Una base de remolatxa, patata i pastanaga amb api, cogombrets, ou dur i anet. I per ser fidels a la recepta original, és imprescindible el toc de vinagre. La podeu amanir amb una vinagreta o, si no, amb aquesta maionesa vegana, que porta vinagre de poma i a més té sabor umami gràcies al miso.

Umami és la paraula japonesa per denominar el cinquè sabor que podem percebre i es podria traduir com a ‘saborós’. No té cap misteri: només cal coure les arrels (ja sabeu que, si les teniu fetes del dia abans, serà una ensalada russa probiòtica), barrejar-les amb la resta d’ingredients i llestos. Ideal per a un pícnic o per compartir amb amics, que quedaran amb una boca de pam quan la vegin tan plena de color.

Pot ser que Cervantes pensés que “la millor salsa del món és la gana”, però jo crec que la millor salsa és la que arrodoneix un plat, i aquesta maionesa ho fa. Les salses i, en general, la majoria de condiments són fonts d’àcid i de salat, un mètode infal·lible per realçar els sabors.

Miso, un regal dels déus

El miso és un aliment que, segons la mitologia japonesa, va ser un regal que els déus van fer a la humanitat per garantir la salut, longevitat i felicitat de l’ésser humà. Parlar de tots els beneficis que té seria gairebé interminable; només vull destacar que conté enzims vius, que afavoreixen la digestió i colonitzen els nostres intestins repoblant la flora intestinal. Un superingredient ideal per a una salsa molt saborosa ideal per a l’estiu!

Les remolatxes tenen un color rosa vibrant que alegra qualsevol plat gràcies a la betanina, un pigment flavonoide que li dona color i que actua com a potent agent anticancerígen. La podem consumir crua, rostida, cuita, al vapor, a la planxa o envinagrada, i el seu sabor suau ens connecta amb la terra. A més, és una font excel·lent d’àcid fòlic, de ferro, vitamina C i potassi.

L’ensalada russa amb remolatxa és un dels zakuski –entrant per picar– més populars a l’Europa de l’Est. La recepta data del segle XIX, i és coneguda en el món culinari com a vinegret perquè té un gust lleugerament envinagrat. Una recepta estiuenca amb ingredients de temporada, deliciosa, lleugera, refrescant i rica en vitamines i minerals per a unes vacances saludables.

Ensalada russa rosa amb maionesa de miso

Ingredients (3-4 racions)

  • 200 g (4 unitats) de remolatxa cuita
  • 400 g (6 unitats) de patata cuita
  • 150 g (8 unitats) de pastanaga cuita
  • 2 ous durs
  • 4-6 cogombrets en vinagre (grossos)
  • 2 branques d’api
  • Anet fresc
  • Un pessic de sal marina
  • Pebre acabat de moldre
  • OOVE

Ingredients per a la maionesa de miso

  • 200 g de tofu
  • 1 c. s. de miso
  • 2 c. s. de vinagre de poma
  • 80 ml d’AOVE
  • 2 c. s. de llevat nutricional

Preparació:

  1. Talleu a daus la patata, la pastanaga i la remolatxa una vegada cuites (les podeu tenir fetes del dia abans). Barregeu-les amb cura i regueu-les amb una mica d’oli d’oliva verge extra.
  2. Afegiu-hi l’api i els cogombrets trossejats. Amaniu al gust amb una mica d’oli i sal marina.
  3. Ratlleu-hi els ous durs per sobre i repartiu l’anet fresc picat.
  4. Per preparar la maionesa, barregeu tots els ingredients. Queda força espessa, però, si la voleu una mica més lleugera, hi podeu posar una mica d’aigua.
  5. Serviu l’amanida amb la maionesa al gust o repartiu-la per tota la mescla.
  6. Guardeu-la a la nevera unes hores perquè estigui freda.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner