Amb l’estrès que hem viscut des del confinament i amb la incertesa que sostenim des de fa ja temps, necessitarem feina extra per compensar l’excés de cortisol que estem generant. I per rescatar-nos, precisament ha arribat la sàlvia, que pot presumir d’un dels historials més llargs com a planta medicinal.

Propietats i usos de la salvia

La paraula sàlvia prové del llatí salvare, que significa ‘curar’. Ja els antics grecs i els druides d’Irlanda la consideraven una planta sagrada i cerimoniosa. La cremaven per invocar serenitat i tranquil·litat, facilitar la meditació i purificar la llar. De fet, avui dia es troba als herbolaris en manats, per a la mateixa fi.

A la cuina cal fer-la servir amb moderació, ja que aporta un sabor i aroma molt intensos, com de pi picant. Cal tenir en compte que la planta seca és molt més intensa que la fresca. 1 culleradeta de sàlvia seca picada equival a 1 cullerada de fresca. A mi m’encanta en plats de pasta, però també queda bé aromatitzant carns o fins i tot per a massa de pans de pessic.

La sàlvia conté molts fitonutrients que ens poden ajudar a digerir i, gràcies a la seva acció antisèptica, a alleujar el mal de coll o els símptomes del refredat. Els seus compostos amb acció antioxidant ens proporcionen, a més, neuroprotecció.

La reacció a l’estrès és un comportament instintiu que ens ha permès sobreviure al llarg de la història. No obstant això, pot arribar a crear-nos problemes seriosos si el mantenim durant gaire temps. Alguns senyals que haurien d’alertar-nos són: problemes de memòria, aprenentatge i concentració, irritabilitat, feblesa del sistema immunitari, al·lèrgies, etc. Llavors, posar-nos fora de perill serà essencial; prendre consciència i buscar un recés de pau per reorganitzar pensaments i reequilibrar la vida.

La recepta: Bunyols de blat de moro, carbassó i sàlvia

Ingredients bunyols (10 unitats grans):

  • 500 g de blat de moro cuit
  • 1/2 carbassó ratllat gruixut
  • 1 c.s. de fulles fresques de sàlvia picada (o 1 c.p. de fulla seca)
  • 70 g de farina d’arròs
  • 3 ous grossos
  • 1 pessic de pebre vermell picant
  • Sal marina
  • Pebre negre mòlt
  • OOVE

Ingredients maionesa llima-tahina

  • 1 iogurt d’ovella
  • 2 c.s. de tahina (aigua per diluir-la)
  • 1 pessic d’all en pols
  • Sal marina
  • 1 c.s. d’OOVE
  • Ratlladura de mitja llima

Preparació:

  1. Bateu els ous i afegiu-hi la farina i la meitat del blat de moro. Barregeu-ho tot amb una batedora de mà fins a aconseguir una textura amb “ensopecs”.
  2. Renteu, eixugueu bé i piqueu les fulles de sàlvia fresca.
  3. Afegiu a la mescla la resta del blat de moro, la sàlvia, el carbassó, el pebre vermell, la sal i el pebre. Barregeu manualment per integrar els ingredients.
  4. Afegiu una mica d’oli d’oliva en una paella i aboqueu un cullerot petit de la mescla al centre. Fregiu per tandes uns 3-4 minuts de cada banda fins que es daurin. Afegiu oli si cal entre tandes.
  5. Deixeu els bunyols sobre paper de cuina per eliminar-ne l’excés d’oli.
  6. Per a la salsa, barregeu bé tots els ingredients. Corregiu amb una mica d’aigua per aconseguir la textura que busqueu.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner