Estreneu-vos fent-ho a la manera oriental amb aquesta recepta; quan els granets de búrgul s’hidraten després de la cocció, adquireixen una textura meravellosa que, combinada amb verdures i espècies, el fa encara més desitjable. Preneu nota: una deliciosa barreja de pesto vermell, tomàquets, comí, menta, magrana protectora i un acompanyament de luxe amb una salsa de nous de macadàmia tan cremosa que serà la vostra perdició!

Recepta de pizza sense gluten de teff

El búrgul s’elabora coent el cereal per després deixar-lo assecar i poder, així, triturar-ne els grans. Originàriament es feia amb blat, però ara el podeu trobar d’espelta o fins i tot sense gluten. El resultat és una espècie de sèmola de textura més gruixuda que un cuscús, molt fàcil de pair –ja que està precuit– i molt versàtil a la cuina per incorporar-lo a sopes, amanides, croquetes, hamburgueses o Buddha Bowls. Es tracta d’un cereal integral amb un gust suau que recorda la nou i molt saciant. A més, ofereix una bona quantitat de proteïnes, és baix en greixos i ric en hidrats de carboni d’absorció lenta, així que és perfecte, per exemple, per a esportistes. La seva fibra ajuda a regular el funcionament de l’intestí, ja que facilita el trànsit i controla els nivells de glucèmia i colesterol a la sang.

Recepta de pizza sense gluten de teff

Reconec que les nous de macadàmia no són precisament un producte de proximitat, però tenen un gust tan deliciós i una textura tan cremosa que, de tant en tant, val la pena fer-se un regal! Però el millor d’aquest fruit sec és que està compost per un 80% de greixos cardiosaludables, àcids grassos omega-6 i 3 i, a més, conté molts fitosterols reguladors del colesterol, així com vitamines B3, B9, C i E i minerals com el potassi, fòsfor, magnesi, ferro i calci. La crema obtinguda de triturar la nou de macadàmia en cru resulta molt saludable tant per a ús intern com extern, per exemple, com a mascareta per revitalitzar els cabells espatllats i secs o per aportar elasticitat a la pell. Si es compra feta, cal assegurar-se que sigui de primera premsada en fred i certificada ecològica. Per fer aquesta salsa, un consell: si no teniu una batedora gaire potent, deixeu les nous en remull unes hores abans i comenceu a batre-les molt a poc a poc fins que comencin a agafar textura.

Recepta de pizza sense gluten de teff

Finalment, vull parlar-vos de la magrana, que arriba amb la tardor per quedar-se a protegir-nos tot l’hivern. Antigament, moltes religions i cultures del món la consideraven el fruit de la fertilitat. Destaca per les seves propietats antiinflamatòries i antimicrobianes i proporciona grans quantitats d’àcid cítric i màlic, necessaris per enfortir el cor. Ajuda, també, a combatre la retenció de líquids, la hipertensió, l’anèmia ferropènica o fins i tot els paràsits intestinals. O sigui, un tresor per a la salut!

No deixeu de consumir la meravellosa magrana per mandra: partiu-la per la meitat i poseu-la sobre un bol amb els grans cap avall. Piqueu tota la superfície de la pell amb una mà de morter i veureu que els grans es desprenen molt fàcilment. Un cop desgranada, ja la teniu a punt per aportar a aquesta recepta la protecció que ens farà gaudir de l’hivern amb alegria.

Si us costa trobar aquests ingredients, no patiu: jo els he comprat tots a Smartfooding, un supermercat online especialitzat en alimentació ecològica i natural que, a més, compta amb un club que ofereix descomptes durant tot l’any, consells personalitzats i ofertes de productes. Proveu-lo!

La recepta

Ingredients per al búrgul (3-4 persones):

  • 1 tassa de búrgul (de gra gruixut)
  • 1 ceba
  • 1 gra d’all
  • 1 c.s. de pesto vermell de tomàquets secs
  • 2 tomàquets en conserva bio sense pell
  • 1 magrana
  • 1 c.p. de comí en pols
  • Fulles de menta fresca
  • 1 tassa de brou verdures
  • 2 tasses d’aigua mineral
  • Oli d’oliva
  • Sal marina

Ingredients per a la salsa “Perdició de macadàmia”:

  • 200 g de nous de macadàmia crues
  • 2 tasses d’aigua mineral
  • 1 c.s. de tahina
  • 1 gra d’all
  • 1 rajolí de suc de llimona
  • 1 c.s. d’oli d’oliva
  • Barreja de llavors torrades (carbassa, gira-sol i sèsam) per decorar

Preparació:

  1. Pinteu una olla amb una mica d’oli d’oliva i salteu la ceba ben picada amb una mica de sal marina fins que estigui picada. Afegiu-hi el pesto vermell, els tomàquets escorreguts i trossejats a daus, el gra d’all picat i el brou de verdures i manteniu a foc baix fins que la salsa redueixi, uns 10 minuts aproximadament.
  2. Rectifiqueu de sal, afegiu-hi el comí, el búrgul i la resta de l’aigua i deixeu que cogui tot junt uns 15 minuts més o fins que quedi gairebé sense aigua i apareguin forats petits a la superfície. Es pot modificar la quantitat d’aigua si es vol una mica més caldós.
  3. Per fer la salsa, bateu les nous de macadàmia amb la resta d’ingredients fins a obtenir una crema i afegiu la barreja de llavors torrades per sobre.
  4. Serviu el búrgul en bols individuals i “esquitxeu” amb la magrana i la menta fresca. Acompanyeu amb la salsa de macadàmia al gust.
Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo