Propietats i beneficis de les endíviesEl cultiu de l’endívia és ben particular i es divideix en dues fases.

 • La primera fase consisteix en el desenvolupament de l’arrel, que en general es planta a l’estiu. Una vegada les arrels han crescut, s’arrenquen del terra i es conserven en cambres frigorífiques fins que la demanda del mercat ho requereix.
 • Llavors s’inicia la segona fase, la que s’anomena forçat. Les arrels s’introdueixen en cambres fosques, on a través del cultiu hidropònic −s’afegeixen artificialment prou nutrients perquè es puguin desenvolupar− creixeran les fulles blanques. El blanqueig de les endívies que no passen per aquesta segona fase i que s’han cultivat a l’aire lliure (sobretot a l’estiu), es produeix tapant el cabdell amb un material opac com ara el paper.

Les principals propietats nutricionals de l'endívia

Les propietats nutricionals de l’endívia destaquen per un contingut calòric baix (només 21,7 Kcal per cada 100 grams), però en canvi amb un contingut en fibra i en aigua (95%) interessant. Pel que fa a les vitamines i minerals destaca en:

 • Provitamina A en forma de betacarotè
  Es tracta d’un pigment que l’organisme transformarà en vitamina A d’acord amb les seves necessitats. Aquesta vitamina és necessària per al bon estat de la retina i de la pell, entre altres coses. (conté 251 micrograms per 100 grams de porció comestible).
 • Vitamina B9 o àcid fòlic
  Intervé en la producció de glòbuls vermells i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunitari.
 • Vitamina C
  Aquesta vitamina participa en la formació de col·lagen (important per a la pell i les articulacions), glòbuls vermells, ossos i dents i afavoreix l’absorció del ferro dels aliments. Conté 10 mil·ligrams de vitamina C per cada 100 grams de fruita comestible.
 • Vitamina E
  Intervé en l’estabilitat de les cèl·lules sanguínies i la preservació de la fertilitat. A més, té una potent acció antioxidant.
 • Potassi i calci
  El primer és un mineral imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal. També evita les rampes a les extremitats. A més, intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de la cèl·lula. El calci és el mineral més abundant del cos. La seva funció principal és la d'ajudar a construir i a mantenir ossos i dents, alhora que intervé en els processos de coagulació sanguínia.

Els 3 principals beneficis per a la salut de l'endívia

1. Prevenen l’acció cancerígena dels radicals lliures 

Els antioxidants bloquegen l’efecte perjudicial dels radicals lliures que es creen durant la respiració, a causa de la contaminació, les infeccions, l’estrès, les dietes riques en greixos i la sobreexposició solar. Amb els anys, els radicals lliures augmenten el risc que es produeixin alteracions genètiques, és a dir, poden afavorir l’aparició de càncer.

2. Afavoreixen la salut cardiovascular

L’alteració del colesterol de densitat baixa (l’anomenat dolent) per acció dels radicals lliures està relacionada amb l’inici i el desenvolupament de l’aterosclerosi. Els antioxidants tenen acció bloquejadora dels radical lliures i, per tant, contribueixen a reduir el risc que les artèries i venes del cor i del cervell es taponin.

3. Ajuden a digerir millor

Les endívies, pel seu contingut en una substància anomenada intibina −que és la que li dona el sabor amargant−, milloren la funció del fetge. En concret, ho fa a través de dues accions: són colerètiques i colagogues. La primera característica vol dir que estimulen la producció de sucs biliars per part del fetge, i la segona significa que afavoreix la descàrrega de bilis a l’intestí. Per tant, ajuden a pair els menjars greixosos.

Endívies a la planxa

Recepta d'endívies a la planxa per Montse Vallory

L'endívia segons la medicina tradicional xinesa

El sabor amarg de l’endívia serveix per canalitzar l’energia en direcció descendent. Es fa servir per reduir l’energia i quan hi ha òrgans excessivament calents.

D’entrada, fa efecte sobre el cor, on elimina la calor i neteja les artèries dels dipòsits de mucositat, colesterol i greixos. Tendeix a fer baixar la pressió i també desbloqueja i refresca el fetge quan s’han menjat aliments excessivament grassos.

Els aliments amargs fan baixar la febre. Des del punt de vista terapèutic es fa servir en casos d'inflamació, infecció, diarrees, migranyes i hipertensió. A més, solen ser diürètics i ajuden a combatre els paràsits, les mucositats –en especial els mocs de color groc–, les erupcions a la pell, els tumors, les cistitis o l’obesitat.

L'endívia a la cuina

L’endívia és millor consumir-la en cru, ja que amb la cocció s’eliminen la majoria de les vitamines (especialment les hidrosolubles com la C o les del grup B).

Com triar les endívies al mercat?

És millor triar els exemplars nets, sense cops ni bonys. Les endívies amb les fulles més verdes seran més amargants i les més blanques, menys. Buscarem les que tinguin les fulles llises perquè així seran cruixents. Una vegada a casa les podem conservar al frigorífic d’entre cinc a set dies dins d’una bossa de plàstic perforada.

Endívies de cultiu ecològic, de proximitat i de temporada

Com heu pogut veure en la introducció, el cultiu de l’endívia fora de temporada és una mica artificial, per tant, és millor consumir-la quan és temporada plena (estiu-tardor) i que sigui de cultiu de proximitat. Com que ens en menjarem les fulles, especialment les més externes perquè són les que tenen més substàncies nutritives, és millor que s’hagi cultivat de manera ecològica.

Les millors receptes amb endívies

Aquí teniu algunes receptes on l'ingredient principal són les endívies:

Tot el que no has d'oblidar sobre les endívies

L’endívia és una verdura excel·lent per l’efecte depuratiu del fetge associat al sabor amargant.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista