Amanida de remolatxa, fonoll i alvocat

A l’estiu, quan arriba l’hora de cuinar em resulta gairebé impossible fer servir els fogons. Com que hi ha tanta temperatura a l’ambient, l’últim que em ve de gust és afegir-n’hi més. De totes maneres, hi ha certs aliments que m’agrada menjar cuinats també a l’estiu. És el cas de la remolatxa, que, tot i que m’encanta crua, a l’estiu la faig servir moltes vegades cuinada com si substituís el cereal integral, el llegum o el moniato; és a dir, com a base d’hidrat de carboni del plat. El que faig, doncs, és comprar-la a Biospace ja bullida i envasada al buit, en faig servir la quantitat que necessito per a la recepta i llavors la torno a guardar a la nevera dins d’un pot de vidre.

Tenint en compte que la remolatxa és la base del plat, després miro què tinc a la nevera i ho barrejo per fer una bona amanida. Intento que tots els ingredients que compro a l’estiu es puguin menjar crus, com ara el cogombre, el carbassó, el tomàquet, el fonoll, l’api, l’enciam, el pebrot, l’alvocat, les pastanagues, els espinacs, la ruca, el julivert o qualsevol tipus de col, per exemple.

A la recepta “Crema de remolatxa per purificar la sang i el fetge”, que, per cert, podeu menjar a temperatura ambient o una mica més freda ara a l’estiu, explico les propietats d’aquesta hortalissa, així que avui ens centrarem a veure quins beneficis té per a la salut consumir fonoll, concretament el bulb.

Per preparar aquesta recepta, doncs, farem servir el bulb del fonoll, ja que molts cops és l’única part que podem trobar a la secció de verdura. Si tenim la sort de trobar-ne un que té molta fulla, el podem afegir al sopar “Buddha bowl de verdures” o bé a un batut verd o suc verd. La part del bulb del fonoll té molta fibra i es nota de seguida l’efecte saciant que té. Com que a més té molt poques calories, és una hortalissa ideal per a persones que volen perdre pes sense tenir ansietat pel menjar o per a qui sempre té molta gana. Part del seu contingut de minerals és el potassi, així que té un efecte diürètic ideal quan hi ha retenció de líquids, hipertensió i patologies com gota i artritis. Antigament, i espero que es continuï fent encara ara, es recomanava prendre fonoll a les dones embarassades, no només perquè conté àcid fòlic, sinó també perquè se li adjudiquen propietats per combatre les nàusees i el mareig, com el gingebre, per exemple. Però dos dels beneficis que té consumir fonoll són, sens dubte, que va bé per eliminar gasos dels intestins i que ajuda a fer una bona digestió, motiu pel qual s’aconsella sempre cuinar els llegums amb una mica de fonoll. D’aquest tipus d’aliments que ajuden a treure gasos i faciliten les digestions en diem carminatius.

Tot i que farem servir fonoll cru, ara a l’estiu es pot saltar lleugerament, o fer-lo al vapor o bullit; i a l’hivern fins i tot es pot fer al forn, que queda deliciós. Si no el cuinem n’aprofitem més la vitamina B3 i la provitamina A i, per tant, les propietats antioxidants que té.

Preparem la recepta!

Ingredients

 • 225 g de remolatxa cuita (si la tenim crua la podem bullir sense pell i tallada uns 5 minuts)
 • 140 g de fonoll
 • 1/2 cogombre
 • 1 alvocat
 • 2 grapats d’espinacs baby
 • Suc de mitja llimona
 • Sal marina sense refinar
 • Oli d’oliva extra verge de primera premsada en fred
 • 2 C de llevat nutricional

Amanida de remolatxa, fonoll i alvocat

Preparació

 1. Feu un llit d’espinacs baby en un plat.
 2. Talleu la remolatxa a trossos petits i repartiu-la per sobre dels espinacs.
 3. Talleu el fonoll ben petit i afegiu-lo al plat.
 4. Peleu i talleu el cogombre i repartiu-lo.
 5. Barregeu-ho una mica.
 6. En un bol petit, afegiu-hi l’alvocat tallat a trossos, el suc d’una llimona, una mica d’oli i sal. Barregeu-ho tot.
 7. Afegiu la mescla d’alvocat a sobre del plat de verdures i barregeu una mica.
 8. I ja ho tenim a punt per menjar.

Com sempre, el plat permet variacions, com per exemple afegir-hi alguna llavor o fruit sec, germinats, xucrut, etc.

Tots els ingredients es poden trobar a Biospace.

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen
banner