Wraps crudivegans

A gairebé tothom li agrada un entrepà. Agafar el menjar amb les mans, el contacte amb l’aliment és un acte que ens complau; ens fa sentir bé. Ara bé, pot passar que no vulguem o no puguem menjar farines, cereals o llevats, per exemple, i després no sapiguem de què fer-nos un entrepà quan volem sortir de pícnic, d’excursió, de viatge o, simplement, per a una nit que volem permetre’ns fer un sopar diferent del de la resta de dies.

Personalment m’encanta aquesta recepta perquè és una evidència claríssima que menjar saludable, saborós, vistós, divertit i plaent no està renyit. Tots els ingredients d’aquesta recepta són crus, sense processar, sense refinar, totalment naturals, saludables 100%, energètics i nutritius. No fem servir cap ingredient estrany ni difícil de trobar, però per la manera com els elaborem i els donem forma, convertim el plat en una explosió autèntica de colors, textures i sabors!

En aquesta recepta he fet servir tres ingredients que encara no havia fet servir en aquesta secció. Per una banda, el rave, que, tot i ser poc usat a la cuina, té moltíssimes propietats i beneficis; per l’altra, les fulles de bleda i també el coriandre.

El rave és un aliment que pertany al grup de les crucíferes, com la coliflor, el bròquil, les cols de Brussel·les, la ruca, els naps i els créixens. Les propietats i beneficis que més m’agraden dels raves, i que han fet que els afegeixi en aquesta recepta detox, són que prevenen la retenció de líquids, estimulen el drenatge del fetge, afavoreixen l’eliminació de toxines de l’organisme, impulsen la producció de bilis, combaten el restrenyiment, afavoreixen el drenatge de la vesícula biliar, milloren els trastorns digestius i també la digestió dels aliments. A partir d’ara no podran faltar a la llista de la compra. A més, també es poden menjar saltats, al forn, fermentats o en sucs verds.

Raves

La bleda és un aliment que ha estat molt mal usat a la cuina. La majoria de persones la mengen rebullida molta estona amb un excés d’aigua, de manera que queda insípida, sense cap gràcia, amb una textura desagradable i, a sobre, sense moltes de les seves propietats. Aconsello menjar-la crua, perquè és una verdura de fulla verda (no els va bé la calor). A més, si la cuinem al foc perdem dues grans propietats: l’alt contingut que té de vitamina C –que ens ajuda, entre altres coses, a absorbir millor el ferro– i el contingut en vitamina A –que s’encarrega d’ajudar-nos a combatre infeccions. A més, quan es couen tanta estona, alliberen més àcid oxàlic.

Germinats i cogombre

Com a aliment en una dieta detox, la bleda és interessant perquè és rica en fibra i, per tant, ajuda a evitar el restrenyiment i a expulsar tòxics, té poques calories però molts nutrients, té efecte diürètic i també alcalinitzant. L’únic inconvenient és que conté força àcid oxàlic, així que qui té càlculs renals o litiasi renal no en pot menjar sovint. Tampoc es recomana en una alimentació baixa en histamina; en aquest cas es poden substituir per enciam, i l’alvocat de la salsa, per carbassó o remolatxa –crua o bullida–, per exemple.

El coriandre és una herba aromàtica amb propietats digestives, carminatives, depuratives i antiinflamatòries. També ajuda a regular els nivells de glucosa en sang i a atrapar metalls pesants –com per exemple, mercuri, alumini i plom– i, com el julivert –que també podríem posar en aquesta recepta com a substitut–, és ric en ferro.

Coriandre

Tot seguit us presento la recepta, però vull deixar clara la idea que es pot canviar el farcit que proposo per les verdures que més us agradin i/o afegir-hi algues, xucrut i verdures fermentades, per exemple, per tal d’enriquir encara més el wrap.

Ingredients wraps crudivegans

Ingredients

Per als wraps

 • 5 fulles grans de bledes
 • 1 carbassó
 • 1 cogombre
 • 2 o 3 pastanagues grans
 • 10 raves
 • Germinats d’alfals

Per a la salsa

 • 2 alvocats grans
 • Suc de ½ llimona
 • Sal marina sense refinar

Salsa alvocat

Preparació

 1. Renteu bé tots els ingredients amb aigua filtrada o de qualitat.
 2. Espiralitzeu per separat el carbassó sense pelar, el cogombre pelat –o no– i les pastanagues, tal com es mostra en aquest vídeo o en aquesta altra recepta. Si no teniu espiralitzador ho podeu fer amb un pelador de verdures, amb un robot de cuina o simplement tallant les verdures com més us agradi. Reserveu-ho tot.
 3. Talleu els raves a trossos fins i petits. Reserveu-los.
 4. Amb una batedora o processador tritureu els alvocats amb el suc de llimona i la sal marina sense refinar.
 5. Unteu cada fulla de bleda amb una mica de salsa i repartiu la resta d’ingredients una mica a cada fulla sense omplir-les del tot per tal que es puguin enrotllar bé.
 6. Un cop enrotllats, tanqueu-les amb escuradents.

CarbassóGerminats i cogombrePastanagaRavesWraps crudivegans pas 1Wraps crudivegans pas 2Wraps crudivegans pas 3 Wraps crudivegans pas 4

Wraps crudivegans

 

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen
banner