De desintoxicar se n’encarreguen totes les cèl·lules de l’organisme, però els protagonistes de debò són els hepatòcits o cèl·lules del fetge, òrgan responsable principal d’aquestes tasques. Us porto una sopa amb un toc picant que dinamitza i mobilitza residus metabòlics, i ajuda, així, a perdre pes, i amb un punt àcid de maduixes i llimona, que ajuda a metabolitzar greixos, a generar bilis i a baixar la temperatura del fetge, cosa que en millora les funcions. És important comprendre que no és el que mengem el que causa malaltia, sinó el que l’organisme és incapaç de metabolitzar i eliminar, tant físicament com mentalment.

Una saturació dels òrgans de desintoxicació o una sobredosi de tòxics podria fer que es debilitessin les funcions vitals; de manera que la regla número u d’un procés detox, segons la meva opinió, seria no arribar a intoxicar més enllà de la capacitat d’eliminació pròpia. Per això, per fer aquesta recepta, he fer servir l’àloe, que encara que es coneix sobretot pels beneficis que té en estètica, conté set dels vuit aminoàcids essencials i reconstructors, col·lagen i elastina, àcids grassos; a més de ser ric en glucomanan, un tipus de fibra soluble amb efecte saciant, que a més actua com a regulador dels nivells d’insulina. Consumir cada dia suc de l’àloe a glops petits contribueix a netejar el tracte digestiu i ajuda a mantenir una flora intestinal saludable.

Diu la llegenda que, quan Adonis va morir, Venus, deessa de l’amor, va plorar desconsoladament i les seves llàgrimes, en caure a terra, es van convertir en cors vermells i petits: les maduixes perfumades. La seva dolçor i suculència són sinònim de delicadesa i feminitat. El seu alt contingut en potassi (100 grams de maduixes contenen 161 mg de potassi), es relaciona amb un risc més baix d’accident cerebrovascular; les maduixes tenen, a més, antioxidants potents (quercetina, antocianines…) que treballen inhibint el creixement de tumors i disminuint la inflamació en general i que, amb la vitamina C i l’àcid fòlic, en fan un escut saborós i excel·lent contra les cèl·lules potencialment canceroses.

Compte, perquè les maduixes solen ocupar sovint la part alta de la llista dels vegetals amb més contingut en pesticides, així que ecològiques sempre, per favor! Ja sabeu que soc partidària d’incloure diàriament en la dieta aliments tan vius com sigui possible. Una ració diària de germinats proveeix de la màxima vitalitat, en amanides o com a acompanyament. Són aliments vius i frescos amb grans quantitats d’enzims, minerals, oligoelements i vitamines. Totes les plantes, quan germinen, tenen un gran poder regeneratiu i revitalitzant únic per mantenir i recuperar la salut alhora que depuren l’organisme. Per a aquesta recepta he triat els germinats de rave, molt cruixents i picants, ideals per depurar alguns dels òrgans més importants, com el fetge i els ronyons.

Una sopa amb un toc d’alfàbrega o herba sanadora, capaç d’alleujar símptomes de la grip, energètica, digestiva, purificadora de sang i que, a més, contribueix a alleujar l’estrès. Aquesta meravellosa planta millora el benestar general i ajuda a tenir prou energia per netejar i curar. Us recomano que, abans de prendre la sopa, mastegueu un parell de fulles fresques per realçar-ne el sabor. Hi ha algunes pràctiques que us donaran suport en el programa de neteja: vestir roba de cotó, fer servir olis essencials i cosmètica eco, fer exercicis de respiració conscient, passejar per la natura, fer més exercici, mastegar a consciència cada mos i dedicar cada dia un temps a la contemplació, gaudi i gratitud cap a la nostra existència.

La recepta

Ingredients per a 2 gots grans:

  • 400 g de maduixes bio
  • 2 cogombres (sense pell)
  • El suc d’1 llimona
  • Unes 8-10 fulles fresques d’alfàbrega (al gust)
  • 2 xarrups (40 ml) de suc d’àloe vera
  • 1 grapat petit de germinats de raves

Preparació

Barregeu tots els ingredients (podeu corregir la textura amb una mica d’aigua mineral). Decoreu, si us ve de gust, amb formatge feta autèntic de cabra i llavors de cànem, i gaudiu-ne al moment!

Que en gaudiu, molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner