batido-verde-cilantro-2

Sense cap dubte, el batut verd és el meu esmorzar preferit.

De fet, cada vegada que algú em pregunta com pot començar a cuidar-se una mica més o en què pot millorar la seva alimentació sempre recomano el mateix:

Retira els lactis, gluten, sucre i productes industrials i precuinats.

I afegeix un batut verd en el teu dia a dia.

Aquesta combinació és infal·lible. D’una banda s’estan retirant els aliments més congestionants i acidificants i, d’altra banda, en esmorzar un batut verd, s’aconsegueix fàcilment i “sense dolor” que una tercera part del dia sigui crua i verda, és a dir, antioxidant i rica en clorofil·la, cosa que beneficia entre altres coses la nostra digestió, depuració, regeneració i sistema immunitari.

Això sí, els batuts verds han de resultar agradables al paladar, n’hem de gaudir. D’aquesta manera aconseguirem enamorar-nos-en i passaran a convertir-se fàcilment en un esmorzar, així que si som nous en aquesta aventura, començarem afegint la quantitat de fruita que necessiti el nostre paladar per gaudir-ne. Això pot ser un 70% -30% o un 60% -40% de fruita/fulles verdes. A mesura que anem conquistant-los és molt probable que puguem rebaixar la quantitat de fruita a un 40% -60% o un 30% -70% de fruita/fulles verdes.

Sóc molt partidària dels batuts verds perquè contenen tota la fibra dels aliments, que d’una banda ens sacia més, alhora que fa que no hi hagi risc de pics elevats de glucosa en sang.

El batut perfecte ha de contenir sempre una mica de fruita de fibra soluble (perquè la textura sigui melosa i resulti agradable al paladar), fulles verdes que hem de variar diàriament per a una nutrició òptima i també per evitar repetir insistentment fulles que continguin oxalats (antinutrients). A més, també afegirem unes llavors perquè, d’aquesta manera, en afegir-hi proteïna, aquest esmorzar verd ens sacia més i ens fa arribar al dinar sense sensació de gana.

Les meves llavors preferides per afegir al batut són les llavors de cànem, el lli i la xia, ja que totes elles són riques en proteïnes i en omega-3. Però també pots incloure-hi sèsam, nous, llavors de carbassa…

Una altra cosa que m’encanta fer perquè l’esmorzar verd sigui una festa i em convidi a seure a la taula a gaudir-ne amb calma és afegir-hi alguna guarnició per sobre. Normalment acostumo a escollir ingredients senzills i lliures de sucre afegit: fruita, fruita dessecada, coco, pol·len d’abelles, algun superaliment com el germinat de blat o l’espirulina o fins i tot una mica de musli casolà o cruixents de fajol.

Però això ja és una altra recepta que portaré en una pròxima entrega!

Què, t’apuntes a tastar aquest batut verd? Creu-me, si ho converteixes en un hàbit, aviat notaràs que la teva salut i la teva energia millora notablement.

batido-verde-cilantro-CAT-1

La recepta

Quantitat: 700 ml
Temps: 5 minuts
Estris: batedora

Ingredients

  • 250 ml d’aigua
  • 1 C de llavors de cànem pelades
  • 1 rodanxa de pinya
  • ½ mango
  • 3 branques d’api amb les fulles
  • 1 cogombre
  • Un bon grapat de coriandre
  • 1 c de germinat de blat en pols

Preparació

1. Tritura primer les llavors de cànem amb l’aigua per obtenir una textura lletosa. Després, afegeix la resta d’ingredients i tritura-ho fins a obtenir un batut cremós.

A mi m’agrada afegir-li un parell de glaçons de gel o part de la fruita congelada (fins i tot a l’hivern). D’aquesta manera, el batut té una consistència més semblant a un batut cremós que a un “puré”.

Elka Mocker
Elka Mocker

Health coach nutricional.
Autora del llibre de receptes Ama Come Vive Brilla

    @ama.come.vive.brilla
banner