Xiitakes, canyella, maca… i una espurna d’alegria cruixent amb crispetes aromatitzades amb parmesà i flors de romaní. I sí, com ja deveu saber, les flors es poden menjar, però no només aporten aromes i bellesa al plat, a més ens regalen moltíssims beneficis. En concret, les flors de romaní contenen moltes vitamines i minerals i són especialment bones per millorar la digestió. O sigui que, a partir d’ara, no llenceu les humils i precioses floretes de les plantes aromàtiques. Aquesta crema deliciosa és un superaliment que ens promet un Nadal intens ple de salut, energia natural i bon humor.

He fet servir la nyàmera com a base per donar una textura amorosa a la crema. És un tubercle de la família de la carxofa, originari de Sud-amèrica, però hi ha cultius de proximitat, com els del Pirineu de Lleida, d’on són les que he fet servir per fer la recepta. L’interès renovat per la nyàmera s’explica per la inulina que conté, una fibra soluble que, quan arriba a l’intestí gruixut, interactua amb els bacteris beneficiosos, n’estimula el desenvolupament i evita, al mateix temps, que els bacteris perjudicials es multipliquin. I és que més del 75% de la fibra vegetal de la nyàmera és inulina! Un autèntic regal, ja que ajuda a controlar els nivells de triglicèrids, colesterol i sucre en sang. Potser no és el tubercle més bonic, però, quan el cuineu, descobrireu una textura i sabor sorprenents.

Les sopes i cremes ens permeten combinar ingredients amb molta flexibilitat i això fa que sigui molt fàcil augmentar-ne el valor nutricional. En aquesta recepta, he afegit la maca com a adaptògen per garantir energia natural i bon humor, canyella per regular els impulsos de dolç i xiitake per reforçar el sistema immune i evitar la inflamació. No tinc paraules per expressar l’emoció que em desperta veure la marea del canvi en la nostra manera de valorar el que mengem. La revolució ja és aquí, no importa que només siguem a les beceroles. Batuts, superaliments, fermentats, germinats, aliments sense colorants, productes integrals, cultius biodinàmics i de producció local… un interès evident per tot allò veritablement natural, que neix de la terra; el millor pla de salut holística per a un benestar sostenible.

La recepta: Crema de superaliments amb crispetes aromatitzades

Ingredients per a la crema:

  • 400 g de nyàmeres
  • 1 ceba petita
  • 15 g de xiitakes deshidratats (remulleu-los en aigua calenta 1 h abans)
  • 3 tasses de brou de verdures
  • 1 tassa de llet d’ametlles (sense sucre)
  • 1 c.p. de maca en pols
  • 1 c.p. de canyella en pols
  • Oli de coco
  • Sal marina
  • Pebre acabat de moldre

Ingredients per a les crispetes:

  • Oli d’oliva verge extra
  • 40 g de blat de moro per a crispetes (certificat eco)
  • Parmesà ratllat fi
  • Branquetes de romaní en flor
  • Oli de sèsam torrat
  • Sal marina

Elaboració:

  1. Salteu la ceba tallada a llunes en l’oli de coco amb una mica de sal marina i pebre mòlt. Quan estigui feta, afegiu-hi les nyàmeres pelades i tallades a daus. Deixeu-ho coure uns minuts i afegiu-hi els xiitakes escorreguts i el brou de verdures. Cuineu a foc lent durant uns 10-15 minuts i afegiu-hi la maca i la canyella perquè s’integrin els sabors. Retireu l’olla de foc i afegiu-hi la llet d’ametlles per batre-ho tot junt fins a obtenir una textura fina. Reserveu-ho calent.
  2. Prepareu les crispetes escalfant una mica d’oli d’oliva en un pot i afegiu-hi el blat de moro perquè s’impregni. Tapeu-lo i deixeu que explotin mentre moveu el pot. Retireu del foc quan parin de saltar. Poseu les crispetes calentes en un bol i barregeu amb el parmesà ratllat al gust i una mica de sal marina.
  3. Serviu la crema en bols individuals amb les crispetes aromatitzades, les flors de romaní i unes gotes d’oli de sèsam torrat.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo