Matcha smoothie

Foto: Becky Lawton

Mes de canvis! La naturalesa ens porta la primavera, un temps de contrastos, dies frescos, dies calorosos, pluges, sol… Fins i tot el nostre estat d’ànim pot ser canviant: podem passar d’estar irritables a alegres, de deprimits a entusiasmats. El fetge i la vesícula biliar adquireixen protagonisme; la medicina tradicional xinesa diu que són els òrgans destacats en aquest temps, per la qual cosa es tracta de proveir-los d’energia amb els aliments que més els afavoreixin. Sabors àcids i amargs són amics del fetge (refresquen i revitalitzen aquest òrgan) i també aliments de color verd, que netegen, purifiquen i ajuden a eliminar toxines acumulades durant l’hivern.

La dieta d’aquest temps, llavors, estarà enfocada en tots aquests conceptes per aconseguir alliberar-nos de tota la tensió, la irritabilitat i els “mals rotllos”, i aconseguir relaxar la musculatura, propiciar un bon descans, eliminar toxines i sobrepès, i tenir una més claredat mental.

En l’esmorzar d’aquest mes hi ha verd, per descomptat. Sabem de sobra que un bon batut verd és molt recomanable, però també es pot alternar amb aquest que proposo. Abans de prendre’l, aconsello beure en dejú el mig got d’aigua tèbia amb suc de llimona, o un got de maceració d’herbes hepàtiques que es poden comprar en un herbolari: només cal deixar una cullerada d’herbes hepàtiques en un got d’aigua tota la nit, colar-les al matí següent i beure-ho en dejú. Si hi ha problemes amb la histamina o es té al·lèrgia primaveral, cal evitar beure l’aigua amb llimona i optar per les herbes hepàtiques.

Després, ja us podeu preparar aquesta recepta!

Sobre els ingredients

Podeu fer sevir la llet vegetal que preferiu, però cal que us assegureu que no porta sucre.

La proteïna en aquest cas és de chía, però serveix qualsevol altra proteïna vegetal. Quan afegim una mica de proteïna a un esmorzar com aquest, per exemple, ajudem a equilibrar la glucèmia i aconseguim un plat més saciant.

El color verd l’obtindrem d’altres fulles: les del te verd (matcha), que s’obté de la fulla sencera mòlta finament, fet que permet obtenir el 100% de les substàncies benèfiques que conté. És un antioxidant potent: 130 vegades més antioxidant que una tassa de te verd “normal”; la seva capacitat ORAC (capacitat d’absorció de radicals lliures) és molt més gran que, per exemple, les baies (goji, açai i altres), la magrana i el bròquil. També és ric en clorofil·la, fibra, vitamina C, crom i magnesi. Es va fer molt popular entre els monjos budistes zen, que en bevien en les seves llargues meditacions per mantenir l’alerta alhora que afavorien la concentració i la claredat mental.

D’altra banda, hi ha estudis que li confereixen capacitat termogènica, és a dir, que podria ajudar a la combustió dels greixos quan hi ha excés de pes.

Matcha Smoothie Bowl

Per a 2 racions

  • 1 tassa i mitja de llet vegetal
  • 2 culleradetes de proteïna de chía
  • 2 culleradetes de pols de te matcha
  • 2 cullerades de fruita seca variada*
  • ½ alvocat
  • 2 plàtans
  • Unes làmines de coco

Preparació:

  1. Poseu al got de la batedora la llet vegetal, la proteïna, el te matcha, l’alvocat i 1 plàtan. Tritureu fins a obtenir una textura cremosa.
  2. Repartiu el batut en dos bols
  3. Talleu el plàtan restant a rodanxes i repartiu-ne la meitat a cada bol.
  4. Afegiu les làmines de coco.
  5. Opcionalment, afegiu unes llavors de cànem i uns pètals de flors comestibles, per donar la benvinguda a la primavera!

* En cas de tenir algun problema amb la fruita seca per intolerància o al·lèrgia, simplement prescindiu-ne; és opcional. 

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner