En aquesta recepta l’he combinat amb un extra d’amor d’alvocat, una fruita excel·lent que, sota una pell ruda, amaga una textura extraordinàriament amorosa. Amb cada vegada més seguidors, l’alvocat té, a més, un sabor deliciós que recorda a l’avellana; combinat amb l’aromàtic hummus i un toc intens de pesto vermell, tindrem aquesta crema untuosa i nutritiva que, a més de captivar-nos, ens aportarà greixos saludables per al cor.

L’altre ingredient protagonista és un producte mil·lenari i imprescindible a la cuina de mig món, des de l’Índia, Orient Mitjà i tots els països banyats per la Mediterrània: el cigró. És una de les varietats més antigues de la família de les lleguminoses, ja consumit a l’antic Egipte i en l’Imperi Romà. Es tracta d’una de les llegums més energètiques, ja que conté tant hidrats de carboni d’absorció lenta com bastants proteïnes vegetals, alhora que vitamines, minerals i fibra. M’agrada fer l’hummus triturant al principi els cigrons amb una forquilla, com a part d’un ritual, sense intervenció de cap màquina; i, amb l’ajuda d’una mica de brou de verdures en lloc d’aigua, anar afegint el comí, el suc de llimona, l’all i la tahina (jo la dilueixo abans amb una mica d’aigua calenta) i acabar de batre una mica per aconseguir el sabor i la textura que més enamori en aquell moment.

El nom de l’alvocat deriva del asteca ahuacatl, que significa “testicle”, segurament a causa de la seva forma, i d’aquí la seva fama com a afrodisíac; ¡aquí ho deixo! Com que hi ha tantes varietats amb diferents èpoques de recol·lecció, l’alvocat es pot trobar al mercat tant a l’hivern com a l’estiu. Actualment podem trobar de producció nacional i amb l’aval de l’agricultura ecològica. El més curiós nutricionalment parlant és que, sent una fruita, el seu component principal són els greixos saludables monoinsaturats. Uns 100 g d’alvocat ens aporten més el 25% de la vitamina E necessària al dia. Com que és molt ric en àcids grassos, magnesi i vitamines del grup B, és un regulador excel·lent del sistema nerviós, de manera que està especialment indicat en situacions d’estrès tant físic com mental.

La millor manera que he trobat per triturar la polpa és amb un morter; és molt ràpid i queda perfecta. Amb la polpa es poden preparar mascaretes per prevenir arrugues i tractar dermatitis o fins i tot cremades. Sabreu si l’alvocat està al punt si cedeix a una pressió suau amb els dits, encara que és preferible no tocar-lo gaire, ja que es deteriora fàcilment. Una altra manera de saber-ho és sacsejant suaument. Si es nota el pinyol movent-se a dins vol dir que està al punt. A més, l’únic truc que té aquesta recepta és trobar la proporció entre el saborós hummus, la textura amorosa de l’alvocat i el punt picant del pesto vermell; en això consisteix el veritable amor, en deixar-se portar i fluir per trobar la combinació ideal que ens enamori, ens faci feliços i que s’adapti als nostres gustos.

La recepta

Ingredients per a l’hummus:

  • 1 pot petit de cigrons
  • 2 c.s. de tahina
  • 1 c.p. de comí en pols
  • 1 gra d’all triturat
  • suc de llimona
  • una mica de brou vegetal
  • sal marina
  • oli d’oliva

Ingredients per a la crema d’alvocat:

  • 1 alvocat
  • una mica de suc de llimona

Ingredients per al pesto vermell

  • Uns 6 tomàquets secs (hidratats uns 20 minuts)
  • 2 c.s. d’anacards (hidratats un parell d’hores)
  • 2 c.s. de llevat nutricional
  • un parell de fulles d’alfàbrega fresca
  • 1 mica pebre vermell picant (al gust)
  • 2-3 c.s. d’oli d’oliva

Preparació

  1. Barregeu els ingredients del hummus amb un robot o una batedora de mà (si en teniu ganes, podeu començar amb la forquilla!).
  2. Corregiu l’all, la llimona, el comí… al gust.
  3. Tritureu la polpa de l’alvocat en un morter amb un rajolí de suc de llimona.
  4. Barregeu els ingredients del pesto vermell, que es pot conservar a la nevera per fer més receptes.
  5. Barregeu l’hummus amb la polpa de l’alvocat triturada i decoreu per sobre amb una cullerada de pesto vermell diluïda amb una mica d’oli d’oliva.
  6. Acabeu el plat amb julivert o coriandre fresc picats i uns cigrons torrats (opcional).
  7. Acompanyeu la crema amb xips de verdura (opcional).

Que en gaudiu. Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo