Estreneu-vos fent-ho a la manera oriental amb aquesta recepta; quan els granets de búrgul s’hidraten després de la cocció, adquireixen una textura meravellosa que, combinada amb verdures i espècies, el fa encara més desitjable. Preneu nota: una deliciosa barreja de pesto vermell, tomàquets, comí, menta, magrana protectora i un acompanyament de luxe amb una salsa de nous de macadàmia tan cremosa que serà la vostra perdició!

El búrgul s’elabora coent el cereal per després deixar-lo assecar i poder, així, triturar-ne els grans. Originàriament es feia amb blat, però ara el podeu trobar d’espelta o fins i tot sense gluten. El resultat és una espècie de sèmola de textura més gruixuda que un cuscús, molt fàcil de pair –ja que està precuit– i molt versàtil a la cuina per incorporar-lo a sopes, amanides, croquetes, hamburgueses o Buddha Bowls. Es tracta d’un cereal integral amb un gust suau que recorda la nou i molt saciant. A més, ofereix una bona quantitat de proteïnes, és baix en greixos i ric en hidrats de carboni d’absorció lenta, així que és perfecte, per exemple, per a esportistes. La seva fibra ajuda a regular el funcionament de l’intestí, ja que facilita el trànsit i controla els nivells de glucèmia i colesterol a la sang.

Reconec que les nous de macadàmia no són precisament un producte de proximitat, però tenen un gust tan deliciós i una textura tan cremosa que, de tant en tant, val la pena fer-se un regal! Però el millor d’aquest fruit sec és que està compost per un 80% de greixos cardiosaludables, àcids grassos omega-6 i 3 i, a més, conté molts fitosterols reguladors del colesterol, així com vitamines B3, B9, C i E i minerals com el potassi, fòsfor, magnesi, ferro i calci. La crema obtinguda de triturar la nou de macadàmia crua resulta molt saludable tant per a ús intern com extern, per exemple, com a mascareta per revitalitzar els cabells espatllats i secs o per aportar elasticitat a la pell. Si es compra feta, cal assegurar-se que sigui de primera premsada en fred i certificada ecològica. Per fer aquesta salsa, un consell: si no teniu una batedora gaire potent, deixeu les nous en remull unes hores abans i comenceu a batre-les molt a poc a poc fins que comencin a agafar textura.

Finalment, vull parlar-vos de la magrana, que arriba amb la tardor per quedar-se a protegir-nos tot l’hivern. Antigament, moltes religions i cultures del món la consideraven el fruit de la fertilitat. Destaca per les seves propietats antiinflamatòries i antimicrobianes i proporciona grans quantitats d’àcid cítric i màlic, necessaris per enfortir el cor. Ajuda, també, a combatre la retenció de líquids, la hipertensió, l’anèmia ferropènica o fins i tot els paràsits intestinals. O sigui, un tresor per a la salut!

No deixeu de consumir la meravellosa magrana per mandra: partiu-la per la meitat i poseu-la sobre un bol amb els grans cap avall. Piqueu tota la superfície de la pell amb una mà de morter i veureu que els grans es desprenen molt fàcilment. Un cop desgranada, ja la teniu a punt per aportar a aquesta recepta la protecció que ens farà gaudir de l’hivern amb alegria.

Si us costa trobar aquests ingredients, no patiu: jo els he comprat tots a Smartfooding, un supermercat online especialitzat en alimentació ecològica i natural que, a més, compta amb un club que ofereix descomptes durant tot l’any, consells personalitzats i ofertes de productes. Proveu-lo!

La recepta

Ingredients per al búrgul (3-4 persones):

  • 1 tassa de búrgul (de gra gruixut)
  • 1 ceba
  • 1 gra d’all
  • 1 c.s. de pesto vermell de tomàquets secs
  • 2 tomàquets en conserva bio sense pell
  • 1 magrana
  • 1 c.p. de comí en pols
  • Fulles de menta fresca
  • 1 tassa de brou verdures
  • 2 tasses d’aigua mineral
  • Oli d’oliva
  • Sal marina

Ingredients per a la salsa “Perdició de macadàmia”:

  • 200 g de nous de macadàmia crues
  • 2 tasses d’aigua mineral
  • 1 c.s. de tahina
  • 1 gra d’all
  • 1 rajolí de suc de llimona
  • 1 c.s. d’oli d’oliva
  • Barreja de llavors torrades (carbassa, gira-sol i sèsam) per decorar

Preparació:

  1. Pinteu una olla amb una mica d’oli d’oliva i salteu la ceba ben picada amb una mica de sal marina fins que estigui picada. Afegiu-hi el pesto vermell, els tomàquets escorreguts i trossejats a daus, el gra d’all picat i el brou de verdures i manteniu a foc baix fins que la salsa redueixi, uns 10 minuts aproximadament.
  2. Rectifiqueu de sal, afegiu-hi el comí, el búrgul i la resta de l’aigua i deixeu que cogui tot junt uns 15 minuts més o fins que quedi gairebé sense aigua i apareguin forats petits a la superfície. Es pot modificar la quantitat d’aigua si es vol una mica més caldós.
  3. Per fer la salsa, bateu les nous de macadàmia amb la resta d’ingredients fins a obtenir una crema i afegiu la barreja de llavors torrades per sobre.
  4. Serviu el búrgul en bols individuals i “esquitxeu” amb la magrana i la menta fresca. Acompanyeu amb la salsa de macadàmia al gust.

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner