Hamburguesa vegana

La base és una barreja de dos dels ingredients que més m’agraden com a regeneradors d’energia: el fajol i les mongetes azukis. Els he triat intencionadament per dedicar aquesta recepta a persones que, com l’Ester, estan passant per un moment difícil i que, malgrat les dificultats, continuen somrient i lluitant per tirar endavant.

Una hamburguesa que combina una textura consistent i cremosa alhora amb una barreja de sabors intensos: saborosa ceba morada, espurnes dolces de prunes seques i una mica de remolatxa ratllada per donar un toc cruixent, ah! i macerada amb espècies al gust. Em quedo sense paraules per descriure les meravelloses sensacions positives al paladar, però sobretot destacaria l’explosió de sabors en cada mos. Si la prepareu per als vostres convidats, quedareu com uns reis; o, si no, tracteu-vos com a tals a vosaltres mateixos i us les emporteu a la feina en una carmanyola!

Parlaré breument de les propietats dels ingredients, que són àmpliament coneguts pels seus valors terapèutics en el món de la naturopatia, i només destacaré les que, en sinergia, treballen per aconseguir l’objectiu que m’he proposat: fer una recepta que, a més de donar plaer al paladar, ompli de bones vibracions, satisfacció, força i energia.

El fajol

Comencem pel fajol, que, com ja sabeu, no conté gluten, motiu pel qual resulta perfecte per a persones celíaques o per a les que volen tenir bones digestions i afavorir l’absorció correcta de nutrients. Destacaria el seu contingut en rutina, un flavonoide amb acció antiinflamatòria que, a més, enforteix els capil·lars sanguinis, per la qual cosa està recomanat per evitar varius, combatre la hipertensió i millorar la circulació sanguínia. Conté, també, vitamines del grup B (B1, B2, B3, B6), ferro i els nou aminoàcids essencials. Tot un esclat d’energia reconstructora!

Preparació hamburguesa vegana

Les mongetes azukis

L’azuki és una lleguminosa d’origen oriental. La seva forma ens recorda la d’un ronyó, i per això en medicina tradicional xinesa s’usa per potenciar el funcionament correcte d’aquests òrgans i s’utilitza en tots els problemes de debilitat de l’element aigua (ossos, sistema endocrí, bufeta i ronyó). Té un contingut elevat en proteïnes vegetals (21%) i hidrats de carboni d’índex glucèmic molt baix; és, per tant, molt apropiat per als diabètics.

La remolatxa

La remolatxa sempre ha estat inclosa en la meva llista de vegetals més recomanables. Els seus poderosos fitonutrients, com la betaïna, ajuden a protegir les cèl·lules de l’estrès ambiental, combatre la inflamació, protegir els òrgans interns, millorar els factors de risc vascular, millorar el rendiment i ajudar a prevenir moltes malalties cròniques.

Un cop tingueu la barreja de massa preparada, la podeu deixar en repòs a la nevera durant unes hores, o fins i tot fer-la per al dia després, cosa que farà que s’aglutinin perfectament tots els sabors, encara que no és imprescindible. Podeu fer les hamburgueses al vostre gust: gruixudes, fines o, fins i tot, minihamburgueses. I què seria d’una superhamburguesa sense una bona salsa? He pensat en una cremosa salsa de formatge vegà amb base d’anacard, aromatitzada amb all i herbes fresques picades al gust.

I com que és primavera, les podem acompanyar d’una refrescant i alegre amanida de flors amb germinats, fulles d’agrera i ravenets. Un acompanyament per celebrar la vida!

 

La recIngredients hamburguesa veganaepta

Ingredients per a dues hamburgueses:

  • 1 remolatxa cuita
  • 1 tassa de fajol
  • 1 tassa d’azukis (cuites)
  • 1 ceba vermella picada
  • una mica de farina de civada o pa ratllat sense gluten
  • 3 prunes seques, picades a trossos petits
  • 1 c.s. oli de sèsam bio de 1a pressió
  • espècies al gust: pebre vermell fumat, comí, coriandre, farigola seca…
  • sal i pebre

Per a la salsa:

  • 1 tassa d’anacards remullats prèviament (amb 8 hores n’hi ha prou)
  • mig gra d’all
  • herbes fresques (alfàbrega, julivert, coriandre…)
  • 1 c.p. de llevat nutricional

Tritureu tots els ingredients.

Preparació en 3 passos:

  1. Coeu el fajol amb el doble del seu volum a foc mitjà durant 20 minuts i reserveu. Mentre es fa el blat, coeu la ceba vermella picada. Aixafeu les azukis lleugerament amb una forquilla, trossegeu les prunes i ratlleu la remolatxa.
  1. Feu la barreja d’hamburguesa vegetariana: el fajol amb la ceba, les azukis, les prunes triturades i la remolatxa ratllada. Afegiu les espècies al gust i barregeu bé amb una forquilla tots els ingredients. Refrigereu la barreja durant 2 hores.
  1. Formeu les hamburgueses (si queden gaire pastoses, afegiu-hi una mica de farina de civada o de pa ratllat sense gluten) i feu-les a la planxa amb un fil d’oli de sèsam fins que estiguin dauradetes. Serviu acompanyades d’una mica d’amanida amb oli vegetal i una mica de sal marina, i poseu la salsa de formatge vegà per servir al gust.

Que les gaudiu.

Molta salut!

Cristina Arroyo

Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable