament amb les altres vitamines que contenen del grup B (la B1, la B2 i la B6), contribueix a regular processos metabòlics que són essencials perquè arribin els nutrients al sistema nerviós. A més, contenen quantitats importants de vitamina B9, la deficiència de la qual és responsable de l’aparició de símptomes de depressió o de mal humor.

Per tot això, menjar pèsols és una manera deliciosa d’ajudar a superar els nervis, l’ansietat i ens ajuda a mantenir un estat d’ànim positiu. Aquesta és la raó científica per la qual tradicionalment s’han considerat un antídot per allunyar els “mals pensaments”.

Efectes sobre l'organisme

Els pèsols tenen diversos efectes sobre l’organisme que tot seguit destaquem.

Ajuden a millorar la circulació sanguínia i redueixen el colesterol: els pèsols contenen substàncies amb propietats vasodilatadores. A més, el tipus de fibra soluble que contenen reté part del colesterol LDL (el que anomenem dolent) i evita que sigui absorbit per l’intestí i que passi a la sang. El consum de llegums rebaixa la taxa de colesterol en sang. En un estudi fet amb 10.000 persones i publicat a Archives of internal medicine el 2001, el risc de malaltia cardiovascular en persones que consumien llegums almenys quatre cops per setmana es reduïa un 22%.

Ajuden a controlar els nivells de sucre en sang: tenen un tipus d’hidrats de carboni complexos que es van convertint a poc a poc en sucres simples; així s’eviten les pujades ràpides de glucosa en sang i es manté la sensació de sacietat i confort en l’organisme durant més temps.

Reforcen la flora intestinal: tenen molta fibra; especialment la pell és rica en fibra insoluble, que augmenta el moviment dels budells i evita l’estrenyiment. A més, aquesta fibra actua de prebiòtic de la flora intestinal sana.

Són rics en antioxidants: com ara la vitamina A, els betacarotens, i la vitamina C, que ens ajuden a bloquejar els radicals lliures causants de l’envelliment de les cèl·lules.

Però no tot són flors i violes; els pèsols també destaquen en dos efectes negatius:

Contenen un anticonceptiu natural, la m-xilohidroquinona, que interfereix en l’alliberació dels estrògens i la progesterona. En realitat, se n’haurien de menjar molts per arribar a ser nocius, però poden haver-hi sensibilitats específiques que en desaconsellin el consum en cas de problemes de fertilitat.

Són lleugerament acidificants: són rics en sals minerals àcides i per això no són recomanables en casos de reumatisme, artritis, malalties renals.

Canvis vitals

Segons la medicina tradicional xinesa, els pèsols són de naturalesa tèrmica neutra, de gust dolç i amb efectes tonificants sobre el sistema digestiu (la melsa, el pàncrees i l’estómac), contribueixen a harmonitzar la digestió i ajuden el fetge a treballar bé.

És recomanable menjar-ne en casos de vòmits, singlot, rots i tos, per contrarestar aquestes forces d’ascens mitjançant l’efecte de descens que produeixen. També s’utilitzen en els casos d’afeccions a la pell, com en la furunculosi i la carbunculosi.

Finalment, es considera que tenen efectes lleugerament diürètics i laxants.

Com es cuina

Podem comprar els pèsols frescos amb la tavella o bé desgranats. Per tenir un quilo de pèsols desgranats, se n’han de comprar entre dos i tres amb tavella. La tavella ha de ser ferma i, quan l’obrim, ha de ser humida per dins. Desgranar els pèsols és una activitat senzilla que es pot fer amb els petits de casa, que, així, es familiaritzen amb aquest aliment tan sa i s’ho passen bé.

Els pèsols frescos en gra, els podem bullir, però molts pocs minuts, quasi només escaldar. Si els volem afegir a les sopes, als estofats, o fer-los saltats, el més convenient és posar-los quan apaguem el foc. Així mantindran tots els nutrients intactes.

Els pèsols en tavella –els tirabecs– es consumeixen quan són molt frescos i es poden saltar o cuinar uns minuts al vapor.

Si ens els mengem secs, notarem que són més indigestos; per tant, convé posar-los en remull i, fins i tot, fer-ne un puré sense la pell.

Finalment, cal dir que els pèsols congelats, encara que aportin sabor al plat, contenen unes tres vegades menys vitamines que els frescos.

Cultiu ecològic, proper i de temporada:

Aprofiteu la temporada del pèsol, que va de març a maig, per menjar-los frescos i, si podeu, us animem a adquirir-los a pagès. A Catalunya es conreen, sobretot, al Maresme, on trobem les varietats garrofal i de floreta, molt apreciades per la seva dolçor. També hi ha pèsols al Baix Camp i a la Catalunya Central. Assecat, tenim una altra varietat, el pèsol negre, que es fa especialment al Berguedà, i també al Solsonès i a l’Alt Urgell, i el podem trobar tot l’any.

Receptes bàsiques

A la nostra revista trobareu receptes amb pèsols per a tots els gustos i nivells; fins i tot, una del millor cuiner del món.

Ferran Adrià

  • Pèsols

Fermí Puig

Quim Marquès

  • Calamars amb verdures

Montse Vallory

Bernard Benbassat

Resum

Els pèsols són una verdura lleguminosa que, menjada fresca, de temporada i poc cuita, ens aporta moltes vitamines beneficioses per al sistema nerviós i antioxidants que ens protegeixen de l’envelliment cel·lular.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista