Amb l’estrès que hem viscut des del confinament i amb la incertesa que sostenim des de fa ja temps, necessitarem feina extra per compensar l’excés de cortisol que estem generant. I per rescatar-nos, precisament ha arribat la sàlvia, que pot presumir d’un dels historials més llargs com a planta medicinal.
Propietats i usos de la salvia
La paraula sàlvia prové del llatí salvare, que significa ‘curar’. Ja els antics grecs i els druides d’Irlanda la consideraven una planta sagrada i cerimoniosa. La cremaven per invocar serenitat i tranquil·litat, facilitar la meditació i purificar la llar. De fet, avui dia es troba als herbolaris en manats, per a la mateixa fi.
A la cuina cal fer-la servir amb moderació, ja que aporta un sabor i aroma molt intensos, com de pi picant. Cal tenir en compte que la planta seca és molt més intensa que la fresca. 1 culleradeta de sàlvia seca picada equival a 1 cullerada de fresca. A mi m’encanta en plats de pasta, però també queda bé aromatitzant carns o fins i tot per a massa de pans de pessic.
La sàlvia conté molts fitonutrients que ens poden ajudar a digerir i, gràcies a la seva acció antisèptica, a alleujar el mal de coll o els símptomes del refredat. Els seus compostos amb acció antioxidant ens proporcionen, a més, neuroprotecció.
La reacció a l’estrès és un comportament instintiu que ens ha permès sobreviure al llarg de la història. No obstant això, pot arribar a crear-nos problemes seriosos si el mantenim durant gaire temps. Alguns senyals que haurien d’alertar-nos són: problemes de memòria, aprenentatge i concentració, irritabilitat, feblesa del sistema immunitari, al·lèrgies, etc. Llavors, posar-nos fora de perill serà essencial; prendre consciència i buscar un recés de pau per reorganitzar pensaments i reequilibrar la vida.
La recepta: Bunyols de blat de moro, carbassó i sàlvia
Ingredients bunyols (10 unitats grans):
- 500 g de blat de moro cuit
- 1/2 carbassó ratllat gruixut
- 1 c.s. de fulles fresques de sàlvia picada (o 1 c.p. de fulla seca)
- 70 g de farina d’arròs
- 3 ous grossos
- 1 pessic de pebre vermell picant
- Sal marina
- Pebre negre mòlt
- OOVE
Ingredients maionesa llima-tahina
- 1 iogurt d’ovella
- 2 c.s. de tahina (aigua per diluir-la)
- 1 pessic d’all en pols
- Sal marina
- 1 c.s. d’OOVE
- Ratlladura de mitja llima
Preparació:
- Bateu els ous i afegiu-hi la farina i la meitat del blat de moro. Barregeu-ho tot amb una batedora de mà fins a aconseguir una textura amb “ensopecs”.
- Renteu, eixugueu bé i piqueu les fulles de sàlvia fresca.
- Afegiu a la mescla la resta del blat de moro, la sàlvia, el carbassó, el pebre vermell, la sal i el pebre. Barregeu manualment per integrar els ingredients.
- Afegiu una mica d’oli d’oliva en una paella i aboqueu un cullerot petit de la mescla al centre. Fregiu per tandes uns 3-4 minuts de cada banda fins que es daurin. Afegiu oli si cal entre tandes.
- Deixeu els bunyols sobre paper de cuina per eliminar-ne l’excés d’oli.
- Per a la salsa, barregeu bé tots els ingredients. Corregiu amb una mica d’aigua per aconseguir la textura que busqueu.
Que en gaudiu,
Molta salut!
Que bee…Encantats de que us agradin les receptes!! A gaudir doncs i gràcies per llegir-nos Bea.
Per fi he cuinat aquests bunyols en un sopar amb convidats i he de dir que són espectaculars, a més a més la maionesa de llima li aporta el contrast dolç-àcid, felicitats per la recepta, la faré sovint!
A tú María, gràcies per llegir-nos!
Hola Cristina,
Com seria la recepte sense ous?
Moltes gràcies,
Maria
Hola Maria! doncs pots utilitzar perfectament l’ou vegà amb llavors de lli. La equivalencia per 1 ou sería 1 c.s. de llavors de lli triturades (jo les compro senceres i les trituro en el moment en un molinet) x 3 c.s. d’aigua. Un cop triturades, les barrejes amb l’aigua i ho deixes reposar uns 10’i listo!. Ja ens explicaràs, espero que t’agradi!
Moltes gràcies Cristina.
Hola, tenen molt bona pinta els bunyols! Però quan dieu blat de moro cuit, no és blat de moro de llauna, oi?? Merci
Hola! la indicació és el pes en cuit (escorregut). Es pot bullir el gra sec o una opció més pràctica és el gra cuit en pot de vidre. En qualsevol cas, és important que el blat de moro sigui amb certificat ecológic (i crec que no el fan en llauna). Avui en día n’hi han conserves sense aditius i de qualitat. Son molt pràctiques per utilitzar puntualment. Gràcies i esperem que t’agradin! Ja ens diràs.