S’acosta el Nadal i a Catalunya el plat per excel·lència és l’escudella amb pilota i carn d’olla. La base és la cocció a foc lent d’un brou ple de vegetals, carn, espècies i herbes aromàtiques, en el qual es bull una pasta anomenada galet, i que s’acompanya de llegum, com cigrons o mongetes seques, i una pilota (espècie de mandonguilla allargada): un plat contundent, però molt nutritiu i energètic.
La meva versió és vegetariana, però amb la combinació de proteïna completa (llegum i cereal integral), a més de digestiva i jo diria que gairebé curativa. El brou vegetal base és el que sempre faig i que us explicava en la meva recepta de les sopes d’all. Com que és una ocasió especial i per fer-la més màgica, hi he afegit carabassa, bulb de fonoll, patates i un saquet de llavors carminatives amb anís verd, comí i fonoll; així ens assegurem que sigui molt digestiva. Un cop fet el brou, cal reservar les verdures, que quedaran com a acompanyament –cal tallar-les ni gaire grans ni massa petites–, i coure la pasta al mateix brou. Si us en sobra i el deixeu reposar fins al dia següent, les aromes es concentraran i quedarà molt més bo. El que sí que passarà és, que quan el feu, casa vostra farà molt bona olor!
Ja sabeu que m’agraden molt els aliments originaris de la medicina tradicional xinesa, sobretot pel seu potencial curatiu; així que per completar la meva versió he triat la resta d’ingredients d’origen oriental com les azukis, el miso i el nap daikon (els dos darrers s’afegeixen a l’últim moment i en cru per preservar tot el potencial). Vull destacar la pasta de miso, un aliment que segons la mitologia japonesa va ser un regal que els déus van fer a la humanitat per garantir-li salut, longevitat i felicitat. Parlar-vos de tots els beneficis que tenen, seria gairebé interminable, però en destacaria el contingut en enzims vius, que afavoreixen la digestió i colonitzen els intestins i repoblen la flora intestinal. Un superingredient per a una poció màgica!
Per fer la famosa pilota, tenia diverses opcions d’ingredients que faig servir normalment per a les hamburgueses vegetals, però al final m’he decidit pel tempeh; fet al vapor i barrejat amb una mica d’all, julivert i cúrcuma queda deliciós i amb una textura prou ferma perquè no es desmunti si es vol posar a la sopa. Ja sabeu que, durant el procés d’elaboració del tempeh, es produeixen agents antibacterians que actuen com a antibiòtics contra alguns microorganismes patògens, per tant és útil per tractar problemes intestinals. Quin regal millor hi pot haver per a aquests dies d’excessos?
Per al toc final, un punt refrescant de fulles fresques de melissa, una espurna de tires fines de nap daikon i unes gotes de suc de llima, i ja teniu la combinació màgica per compartir les tradicions en família i transmetre la importància de donar i rebre amor, de ser solidaris, d’alimentar l’esperit i de gaudir de les petites coses de la vida. Finalment, vull donar-vos les gràcies pels vostres missatges d’afecte i per llegir les meves receptes.
La recepta
Les azukis
- Un paquet d’azukis
- 1 trosset d’alga kombu
- Una mica de sal
Preparació: Deixeu les azukis en remull la nit anterior. Llenceu l’aigua de remull i poseu en una cassola tres mides d’aigua per una d’azukis amb una tira d’alga kombu. Quan arrenqui el bull, tapeu i deixeu coure a foc lent. Durant la cocció, si s’evapora l’aigua, aneu afegint-n’hi perquè el llegum estigui sempre submergit en l’aigua. Cuineu fins que estigui tendre (de 40 a 50 minuts).
La pilota:
- 1 bloc de tempeh
- All i julivert picats
- 1 c.p. de cúrcuma
- 2 c.s. de maionesa bio
- 1 c.s. de pa ratllat
Preparació: Coeu el tempeh al vapor tallat a daus durant 20 minuts. Mentrestant salteu lleugerament l’all triturat amb el julivert i la cúrcuma. Tritureu el tempeh amb una forquilla fins a obtenir una pasta i afegiu-hi el saltat. Amasseu bé. Si la massa queda gaire seca, afegiu-hi més maionesa; i si queda pastosa, pa ratllat. Feu mandonguilles petites i passeu per la planxa amb una mica d’oli fins que estiguin daurades.
Per al brou:
- Ceba
- Alls
- Pastanaga
- Carbassa
- Nap
- Api
- Xirivia
- Col arrissada verda
- Patates baby
- Llorer
- Sal marina
- Clau d’olor
- Un saquet amb una gasa amb anís verd, fonoll i comí (si ho preferiu, hi podeu posar les llavors triturades)
Per a la sopa:
- Galets integrals d’espelta (o una altra pasta integral)
- Pasta de miso
- Nap daikon ratllat
- Suc de llima
- Fulles de melissa fresca (o una altra herba aromàtica al gust)
Preparació:
Per al brou vegetal, poseu tots els ingredients (i els que vulgueu) en aigua mineral abundant i una mica de sal marina. Quan arrenqui el bull, deixeu coure a foc mitjà durant unes dues hores (si es queda curt d’aigua, afegiu-n’hi més). Coleu les verdures i reserveu. En el mateix brou, bulliu els galets segons el temps que marqui l’envàs. En apagar el foc, poseu una cullerada de postres de pasta de miso i barregeu. A l’hora de servir, poseu la sopa amb els galets en cada plat i afegiu-hi una mica de nap daikon, les fulles de melissa i unes gotes de suc de llima. Acompanyeu a part amb les verdures, les azukis i les pilotes. Així, cada comensal es farà l’escudella al seu gust.
Que la gaudiu,
Molta salut!